0

Zet het nieuwe jaar in met een tripje naar Parijs

G
Coffee / Drinks / Food

22

Geen betere manier om je calorieën van tijdens de feestdagen kwijt te spelen dan met een dag naar Parijs. Met de TGV via Lille of de Thalys via Antwerpen of Brussel ben je er in amper een uur en het hoeft je niet te verbazen dat de Franse hoofdstad heel wat te bieden heeft. Waar wacht je nog op? Enkele tips en adressen voor een geslaagde dag.

QUARTIER LATIN - BREAKFAST IN AMERICA

Je neemt de TGV of Thalys best vroeg in de ochtend, zodat je ter plaatse rustig kunt genieten van een ontbijt. Een van mijn favoriete plaatsen is Breakfast in America, heel on-Frans maar daarom juist zo leuk. Parijs bruist van de energie en dat heeft veel te maken met de verschillende culturen die je er tegelijk kunt ontdekken. Er zijn heel wat verrassende Aziatische restaurants te vinden naast de supertraditionele Franse brasseries en heel lekkere Peruviaanse restaurants.

Breakfast in America in Quartier Latin
22
Foto © Lukas Mostrey

Voor wie de Amerikaanse eetcultuur ten volle wil beleven, raad ik Breakfast in America aan. Dit is bijna de enige plaats in Parijs waar het personeel enkel Engels praat, dus voor wie zich niet zo thuis voelt in de Franse taal, is dat mooi meegenomen. In deze traditionele diner kan je de hele dag door terecht voor een royale portie dikke pannenkoeken, romige milkshakes en goedgevulde hamburgers. Hoe vettiger hoe prettiger, en die extra calorieën loop je er straks zo weer af.

De diners van Breakfast in America vind je op drie plekken in de Franse hoofdstad, maar ik verkies die in Quartier Latin. De sfeer is er op en top Amerikaans en deze studentenbuurt is ook de perfecte uitvalsbasis om je dagje Parijs in te starten.

Breakfast in America in Quartier Latin
22
Foto © Lukas Mostrey
Breakfast in America in Quartier Latin
22
Foto © Lukas Mostrey

Breakfast in America - 17 Rue des Ecoles, 75005 Paris

QUARTIER LATIN – LE CHAMPO EN LIBRAIRIE DU CINÉMA DU PANTHÉON

Quartier Latin is zowat de bekendste studentenbuurt in Parijs en dat is ook te zien aan de vele boekenwinkels en cinema’s die je er terugvindt. Wie wil genieten van een film in een authentiek kader of zich wil laten charmeren door (vaak kleine) ruimtes volgestouwd met boeken, is aan het juiste adres.

Le Champo in Quartier Latin
22
Foto © Lukas Mostrey

Mijn favoriete cinema in de buurt is ongetwijfeld Le Champo, die zich in dezelfde straat bevindt als Breakfast in America, maar toch net iets ouder is: de cinema bestaat al sinds 1938 en was daarvoor – verrassend – een boekenwinkel. Ga er ’s avonds heen en geniet van het unieke aanbod, vaak oude films die je nergens anders kunt bekijken.

Librairie du Cinéma du Panthéon in Quartier Latin
22
Foto © Lukas Mostrey

Op zoek naar een mix van cinema en boeken? Breng dan zeker een bezoek aan de Librairie du Cinéma du Panthéon. Je vindt er biografieën over Hollywoodsterren Marilyn Monroe en Greta Garbo, essays over Nouvelle-Vague films van cultregisseur Jean-Luc Godard en boeken over zowel Star Wars films als films van Alfred Hitchcock.

Le Champo - 51 Rue des Écoles, 75005 Paris

Librairie du Cinéma du Panthéon - 15 Rue Victor Cousin, 75005 Paris

QUARTIER LATIN - LA SORBONNE

Quartier Latin heeft zijn naam en faam grotendeels te danken aan de Sorbonne, een eeuwenoud, statig gebouw aan de Place de la Sorbonne en zowat de bekendste universiteit van Parijs (en met uitbreiding Frankrijk). Tijdens schoolperiodes bruist het hier van de studenten die op en af naar de lessen gaan en op het plein zelf is het aangenaam vertoeven – vooral in de lente en zomer geniet je hier van een traditioneel Frans ontbijt (croissant en café crème) of kopje thee.

La Sorbonne in Quartier Latin
22
Foto © Lukas Mostrey

La Sorbonne - 1 rue Victor Cousin, 75005 Paris

Place de la Sorbonne, 75005 Paris

ÎLE DE LA CITÉ – NOTRE DAME

Na een hartig ontbijt (die pannenkoeken!) en rondwandelen in het gezellige Quartier Latin, is het tijd voor een nieuwe buurt. Op wandelafstand (je ontdekt veel meer van Parijs door te wandelen in plaats van de metro te nemen) bevindt zich Île de la Cité, letterlijk ‘eiland van de stad’. Tijdens de middeleeuwen was die plaats het centrum van Parijs. Een van de middeleeuwse restanten die er nog steeds staat en bovendien een van de grootste bezienswaardigheden is in de Franse hoofdstad, is de Notre Dame.

Notre Dame
22
Foto © Lukas Mostrey

De kathedraal is een trekpleister voor toeristen en op het plein kan het aardig druk worden, maar de Notre Dame is een ideaal centraal punt om Parijs verder te verkennen. Wanneer je links van de Notre Dame via een brug de Seine oversteekt, kom je terecht in de gezellige winkelbuurt Le Marais (hierover straks meer).

Notre Dame de Paris - 6 Parvis Notre-Dame, Place Jean-Paul II, 75004 Paris

ÎLE DE LA CITÉ – SHAKESPEARE AND COMPANY

Naast de stad van de mode is Parijs zeker en vast ook de stad van de literatuur. Bekende Franse auteurs zoals Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre en Albert Camus brachten er hun dagen door, maar ook grote, Amerikaanse namen als Ernest Hemingway en Scott Fitzgerald kwamen naar Parijs om er te leven en te werken. Een dag Parijs betekent voor mij vaak nieuwe vintage winkels ontdekken en tussenstops maken in mijn favoriete concept stores maar ik kan evengoed uren doorbrengen in boekenwinkels.

In de lente heeft Shakespeare and Company nog extra charme
22
Foto © Lukas Mostrey

Wanneer ik Shakespeare and Company binnenwandel blijft de tijd stilstaan: honderden aantrekkelijk geïllustreerde hardcovers van bekende Engelstalige auteurs staan naast elkaar uitgestald op tafels of in tot aan het plafond rijkende boekenkasten. Hier is geen enkel boek Frans, wat haast een unicum is in Parijs (de boekenwinkel W.H. Smith in Rue de Rivoli niet meegerekend, maar die laatste is deel van een keten en heeft persoonlijk voor mij heel wat minder charme dan Shakespeare and Company).

De keuze is er immens: klassiekers van onder meer Hemingway en Bukowski, maar ook heel wat geschiedenisboeken, boeken voor kinderen en Young Adult-romans, allerhande boeken over kunst en poëziebundels. Alleen al de bovenverdieping met zijn smalle gangen en vele vintage boeken (die helaas niet te koop zijn) en de aanwezigheid van een (vaak slapende) kat maakt deze boekshop de moeite waard om te bezoeken. Oh, en er is ook een aanpalend café waar je iets kunt drinken en eten!

Shakespeare and Company - 37 Rue de la Bûcherie, 75005 Paris

MARAIS – HÔTEL DE VILLE EN RUE VIEILLE DU TEMPLE

Via Notre Dame is het amper tien minuten stappen naar het stadhuis van Parijs, het Hôtel de Ville in de buurt Le Marais. Je komt via het plein van het stadhuis uit op een van de drukste winkelstraten: Rue de Rivoli. Het is een centrale straat van waaruit je zowel naar Le Marais als naar de buurt van het Louvre kan, maar echt aangenaam wandelen is het er niet door de grote menigte. Zelf shop ik er nooit (in Rue de Rivoli vind je de grote winkelketens die je zowat in alle grootsteden kunt vinden) en sla ik altijd snel een zijstraat in om de drukte te vermijden.

Hôtel de Ville
22
Foto © Lukas Mostrey
Hôtel de Ville
22
Foto © Lukas Mostrey

De zijstraat Rue Vieille du Temple is een van mijn favorieten in de Marais. Een aangename, smalle straat met verrassende winkels en ook enkele gezellige restaurants. Voor een nieuwe portie fruitige en zachte thee ga ik altijd langs bij Palais des Thés. Elke te verkrijgen theesoort ligt onder een stolp en zo kan je die ter plaatse ruiken en is het beslissen gemakkelijk en aangenaam. Bij Jamin Puech, een eigenzinnige handtassenwinkel op de hoek van Rue Vieille du Temple en Rue Barbette (voor de streetwear freaks onder ons: daar is een winkel van Supreme te vinden), heb ik onlangs een van mijn mooiste aankopen gedaan: een volledig handgemaakte handtas in gekleurd, lederen patchwork.

Rue Vieille du Temple
22
Foto © Lukas Mostrey
Palais des Thés
22
Foto © Hélène Maes
Jamin Puech boetiek in Le Marais
22
Foto © Lukas Mostrey

Palais des Thés - 64 Rue Vieille du Temple, 75003 Paris

Jamin Puech - 68 Rue Vieille du Temple, 75003 Paris

MARAIS – DINER BEDFORD

Iets kleins eten aan een zacht prijsje kan je perfect in de Marais. Meestal neem ik een rijkelijk ontbijt zodat ik ’s middags niet heel veel hoef te eten en ik de avond kan afsluiten met een goeie maaltijd alvorens de TGV op te stappen.

In centrum Marais bevindt zich Diner Bedford, waar je kan genieten van een heerlijke bagel of burger (Parijs heeft verrassend veel lekkere burgers te bieden) en even kan uitblazen weg van de drukte. Bedford is gelegen op een gezellig pleintje vol met restaurants recht tegenover Hôtel de Ville. Een leuke plaats die ik ook zeker kan aanraden is Le Loir dans La Théière (evenals in de Marais), je eet er heerlijke club sandwich én de taarten zijn onbeschrijfelijk lekker! Ga er wel vroeg genoeg heen, want de plaatsen zijn zeer gegeerd.

Diner Bedford in Le Marais
22
Foto © Lukas Mostrey

Diner Bedford - 3 Rue du Bourg Tibourg, 75004 Paris

Le Loir dans la Théière - 3 Rue des Rosiers, 75004 Paris

MARAIS – CENTRE POMPIDOU

Het bekende, moderne Musée Pompidou ligt niet echt in de Marais buurt, maar eigenlijk meer tussen de Marais en tussen de buurt van Les Halles, die laatste een vrij drukke buurt met veel cafés en restaurants en heel wat ambiance ’s avonds. Via het centrale punt van Rue de Rivoli kom je snel van het hartje Marais naar de buurt rond Centre Pompidou.

Movie Store
22
Foto © Lukas Mostrey
Musée Pompidou
22
Foto © Lukas Mostrey

De buurt rond het museum is best aangenaam, maar je moet een beetje de leuke plekjes ontdekken. Niet alle restaurants zijn de moeite waard, maar ik kan wel zeker één aanraden: Le Petit Marcel, een gezellige brasserie met de Franse sfeer van vroeger. De boekshop binnen het museum heeft een heel mooie selectie aan niche magazines en kunst- en fotografieboeken en dicht bij het museum vind je ook Movie Store, een winkel die dvd’s aanbiedt van oude Franse films van Nouvelle Vague-regisseurs zoals Jean-Luc Godard en François Truffaut en met iconen als Romy Schneider en Alain Delon.  

Musée Pompidou - Place Georges-Pompidou, 75004 Paris

Le Petit Marcel - 65 Rue Rambuteau, 75004 Paris

Movie Store - 42 Rue Rambuteau, 75004 Paris

LOUVRE – PLACE COLETTE EN COMÉDIE FRANÇAISE

Een deel van het Louvre aan de Rue de Rivoli
22
Foto © Lukas Mostrey
Comédie Française aan Place Colette
22
Foto © Lukas Mostrey

Opnieuw brengt Rue de Rivoli – je kan echt niet rond deze straat heen – je het snelst van Les Halles naar de buurt van het Louvre. Deze buurt is een van de mooiste en meest chique buurten in Parijs. Ze straalt cultuur uit: niet alleen het imposante gebouw van het Louvre dat vele eeuwen geschiedenis ademt, maar ook de elegante boekenwinkels en het toneelhuis La Comédie Française (aan het plein genaamd Place Colette, opgedragen aan de Franse schrijfster Colette) dragen elk bij tot die specifieke sfeer in het eerste arrondissement van Parijs. Voor een avondje opera of ballet kan je trouwens terecht in de Opéra Garnier, in het negende arrondissement, niet ver van de Comédie Française. En niet ver van de Comédie kon je tot voor kort nog een bezoek brengen aan de legendarische concept store Colette. Om maar te zeggen: dit is een van de meest invloedrijke buurten op vlak van cultuur in de brede zin van het woord.

Comédie Française - 1 Place Colette, 75001 Paris

Opéra Garnier - 8 Rue Scribe, Place de l’Opéra, 75009 Paris

LOUVRE – LIBRAIRIE GALIGNANI

Wanneer ik hierboven aangaf nooit te shoppen in Rue de Rivoli was ik duidelijk even vergeten dat één plek in de straat me altijd verleidt mijn portefeuille boven te halen: de legendarische boekenwinkel Librairie Galignani, op het einde van de Rue de Rivoli (met chique hotels en boetieks) en aan de overkant van de Jardin des Tuileries. De winkel bevindt zich naast Angelina, het bekende koffie- en theehuis waar je in de namiddag kan genieten van een lekker, verfijnd gebak.

Librairie Galignani in Rue de Rivoli
22
Foto © Lukas Mostrey
Librairie Galignani in Rue de Rivoli
22
Foto © Lukas Mostrey
Librairie Galignani in Rue de Rivoli
22
Foto © Lukas Mostrey

Librairie Galiagnani is een waar paradijs voor de boekenliefhebber en zowat cultureel erfgoed van Parijs (je kon er vroeger wijlen Pierre Bergé kruisen). Deze boekenwinkel is de meest gelauwerde in de Franse hoofdstad, en het is niet moeilijk om gecharmeerd te geraken door de majestueuze, lange ruimte waar je zowel kunst-, fotografie- en modeboeken als Engelse romans en Franse poëzie ontdekt. Een van mijn persoonlijke, favoriete boeken die ik er al heb gekocht zijn deze over Parijs in de jaren twintig met verhalen over de schrijvers en beruchte plaatsen én de geëmancipeerde vrouwen van toen (de zogenaamde flapper girls). Hier is het heel moeilijk om met lege handen te vertrekken!

Librairie Galignani - 224 Rue de Rivoli, 75001 Paris

Parijs is zoveel meer dan de stad van de mode. Liefhebbers van kunst en literatuur vinden er sowieso hun gading, en wie houdt van gezellig dineren en kuieren in smalle straten is ook aan het goeie adres. Parijs heeft niet één, maar ontelbaar vele gezichten: cinema, mode, literatuur, fotografie (ga zeker eens langs in het Maison Européenne de la Photographie in de Marais) en gastronomie lopen allemaal in elkaar over en maken van de stad een van de meest boeiende en uiteenlopende plaatsen in de wereld. Ontdek het zelf en laat je verrassen!

Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten