0

Tribute to Palermo met Nespresso

G
Coffee

6

Nespresso lanceert de limited-edition Tribute To Palermo, die hulde brengt aan de Siciliaanse koffiecultuur, die Belmodo ter plaatse mocht gaan ontdekken.

Aah, Nespresso, what would I be without you? Ik geef toe, Georges onweerstaanbare puppyblik was deels de reden waarom mijn 17-jarige zelve mijn moeder overtuigde haar Senseo in te ruilen voor een sleeke Nespresso-machine, maar de koffie was what kept me hooked. Hoeveel nachtelijke bloksessies waakte mijn trouwe Nespresso niet aan mijn zijde in tijden van examenstress?

Wanneer Nespresso een nieuwe capsule lanceert, ben ik dan ook altijd rázend benieuwd. Mijn hart maakte dit jaar een sprongetje toen ik vernam welke limited-edition capsules dit jaar uitkwamen. Na Trieste en Milaan vorig jaar, is het nu tijd voor Tribute to Palermo & Tribute to Milano. Zonder twijfel 2 van mijn favoriete steden in Italië en ver daarbuiten. 

Teatro Massimo in Palermo
6
Foto © Kora-Lee Lust

Toen Belmodo mij vroeg om met Nespresso de koffiecultuur in beide steden te gaan ontdekken, kon mijn dag - wat zeg ik, week, maand, jáár - dan ook niet meer stuk. Ciao, Italia!

Hoewel, zeg niet zomaar Italië tegen Palermo. De Siciliaanse stad was in lang vervlogen tijden een belangrijk knooppunt van handelsroutes: kostbare zijde uit Azië, kwaliteitsvolle wol uit Engeland, zeldzame specerijen uit Afrika … Allemaal werden ze in Palermo verhandeld.

Tribute To Palermo: Piazza Pretoria
6
Foto © Kora-Lee Lust

Tel daar nog eens de bezetting van de Grieken, Arabieren, Spanjaarden en zelfs Noormannen bij op, en je begrijpt meteen waarom Palermo een heerlijke smeltkroes van culturen, bouwstijlen en exotische smaken is. Een stad van contrasten, van 19e-eeuwse - vergane - glorie en volkse markten. Door het stralende weer en de wuivende palmbomen waan je je soms meer in Afrika dan in Italië.

Tribute To Palermo nam de bruisende Siciliaanse markten als La Vucciria en Ballarò als uitgangspunt: een gezellige wirwar van groenten-, fruit-, vlees-, vis- en specerijenkraampjes, en een overvloed aan indrukken & aroma’s. De pittige cacao- en pepernoten in Tribute to Palermo geven de koffie een exotisch karakter dat de stad perfect weerspiegelt.

Pepperoni in Ballarò
6
Foto © Kora-Lee Lust

Verder is de koffie even krachtig en intens als de stad waaraan ze hulde brengt: een pittige ristretto (25 ml!) met een volle body en een donkere crema. Typisch voor de Palermitaanse koffiecultuur, want in Palermo branden ze de koffiebonen veel donkerder dan in de rest van Italië en de wereld. Niet voor watjes! Is zwarte koffie niet echt je ding? Een toefje opgeklopt melkschuim zorgt al snel voor een heerlijk romige, intense cappuccino

Als in Italië koffie heilig is, is het in Palermo vooral het ritueel van het koffiedrinken waar niet aan geraakt mag worden. Waar in Milaan knappe, goed geklede, maar immer gehaaste zakenmannen hun koffie staand aan de bar in 1 slok achteroverslaan, nemen ze in het warmere, relaxtere zuiden hun tijd voor koffie. In Palermo is koffie dolce far niente in een kopje.
 

Antico Caffè Spinnato in Palermo
6
Foto © Kora-Lee Lust

De beste plaats om in Palermo je ochtendkoffietje te drinken is ongetwijfeld het historische Antico Caffè Spinnato (Via Principe di Belmonte 107/115). Spinnato ontstond al in 1860 als bakkerij, maar groeide al snel uit tot 1 van de bekendste en meest gerespecteerde koffiehuizen en pasticcerie van Italië.

Op een warme zomerdag is er absoluut niets beters dan een granita al caffè con panna (koffiegranita met slagroom!) en een brioche op het terras van Spinnato. De gedistingeerde heren en elegante dames die bij Spinnato hun cannoli of cassata komen kopen of net als jij van een koffietje genieten, maken het bovendien de perfecte plaats voor some serious people watching

Granita al caffè con panna bij Antico Caffè Spinnato
6
Foto © Dorli

Maar voor wie een tripje naar Palermo er voorlopig niet inzit, brengt Tribute to Palermo het beste van de Siciliaanse koffiecultuur gewoon naar je thuis. Gotta love Nespresso, toch? Alleen jammer dat George niet mee op perstrip was... 
 
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten