0

Pt. 2 - About Fiamme

F
News

9
11.10.2017
Geschreven door Elisa Mol

Ik richtte Fiamme Footwear op in 2015.

Toen ik in Firenze studeerde, had ik een fiets die ik zo goed als nooit gebruikte aangezien de fietspaden er niet zo comfortabel zijn. Mijn school lag op een heuvel, dus dan ging ik liever te voet. Al van kinds af aan, draag ik lederen schoenen en ik miste die kwaliteit een beetje bij sneakers. Adidas of Nike droeg ik vroeger nooit. Tijdens mijn studie begon ik dus te broeden op een eigen collectie: sneakers en lederen schoenen, die twee moesten toch met mekaar te verzoenen zijn?

About Fiamme pt. 2
9
Foto © Elisa Mol

En zo ging de bal aan het rollen en bedacht ik mijn eigen merk. Ik zat samen met de contacten en partners die ik ken via Monar. Ik trok naar een fabriek in Italië en ging er met zo’n vijf à zes man in een bureautje van vier vierkante meter rond de tafel zitten. Daar kreeg de eerste collectie vorm aan de hand van lapjes leer. Ik had natuurlijk al een beeld over hoe het eruit moest zien, maar door de kennis van de fabriek, kwamen we uiteindelijk tot het eerste product. Het eerste seizoen werd hier in de winkel verkocht. Toen we zoveel positieve reacties kregen, besloten we het in distributie te brengen en trokken we naar andere winkels. Nu wordt Fiamme in bijna 400 winkels verkocht verdeeld over België, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Italië, …

Fiamme betekent vlam – het vlammetje zie je vaak op de hiel van de sneakers en laarsjes – en eert de Italiaanse roots. De schoenen worden daar met de hand gemaakt in een heel klein fabriekje waar ik nauw mee samenwerk. We sms’en dagelijks, de hele week door. Het is net alsof we familie zijn. Vandaar dat de description op Instagram ook luidt: designed in Antwerp, handmade in Italy.

About Fiamme pt. 2
9
Foto © Elisa Mol
About Fiamme pt. 2
9
Foto © Elisa Mol

Ik haal enorm veel inspiratie uit kunst en fotografie. Wanneer ik op citytrip ga, bezoek ik altijd musea. Maar ook op straat zie ik veel grave dingen. Ik ontdek soms details waar andere mensen helemaal niet op letten, kleurencombinaties bijvoorbeeld. Daarna denk ik na over hoe ik dat zou kunnen verwerken in schoenen. Ik kan ook rekenen op de mening van onze contacten in Italië – de fabriek waar het leder vandaan komt. Het kan dat ze plots met iets nieuws komen en dat we beginnen te snuffelen in de stalenkaarten en spelen met verschillende kleuren en materialen.

Verder heb ik nog een heleboel ideeën, niet enkel over schoenen, maar ook over handtassen, kleding, koken, interieur, schilderijen. Ik kan me ongelofelijk inleven in films of boeken en dromen onthoud ik bijna altijd. Zo kom ik ook op nieuwe dingen, ik ben altijd met van alles bezig in mijn hoofd. Sommige ideeën voer ik dan uit, andere laat ik nog even sudderen.

De Fiamme-sneakers vertegenwoordigen een beetje mijn eigen stijl: casual met een extraatje. Winkels die Fiamme verkopen, krijgen de mogelijkheid om de sneakers te customizen. De look van de uppers en de zolen kies ik, maar de winkels mogen die wel eindeloos combineren. Zij kennen hun publiek uiteindelijk het beste. Net zoals wij weten wat de klant in Antwerpen graag heeft. Fiamme is echt voor iedereen.

About Fiamme pt. 2
9
Foto © Elisa Mol
About Fiamme pt. 2
9
Foto © Elisa Mol

Mijn eigen favo Fiamme’s zijn de laarsjes met naaldhak, puntige tip en de vlam opzij. Dat is de eyecatcher van de collectie en vertegenwoordigt het merk. Of de slangenlaarsjes in een neutrale kleur. Ik vind het moeilijk om er echt één favoriet uit te kiezen.

Met Fiamme probeer ik in te spelen op trends. Als ik voor mezelf een trend leuk vind, zou ik niet weten waarom ik het niet zou dragen. Dan hoort het bij mijn stijl en past het bij mij. Ik vind dat je moet doen waar je zin in hebt of waar je je goed bij voelt. Bij mij gaat het dan meestal over juwelen of accessoires waar ik wat mee speel. Je kan een trend ook mixen met je eigen stijl of je stijl laten inspireren door een trend.

About Fiamme pt. 2
9
Foto © Elisa Mol

Naast Fiamme, kwamen er ook nog de patches van Frilles door de comeback van de 90’s. Ik vind het leuk dat je je outfit heel easy kan personaliseren. Mijn vriend en ik realiseerden alles samen from scratch. Sommigen dragen er eentje op hun sweater, anderen hangen heel hun jas vol. Deze zomer hebben we er een ontworpen voor WECANDANCE. Op het festival zelf botsten we af en toe op mensen met Frilles-patches. Dat geeft toch wel een speciaal gevoel.

Net als toen ik bij de apotheek stopte en er een meisje voor me stond met Fiamme’s. Ze herkende mij natuurlijk niet, want dat was ‘in de beginjaren’ van Fiamme, maar ik stond echt te staren. Vanaf nu hoop ik dat ik, overal waar ik ga, minstens een paar Fiamme’s zie, anders ben ik sad. En geloof het of niet, 9 op de 10 keren is het zo. Kopenhagen, Amsterdam of op Werchter, WECANDANCE, Tomorrowland, overal werd ik verrast.

About Fiamme pt. 2
9
Foto © Elisa Mol
About Fiamme pt. 2
9
Foto © Elisa Mol

Ik heb al vaak de vraag gekregen of Fiamme er ook komt voor mannen. Sorry to dissapoint you guys, maar voorlopig ben ik dat nog niet van plan. Ik heb de feeling nog niet gevonden en dan vraag ik me af of ik het wel moet doen. Buiten basic modellen – wat ik graag bij een man zie – zou ik niks extra kunnen geven en dat zou toch jammer zijn? Toegegeven, met mijn schoenmaat 40 draag ik zelf ook vaak mannensneakers. Die zijn vaak gewoon cooler.

Volledige focus op Fiamme dus, om de collecties nóg beter en sterker te maken.

Wedstrijden
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten