0

Tiany: "Het is hoog tijd dat de taboes rond obesitas doorbroken worden."

V
Fashion

22.05.2018
Geschreven door Isabelle Deleye

Zaterdag 19 mei 2018 is Europese Obesity Day, een dag die in het teken staat van de problematiek én de stigmatisatie rond overgewicht. Naar aanleiding daarvan had Tiany een gesprek met 3 jonge vrouwen die ooit een paar maatjes meer hadden. #breakbigtaboos

Stel je voor dat je je supermarktbezoek uitstelt omdat mensen altijd over je schouder meekijken naar wat je in je winkelkar legt, om je vervolgens met een afkeurende blik aan te kijken. Of dat mensen je lui vinden terwijl je eigenlijk altijd de trap (in plaats van de lift) neemt, dagelijks zelf kookt en je ook alle huishoudelijke taken op jou neemt. Deze voorbeelden behoren jammer genoeg vaak tot de dagelijkse realiteit van volslanke mensen. Wie een paar maatjes meer heeft en dus niet (langer) voldoet aan het schoonheidsideaal (lees maatje 36), heeft ‘sowieso’ een zwak karakter en wordt als snel herleid tot een couch potato. De impliciete boodschap van deze gedachte lijkt te zijn dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun overgewicht. Zij kiezen er m.a.w. voor om scheef bekeken te worden. Klinkt niet echt logisch, vind je niet?

Fat fobia

Hoog tijd dat de maatschappij beseft dat ‘een maatje meer hebben’ niet altijd een bewuste keuze is. Dat het niet zo eenvoudig is als ‘eet minder en beweeg meer’. Wat met aanleg, omgevingsfactoren of mentale gezondheid? Hoe is het toch ooit zo ver kunnen komen dat volslanke mensen niet langer in het openbaar een ijsje durven eten omdat ze anders opmerkingen of afkeurende blikken krijgen? Anno 2018 zijn mensen met een paar maten meer een magneet voor vooroordelen.

Volledig onterecht uiteraard. Het wordt tijd dat mensen met een maatje meer vanuit een ander perspectief benaderd worden. Daarom ging Tiany op stap met drie meisjes die ooit overgewicht hadden. In bovenstaande video vertellen ze elk hun eigen verhaal en de weg die ze reeds afgelegd hebben en nog af te leggen hebben. Zij maken duidelijk dat de gevolgen van obesitas massaal onderschat worden. Zelfs als je erin slaagt om heel wat kilo’s te verliezen – al dan niet op een natuurlijke manier of dankzij een ingreep – dan moet je nog de wilskracht vinden om ook mentaal de klik te maken. Je moet leren je lichaam als volwaardig te beschouwen. Je moet kunnen beseffen dat jij evenwaardig bent als iemand met een slanke lijn. Een slanke lijn mag niet het summum zijn van gezondheid en perfectie.

Body positivity

Wij geven nog graag drie tips mee die je kunnen helpen om je beter in je vel te voelen. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om!

  1. Zie kleding en make-up als een vorm van versiering en als onderdeel van je persoonlijkheid, in plaats van een manier om jezelf te verstoppen.
  2. Think positive. Wees trots op jezelf en straal dat uit. Er is niets mooier dan een vrouw die zich goed voelt in haar vel. Jij moet eerst leren leven met jezelf, de rest volgt wel.
  3. Durf hulp zoeken als het jou niet lukt om je gezonde streefgewicht te bereiken. Deze keer ligt de keuze wel bij jou.

We zouden beter focussen op de grootte van onze persoonlijkheid in plaats van die van ons lichaam. Wat denk je, na een maandje samen werken aan een betere wereld met minder afval (a.k.a mei Plasticvrij), stoppen met mensen te stigmatiseren op basis van het cijfer dat op de weegschaal verschijnt? En dat liefst niet enkel gedurende de maand juni.

Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten