0
Travel trend: urban exploring

Travel Trend: Urban exploring

G
Beauty / Deco

1

De mysterieuze, verborgen plekjes in een stad, zijn de leukste. En laat dat nu vaak net de plekjes zijn waar er een zekere verlatenheid heerst... 

Ooit al eens een verlaten pretpark, ziekenhuis, kasteel … willen bezoeken? Stap dan – letterlijk – in de voetsporen van de urban explorers, urbex voor de kenners. Een groep reizigers, of ontdekkers, van verborgen en verlaten plekjes. Soms een beetje eng en een beetje vreemd maar altijd fascinerend! Het motto van de urban explorer – en dus ook dat van ons – is: leave nothing but footprints, take nothing but pictures.

Waarom zou je je aan een urban exploring tripje wagen? Die locaties zijn vaak verborgen, achtergelaten of geïsoleerd van de stad en van de normale wereld; als bezoeker waan je je een ontdekkingsreiziger, een moderne Columbus als het ware. 

Bovendien hebben we geluk. België is een walhalla voor urban exploring!

Spookdorp Doel

Al jaren heerst er een politiek dilemma over dit spookachtig dorp: afbreken of niet. Het merendeel van de bewoners heeft het dorp dan ook verlaten, zo kreeg het ook haar toepasselijke bijnaam spookdorp. Fotografeer hier graffiti, lege straten en huizen die zichzelf overgeven aan de natuur. Voor de kenners onder jullie: graffiti-artiesten zoals Bue en Roa hebben er een aantal verlaten panden versierd met hun streetart.

Tijdens je bezoek moet je er wel op letten dat je geen huizen binnengaat. Er wonen niet veel mensen, maar de bewoners die er wél nog zijn, zijn niet gediend met toeristen die te pas en te onpas binnen en buiten lopen. Het is uiteindelijk hun privé-eigendom. No trespassing dus! 

Dadipark

In het westen van ons land, in het dorpje Dadizele, ligt een half gesloopt, verlaten pretpark: Dadipark! Het park werd opgezet door een pastoor die meer attracties wilde aanbieden aan toeristen. Het park deed eerst dienst als speeltuin voor kinderen en breidde dan uit tot een pretpark. Akkoord, het is nooit een pretpark à la Walibi of Bobbejaanland geweest – het waren eerder kermisattracties. Hun paradepaardje? Een 800 meter lange hangbrug, de langste van Europa! 

Het park is intussen al jarenlang in verval. In 2016 werd er besloten om van het park een recreatie- en woonzone te maken. De restanten van het park zullen dan ook voorgoed verdwijnen, dus snel zijn is de boodschap! 

Het spookkasteel van Brecht

Binnengaan zou net niet veilig genoeg zijn, dus laat dat voor wat het is en bewonder de buitenzijde van het kasteel! Het slot van de familie Nottebohm (mocht je dat al iets zeggen) staat hier al 106 jaar. Het is verlaten en traditiegetrouw zijn er allerlei spookverhalen in omloop over dit gebouw.

Fun fact: dit kasteel was bijna de set geweest voor de verfilming van het boek: 'Miss Peregrine's home for peculiar children'. Inderdaad, net niet! Uiteindelijk koos de producer voor een ander verlaten, Belgisch kasteel...

Het Kasteel Torenhof

En dat was het kasteel Torenhof in Brasschaat! Een jonge bakker opende een koekjesfabriek, werd rijk en besloot een kasteel te bouwen. 

Deze unieke locatie heeft al vaak dienstgedaan als filmset, maar gelukkig blijft de stormloop uit. Zo werd, zoals ik eerder al schreef, ‘Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children’ er ingeblikt, maar zijn er ook scènes uit andere kaskrakers als Alice in Wonderland en Edward Scissorhands opgenomen. Hollywoord en urbex onder één dak, de ideale locatie voor avontuurlijke filmliefhebbers

Brouwerij Atlas

België is het bierland bij uitstek en dat betekent: brouwerijen! Sommige leegstaande brouwerijen kregen een nieuwe invulling (een museum, een hotel …) maar in Anderlecht kan je een verlaten exemplaar bezoeken. De brouwerij sloot zijn deuren in 1949 en ligt er sinds 1960 volledig kaalgeplukt bij. 

De vloer lijkt op gatenkaas, de spectaculaire openingen geven namelijk aan waar de kuipen vroeger stonden. 

Er worden plannen gemaakt om het gebouw een nieuwe bestemming te geven, maar momenteel is het nog steeds ‘open’ voor bezoek, dus opnieuw: time is not your friend! 

Textielfabriek: Baertsoen-Buysse

Deze textielfabriek uit de 19e eeuw was duidelijk ooit het persoonlijk atelier van de intussen wereldberoemde graffit artiest Roa. Ook in Doel zijn werken van hem te bezichtigen en is er iemand die zijn zwart-witte dierentekeningen in Gent nog niet heeft gezien?

Een deel van de fabriek werd gerenoveerd en er is ook een feestzaal, maar de kunstwerken van Roa werden bewaard en zijn dus een kijkje waard!

Ook in onze buurlanden zijn er verborgen en achtergelaten plekjes, deze twee zwembaden willen we je niet onthouden! 

Tropicana

Tropicana was ooit een waterpark waar je kon genieten van een dagje weg bij palmbomen, bananenbomen en heerlijk zomerse temperaturen. Het park sloot zijn deuren in 2010 en is sindsdien in perfecte staat achtergelaten. Vooral de koepel met de tropische planten is een bezoekje – wel ja, een foto –  waard.

Het park zou in 2018 opnieuw de deuren openen; ga er dus nog snel even langs voor de heropening! 

Zwembad Blub

Dit zwembad sloot zijn deuren – nu ja, zijn banen – in 2005 wegens hygiënische problemen en ratten, brrrrrr.

In true Berlin-style werd het vroegere zwembad uitgedost met kleurrijke graffiti en streetart. Door de vele branden en het vandalisme staat enkel het geraamte van het complex nog recht, fascinerend!  Dit voormalig zwembad en saunacomplex zou tegen 2017 in een wooncomplex getransformeerd worden, dus opnieuw is snel zijn de boodschap! 

Spring de auto in (of op de trein),met je camera in de aanslag, en haast je naar deze urban locations. Je weet nooit hoe lang ze er nog zullen zijn. Succes!

Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

21.03.2018 - 30.05.2018

Female street art expositie

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten