0
Travel trend: Dark Tourism

Travel trend: Dark Tourism

G

1

Belmodo is niet enkel op de hoogte van de beauty- en fashiontrends, ook de reistrends kennen geen geheimen voor ons. 

In de wondere world of travel zijn heel wat niches. Zo heb je de urban explorers, de mensen die foto’s maken van verlaten gebouwen, de travel hackerszij die proberen zoveel mogelijk flight miles te verzamelen, en de dark touristsDark Tourism is, zoals de vertaling (letterlijk) aangeeft, een duistere manier van reizen.

Het doel is simpel: plekken bezoeken die gelinkt zijn aan dood of tragedie, met als oorzaak van al dat kwaad de mensheid of de natuur. Spooky!

Als we deze definitie op de letter volgen, dan is bijna iedereen ooit wel al eens een donkere toerist geweest, want wie heeft nog nooit een begraafplaats of een andere herdenkingsplaats bezocht?

Het kan best dat je ooit al iemand negatief over Dark Tourism hoorde spreken. Bij elke stijl ontstaan subgenres, het zijn die afgeleide reisstijlen die Dark Tourism z’n slechte naam bezorgden. Thanatourism bijvoorbeeld. Reizigers die aan Thanatourism doen, gaan plaatsen bezoeken waar extreem geweld en dood heeft plaatsgevonden of zelfs nog aan de gang is. Dit soort Dark Tourism is dan ook een beetje luguber én levensgevaarlijk. Een bende waaghalzen die puur voor de fun oorlogszones bezoeken, sounds crazy, right? Een laatste variant is Slum Tourism, hierbij ga je sloppenwijken bezoeken, nogal voyeuristisch, niet? 

Uiteraard kan Dark Tourism ook heel mooi en bijzonder zijn. Als je de plekken en gebouwen met respect behandelt en je gewoon laat raken door hun verhaal, doe je niets verkeerd. Een aantal tips voor je op ontdekking gaat naar deze ijle locaties zijn dan ook op hun plaats:

  • Neem gerust foto’s, maar geen respectloze selfies, please.
  • Ga voor de geschiedenis en om bij te leren, niet voor de coole Instagram-foto die je er aan over zou kunnen houden, of erger: puur voor sensatie.

Nu je brandt van nieuwsgierigheid onthullen we graag welke plaatsen onder Dark Tourism vallen. En ja hoor, ook België is er een aantal rijk.

Het gruwelijkste

De bekendste plek in Europa is Auschwitz-Birkenau in Krakau. Het spreekt voor zich dat een bezoek aan dit voormalig concentratie- en vernietigingskamp je geen aangenaam gevoel zal geven. Waarom je deze plek dan wél zou moeten bezoeken? Je krijgt er een hele dosis geschiedenis en een herinnering die je heel je leven zal bijblijven. 

Het bekendste

Als je naar het Amerikaanse continent kijkt, kunnen we door de recente geschiedenis maar aan een plaats denken, Groud Zero. Een gedenkplaats en museum voor de slachtoffers van de aanslagen van 9/11. Hier kan je je steun betuigen met een mooi uitzicht over de stad. 

Het meest mysterieuze

Het kan ook allemaal wat minder zwaar, zo kan je naar Transsylvanië gaan en daar het kasteel van Dracula bezoeken. Het bos erond zou bezeten zijn met dolende geesten, wow!

ONZE BUURLANDEN

In Nederland is het Anne Frank-huis ongetwijfeld een van de meest bekende Dark Tourism-locaties. Als je ooit al in Amsterdam was, weet je dat mensen hier uren voor in de rij staan. Beat the line, en reserveer vooraf je tickets. Nu we toch tips aan het uitdelen zijn, maak de ervaring extra bijzonder door vooraf haar (wereldberoemde) dagboek te lezen!

In Parijs kan je de catacobomben bezoeken. Niet aan te raden voor mensen met claustrofobie! De catacomben zijn een beroemde ondergrondse begraafplaats. Er liggen maar liefst zes (!) miljoen mensen begraven, but no worries, het is minder gruwelijk dan het klinkt.

Als je niet zo’n stadsmens bent, kan je ook naar Normandië gaan. Hier vind je  herdenkingsmonumenten, oorlogsmuseums, kerkhoven, achtergelaten tanks en andere voertuigen … Maak het allemaal nog wat echter en bezoek de battlefields. Je weet wel, die stranden met idyllische namen zoals: Omaha beach, Utah beach en Sword beach

Duitsland is een waar paradijs voor Dark Tourism, ideaal voor een vakantie vol geschiedenis. Je kan naar de vele gedenkplaatsen gaan, Buchenwald of Sachsenhausen bijvoorbeeld. 

Maar een van de meest unieke plaatsen is Teufelsberg. Dit is een uniek overblijfsel van Koude Oorlog, het was een US field station wat een mooi woord is voor een groot afluistercomplex. Hier trachtte Amerikaanse en Britse soldaten de communicatie van het Oostblok te onderscheppen. Sinds de val van de muur in 1990 staat het complex leeg, Berlijnse streetartists zijn hun gang gegaan en de plaats ziet er spectaculair uit. Bovenaan kijk je uit op een bos en dat op een halfuur van Berlijn! Ga zeker ook eens in de afluisterkoepels, de akoestistiek is er ongelofelijk! 

BELGIE

Maar wat is er op eigen bodem te vinden?

Wie België en oorlog zegt, spreekt over Ieper. Het is een synoniem geworden voor de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaatsen voor de slachtoffers staan dus ook op de lijst van Dark Tourism.

Als je het iets duisterder wil, moet je naar Fort Breendonk of Kazerne Dossin in Mechelen, een voormalige Belgische legerkazerne. Mijn bezoek aan Fort Breendonk vergeet ik nooit meer, een uitzonderlijk leerrijke maar tegelijkertijd kille ervaring. Ik snap de aantrekking van dit Dark Tourism wel…  

Verdere locaties

Over heel de wereld zijn er nog duizenden andere Dark Tourism-locaties, wij zetten de bekendste nog eens op een rijtje!  

  • Believe it or not je kan een bezoek brengen aan Tsjernobyl. Bekijk de verlaten ingevallen huisjes en huiver met de gevolgen van deze kernontploffing
  • Hiroshima, het is niet meteen bij de deur, maar mocht je nu toevallig een reisje naar Japan gepland hebben, komt het toch goed uit. Hier viel de atoombom die het einde van de WWII aankondigde. Een bezoek is bijzonder hard en aangrijpend, maar dat is net waarom Dark Tourists deze plaats bezoeken. Nu je toch in Japan bent, kan je een bezoekje brengen aan Aokigahara, dit bos heeft de bijnaam suicide forest, het lijkt wel de set voor een horrorfilm en dat was het ook!
  • In Estland zijn er tal van verlaten gevangenissen, en over gevangenissen gesproken, Alcatraz is ook voor het publiek toegankelijk. Al moet je eerst een zeer duur vliegtuigticket kopen en goed op voorhand reserveren

We kunnen blijven gaan, Dark Tourism is everywhere. Nu dat je weet wat en waar het is, kan je de eerder duistere kant van de wereld gaan ontdekken.

Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

21.03.2018 - 30.05.2018

Female street art expositie

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten