0

A la découverte de la Bourgogne

G
Sleep / Food / Drinks

5

Als je ontsnapt naar het platteland, doe het dan meteen goed. Richting Bourgogne bijvoorbeeld, waar het glooiende landschap, en de minerale bodem doordrenkt zijn van de wijncultuur.

Ik kon me al bijna niet meer herinneren waneer ik nog voor het laatst meer dan een dag aan de drukte van de stad was ontsnapt. In België moet je al heel veel moeite doen om 4 dagen lang te kunnen fietsen met enkel zicht op wijngaarden, heuvels, kanalen en af en toe een kasteeltje. En het heeft deugd gedaan om enkele dagen te detoxen in die pure lucht, zelfs mijn huid leek wat op adem te zijn gekomen. Wanneer ik zeg ‘detoxen’ slaat dat natuurlijk enkel op het inademen van zuivere lucht ... want je zou wel gek zijn om in Bourgondië niet van de fantastische keuken te genieten (Ja ik heb heerlijke escargots gegeten!). De wijnen zijn dan weer van zo’n goede kwaliteit dat je je zelfs gezond voelt wanneer je ze drinkt.

A la découverte de la Bourgogne
5
Foto © Isabelle Leempoels

We volgden ‘La voie des Vignes’, een fietsroute die door de beroemde wijngaarden slingert. Hop-on, hop-off zoals je wilt. Onze start lag in Beaune, het bekende wijndorpje, waar de wereldbefaamde Les Hospices veiling van Christies plaatsvind. Les Hospices is een liefdadigheidsinstelling die ontstond in 1443. Oorspronkelijk had je het Hôtel-Dieu, een prachtig gebouw in Vlaams-Bourgondische stijl, waar de armen gratis verzorging en onderdak kregen.

Een bezoek waard, om de typische architectuur te bewonderen met de kleurrijk geglazuurde dakpannen, de opvallende uniformen van de zusters te ontdekken en vooral om de polyptiek ‘Het laatste oordeel’ van Rogier van der Weyden met open mond te bekijken. Dankzij de giften die deze orde over de jaren ontving en die in Bourgondië (hoe kan het ook anders) vaak uit wijngaarden bestonden, bezitten Les Hospices nu 22 topwijngaarden in de streek. De wijnen zelf worden 1 keer per jaar verkocht, tijdens een veiling die door Christies wordt georganiseerd. De wijnen behoren tot de absolute wereldtop en je kan dus enkel meebieden als je een klein fortuin over hebt voor een fles.

We konden Beaune uiteraard niet verlaten zonder een wijnkelder bezocht te hebben. Ik heb een klein vermoeden dat de hele streek onderkelderd is om al die wijn op te kunnen slaan. Wij kozen voor een bezoek aan Maison Joseph Drouhin. De sommelier gidste ons onder de bakstenen gewelven en gaf ons tijdens een degustatie uitleg over de verschillende druiven. Een beetje uit de hoogte zoals dat hoort in Frankrijk, maar toen ik liet vallen dat ik van krachtige rode wijnen hield, verdween hij in het labyrinth en kwam terug met een fles Pommard uit 1990, mijn geboortejaar en uiteraard een topjaar!

Zo zijn ze dan weer die Bourgondiërs, eerst wat arrrogant (heel fier op hun streek), maar dan ineens verassen ze je met zo een enorm genereus gebaar. Na zo’n grand cru geproefd te hebben, kon de avond natuurlijk niet meer stuk. We wandelden nog even door het oude, mooi verlichte natuurstenen stadje en proefden de verfijnde keuken bij het hippe La Maison du Colombier.  

A la découverte de la Bourgogne
5
Foto © Isabelle Leempoels
A la découverte de la Bourgogne
5
Foto © Isabelle Leempoels
A la découverte de la Bourgogne
5
Foto © Prosper Maufoux

De fietstocht ging verder langs de wijngaarden van Pommard en Volnay, nog in de nevel gehuld, maar de plukkers waren al druk in de weer. We doorkruistten Meursault en hielden uiteindelijk een middagpauze Bij Prosper Maufoux in Santenay. Bij dit wijnhuis kan je niet alleen de grand crus degusteren, je kan er ook een typische wijnplukkerslunch bij krijgen. Dan wordt je verwend met lokale specialiteiten zoals de rijke crémeux de Bourgogne kaas en jambon persillé. Na al die wijn en delicatessen wil je liever in bed kruipen dan op je fiets. En dat kan!

Het Amerikaans koppeltje dat dat we aan tafel leerde kennen, bezocht de kamers van de bijhorende Chambres d’Hôtes en boekte er meteen een sprookjesachtige overnachting in de charmante suite. Helaas moesten wij nog eventjes verder fietsen voor we onder de wol konden kruipen, maar ik heb heerlijk geslapen hoor ...
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten