0
6

Vergeet FOMO: 2019 is het jaar van JOMO

F
News

Ons goede voornemen voor het nieuwe jaar? Van FOMO naar JOMO. Zet de fear of missing out aan de kant en kies dit jaar voor wat jij zelf wil en wat je gelukkig maakt. Ga voor de joy of missing out. Hoe? Simpel. Door op te ruimen, – of fancyer – door te declutteren.

The fear of missing out is vandaag echt een ding. Je bent bang om te kiezen, want stel je voor dat je het foute kiest. Je bent bang om nee te zeggen, want stel je voor dat je iets leuks mist. Kortom: er is de angst om jezelf op de voorgrond te zetten en te leven zoals je dat zelf wil. Daardoor leef je meer volgens de verwachtingen van anderen, dan volgens die van jezelf. 

Maakt je dat gelukkig? Nee. En daarin ben je zeker niet alleen. Nele Colle schreef hier het boek ‘JOMO!’ over, waarin ze vertelt hoe ze tijdens een burn-out thuiszat en begon op te ruimen. Zo zette ze haar fear of missing out om in the joy of missing out. Wij vroegen Nele hierover uit, want hoe stap je over die fear en wat moet je daarvoor doen?

COVER-JOMO-2
6
Foto © Borgerhoff & Lamberigts
profiel_5
6
Foto © Nele Colle

Tegen de stroom ingaan

“Met mijn boek ‘JOMO!’ ga ik tegen FOMO in, en daarmee tegen de grote stroom van mensen die leven volgens de verwachtingen van anderen. De fear of missing out kan zich uiten op verschillende manieren. Ten eerste kan je drie verschillende feestjes hebben op dezelfde dag, dan moet je kiezen naar welk feestje je gaat. Maar wat als je het foute feestje kiest en de leuke dingen ergens anders mist?”

cartoon
6
Foto © Nele Colle

“Die angst kan evengoed gaan over àlles willen kunnen. Dat gaat niet. Je kan niet sportief zijn, gezond zijn, de perfecte mama, vriendin en werknemer zijn. Je kan niet alle ballen tegelijk omhoog houden. Dat zijn allemaal dingen die op ons afkomen, verwachtingen en ideaalbeelden waaraan we willen voldoen, waardoor er een enorme druk op ons ligt. Als we één van die verwachtingen niet inlossen, dan voelt dat aan als falen en alsof we iets missen wat anderen wél lijken te kunnen.”

Tips: rust in je huis, ruimte in je hoofd

“Ik heb zelf ondervonden dat die druk van die ideaalbeelden die je jezelf oplegt en waar je aan probeert te voldoen, op een bepaald moment te veel kan worden. Plots zat ik thuis met een burn-out. Ik las toen het boek ‘opgeruimd’ van Marie Kondo en dat was een eye-opener. Ik ben toen zelf beginnen opruimen. Tijdens het opruimen van spullen leer je jezelf kennen en dat kan confronterend zijn.”

Tip 1: Durf te kiezen

“Je moet keuzes durven maken. Welke spullen bewaar ik en welke niet? Welke vind ik belangrijk, welke niet, en waarom eigenlijk? Als je fout kiest, is het geen probleem. Dan ben je gewoon weer een ervaring rijker. Je zal zeker af en toe verkeerd kiezen, dan is dat maar zo. Durf te falen, ook daar leer je uit. Fout kiezen is niet het einde van de wereld.”

“Door keuzes te maken, beslis je wat jij belangrijk vindt en wat jij nodig hebt. En stel dat je spullen weggooit en later denkt ‘oh had ik dat maar bijgehouden, want ik wil er nu iets mee doen’, dan koop je het desnoods opnieuw. Dan zal je bewuster omgaan met wat je aankoopt en het wel degelijk gebruiken.”

Tip 2: Leer nee te zeggen

“Opruimen is niets anders dan durven kiezen en nee leren zeggen. Ik heb dat ook doorgetrokken in mijn leven. Leer nee zeggen tegen onbelangrijke verwachtingen van anderen, tegen overbodige spullen en activiteiten. Je hebt een heel leven voor je en je moet je energiebalans bewaren, kies bewust voor wat je energie geeft en gooi weg wat energie wegzuigt. Door nee te zeggen tegen bepaalde spullen, zeg je nee tegen verwachtingen die je jezelf ooit hebt opgelegd.”

maartendeckers
6
Foto © Maarten Deckers

“Bijvoorbeeld het wegdoen van kledingstoffen die letterlijk stof liggen te vergaren, want ‘je gaat misschien ooit zelf een kleedje maken’. Door die stoffen weg te gooien, besef je dat je dat kleedje nooit zal maken. Als je dat écht belangrijk vond, had je dat al lang gedaan. Door ze weg te doen, maak je niet alleen ruimte vrij in je huis, maar ook in je hoofd, want je hebt jezelf ontdaan van een voorwerp dat je telkens herinnert aan een verwachting over jezelf die je niet waarmaakt.”

Tip 3: Werk met lijstjes

“Een heel praktische tip. Maak lijstjes als je naar de winkel gaat, wat er niet opstaat, heb je simpelweg niet nodig. Als je in de winkel bent en je ziet een actie van twee producten kopen en een gratis, moét je daar niet op ingaan. Je moet nee leren zeggen en leren aanvaarden dat als je het niet nodig hebt, het oké is om dat ook zo te laten. Koop minder en koop bewuster.”

priscilladupreez
6
Foto © Priscilla Dupreez

Als professional organizer en opruimcoach helpt Nele nu anderen het evenwicht in hun leven terug te vinden door op te ruimen. Je kan haar altijd boeken voor een coachingsessie of haar boek bestellen.

Liever wat opruimtips vanuit je luie zetel? Bekijk dan zeker de achtdelige Netflix-serie Tidying up with Marie Kondo, waarin Marie toont hoe je door te declutteren de joy of life kan terugvinden. 

Meer inspiratie voor het nieuwe jaar vind je hier:

06.01.2019
Geschreven door Elise Coppens
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten