0
De Award-winning Raf Simons
1

Raf Simons wint Vlaamse Cultuurprijs

F
News

Terwijl de hele de wereld reikhalzend uitkijkt naar de Oscars, Golden Globes of BAFTA’s, zitten wij bij Belmodo telkens op het puntje van onze stoel voor de Ultimas. 

De Ultimas? Dat is sinds kort de nieuwe benaming van de Vlaamse Cultuurprijzen die elk jaar in twaalf verschillende categorieën, o.a. muziek, architectuur en beeldende kunst, uitgereikt worden aan een handvol creatieve Vlamingen. 

Dit jaar waren alle ogen (of toch die op onze redactie) gericht op een winnaar, Raf Simons. Hij rijfde de prijs voor Algemene Cullturele Verdienste binnen. De prijs werd uitgereikt vop dinsdag 13 juni 2017 in het culturele hart van Gent: De Vooruit via een Skype call met de ontwerper. En Belmodo was er uiteraard bij!

Waarom Raf Simons? Voor hem is mode veel meer dan louter het commerciële of de oppervlakkige schoonheid. Hij creëert een nieuw mensbeeld en deelt zijn visie op vrouwen- en mannen. 

Live from New York bedankte hij iedereen beginnend met zijn ouders, dan Bianca Luiz (de CEO van Raf by Raf Simons), Jean-Claude, zijn team in Antwerpen, Calvin Klein en alle andere team die hem al gedurende 22 jaar hebben gesteund. Maar daar hield het niet op, ook het publiek werd bedankt voor hun jaren loyaliteit en hun inspiratie. 

Hij zette zijn speech verder met een quote uit de documentaire Dior and I: “The beast is not romantic, in New York is het moeilijk om niet aan het verleden te denken, het is er niet romantisch. Je moet je instinct volgen.” Deze laatste woorden kwamen lichtjes gebroken uit zijn mond en we zagen tranen opwellen, hierop volgde een daverend applaus van het aanwezige publiek. 

"Je moet je instinct volgen." - Raf Simons

Voor zij die minder bekend zijn met Raf Simons zijn werk – foei! –, schetsen we kort zijn culturele carrière

Raf Simons begon zijn carrière als Industrieel Vormgever, het ontwerpen zat hem dus zeer duidelijk in zijn bloed. In 1991 kreeg hij de kans om stage te lopen bij Walter Van Beirendonck, waar hij zich vooral bezig hield met met de voorstelling en de decoratie van de showroom. Getriggerd door wat hij bij Walter zag en aangemoedigd door het voormalig hoofd van de modeopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, startte hij in 1995 zijn eigen mannenlabel Raf Simons

In 2005 kwam er een vervolg op zijn label: Raf by Raf Simons. Die trok de aandacht van grote modehuizen en verzekerde hem van een plaatsje als creatief directeur bij Jil Sander. Maar het was pas in 2012, toen hij aangesteld werd als creatief directeur bij Dior, dat hij wereldberoemd werd. En dit keer niet enkel bij de die-hard modefans. Twee jaar later won hij deen eerste prijs, een CFDA Award, voor zijn schitterende collecties. 

Na een korte pauze in 2015 verbaasde hij de mode-industrie met zijn overstap naar Calvin Klein, waar hij tot op de dag van vandaag creatief directeur is.

Die overstap bleek zijn vruchten af te werpen, want dit jaar schreef hij modegeschiedenis toen hij door CFDA opnieuw werd verkozen tot designer of the year, zowel bij de womanswear als de menswear. Er zijn maar zes Amerikaanse ontwerpers die hem dit voordoen, waaronder de legende Calvin Klein himself

Raf Simons is voortaan een levende modelegende en dat hebben ze in Vlaanderen ook begrepen. Tijd om ons Belgisch talent te bekronen met de fel begeerde titel: Algemene Culturele Verdienste. Toegegeven, het klinkt niet zo sexy maar het is van grote waarde en een doorbraak voor de modewereld. Het is namelijk de eerste keer dat iemand uit de mode-industrie zo’n prijs wint. 

Ivo van Hove, een Vlaams toneel- en operaregisseur en een jurylid van de Ultimas, was vol lof over Raf Simons. “Raf Simons maakt geen klassieke kunst, hij creëert inclusieve kunst in plaats van exclusieve kunst, die dus voor iedereen toegankelijk is. Raf is een kunstenaar in bloed en nieren, hij wil steeds nieuwe dingen maken en ontdekken. Hij gaat vakkundig te werk en zal nooit compromissen maken, wat niet vanzelfsprekend is zo’n harde business.” 

"Hij gaat vakkundig te werk en zal nooit compromissen maken, wat niet vanzelfsprekend is zo’n harde business."  - Ivo van Hove

Congratulations, Raf! 

14.06.2017
Geschreven door Lupe Baeyens
Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

21.03.2018 - 30.05.2018

Female street art expositie

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten