0
Bourgondië, voor je inner-prinses

Bourgondië, voor je inner-prinses

G
Sleep / Food / Drinks

4

Bourgondië, een tripje voor je inner-prinses ... Want je hebt meer kastelen nodig in je leven! En die vind je met hopen langs de kastelenroute van Zuid-Bourgondië.

Na 3 dagen fietsen was de liefde compleet. “Burgundy, I want to marry it and have it’s babies!’ Oké iets te ver weggedroomd, maar dat komt door al die droomlocaties die je tijdens je tocht passeert. We volgden La Voie Verte, een oude spoorweglijn, die nu als fietsroute door de wijngaarden van Bourgondië slingert. Je passeert de oude stationnetjes, die je aan typische Franse films doen denken. Of je rijdt langs weilanden met de lokale witte Charolais koeien, die je met hun wollige witte vacht doen dromen van romige streekkazen, maar eigenlijk voor hun uitmuntend rundsvlees gekweekt worden. Als je honger krijgt, stop je gewoon in een dorpje waar je op de marktjes waar ze overheerlijke streekproducten met het AOC keurmerk verkopen, weintje dabei en je picknick is compleet.

Bourgondië was altijd al een rijke streek, en dat merk je. Op de kastelenroute van Zuid-Bourgondië spot je het ene pareltje na het andere, sommigen zijn privé, andere kan je als museum bezoeken en af en toe kan je er ook overnachten. 

Bourgondië, voor je inner-prinses
4
Foto © Isabelle Leempoels

Het Château de Cormatin is zeker een bezoekje waard. Het 17e eeuwse kasteel van de Markies van Huxelles was bedoeld om indruk te maken, en na een volledige restauratie, is dat exact wat het nu nog steeds doet. De Markies was de lieveling van Marie de Medici, op dat moment de regentes van Frankrijk en kon daardoor haar Parijse interieurs kopiëren. Met open mond wandel je door de kamers die tot de nok gedecoreerd en beschilderd zijn. Ook in de prachtig aangelegde tuinen buiten kan je uren ronddwalen. De moestuin, het bloemenpark en het labyrinth lijken alsof ze uit een sprookjesboek komen. Een droomlocatie voor die picknick trouwens.

Bourgondië, voor je inner-prinses
4
Foto © Isabelle Leempoels

Of wat dacht je van een kasteel met een wijnkelder, dat zweeft op een heuveltop en een binnenplaats met een adembenemend uitzicht over de golvende wijngaarden heeft? Waar je bovendien een sprookjessuite in de toren vindt, waar je je huwellijksnacht kan doorbrengen onder een feëeriek plafond ... Nee ik ben niet aan het dromen, Château de Pierreclos in Bourgondië heeft het allemaal. En je hebt allerlei mogelijkheden om het te bezoeken, voor een degustatie in de wijnkelder, voor een overnachting in de Chambres d’Hôtes of om er gewoon je trouwfeest te houden.

Bourgondië, voor je inner-prinses
4
Foto © Château de Pierreclos

Het is geen kasteel, maar de abdij van Cluny is een stenen legende, ligt in een pittoresk middeleeuws dorpje en is dus ook een bezoekje waard. Ooit was de abdijkerk de grootste van de wereld, ondertussen is het een ruïne, maar wel eentje waar de liefhebbers van esthetisch verval hun hartje kunnen ophalen. Want de overblijfselen van de Romaanse gewelven, maken nu een treurige, maar ook romantisch indruk.

Het mag duidelijk zijn, van Bourgondië kom je terug met prachtige foto’s en herinneringen, opgefriste longen en een voorraadje uitstekende wijn. 

Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten