0
Power ladies van bij ons Billierose
9

Noor van Billierose: power lady van bij ons

F
News

06.05.2018
Geschreven door Astrid Zwaenepoel

Sinds september 2017 vind je Billierose in de Brabantdam in Gent. Bezielster achter de conceptstore is Noor. Haar verhaal, met vallen en opstaan, lees je hier.

Wanneer wist je dat je een eigen zaak wilde beginnen?

Het idee speelde al lang in mijn hoofd maar ik moet eerlijk toegeven dat ik bang was om de sprong te wagen. Het leven van een zelfstandige is onzeker en het is keihard werken. Daar maakte ik mij geen illusies over.

Uiteindelijk kwam het duwtje dat ik nodig had uit onverwachte hoek. Ik werkte in de evenementensector en was zwanger van mijn dochtertje. Toen pas besefte ik dat ik iets op mezelf wilde beginnen en echt datgene wilde doen wat ik graag doe. Ik wilde duidelijk niet langer voor iemand anders werken en had plots het gevoel van ‘nu of nooit’.

Power ladies van bij ons Billierose
9
Foto © Billierose

Hoe begin je daar dan concreet aan?

Ik heb verschillende opleidingen gevolgd, onder meer bij Unizo. Ik heb allesbehalve een economische of financiële achtergrond maar na een tijdje beginnen al die verschillende termen plots logisch te klinken. Ik vond het belangrijk om daar ook rustig mijn tijd voor te nemen en heb daar echt drie maanden voor uitgetrokken zodat ik alles heel realistisch en gedetailleerd kon voorbereiden.

Wat zijn de dingen waar je het moeilijk mee had?

Het oorspronkelijke plan was eigenlijk om eerder een brunch- en lunchzaak op te richten waar je iets klein van deco kon kopen. Tussen mijn vaste job en het openen van Billierose heb ik tussendoor wat gewerkt in de horeca. Eén om de cashflow wat stabiel te houden en twee om ervaring op te doen. Pas toen merkte ik hoe intens horeca wel is en heb ik mijn idee wat bijgestuurd. Nu is Billierose hoofdzakelijk een winkel waar je ook iets klein kan eten en drinken, iets waar ik nu ongelofelijk blij mee ben.

Power ladies van bij ons Billierose
9
Foto © Billierose

Er zijn altijd onverwachte zaken waar je geen rekening mee kan houden. Zo ben ik 6 weken te vroeg bevallen van mijn dochtertje, iets wat op dat moment de planning een beetje in de war stuurde. Toen heb ik even een pauze genomen. Het was toen zomer en ik heb samen met mijn lief afgesproken om echt drie maanden vakantie te nemen en even te focussen op ons kindje.

Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet.

In die periode heb ik heel even getwijfeld om al mijn plannen opzij te schuiven en opnieuw een kantoorjob aan te nemen. Eén kleine paniekaanval later moest en zou Billierose er toch komen. Achteraf gezien was dat de tijd die ik nodig had om het concept te laten groeien. Ik ben zo blij dat ik desondanks heb doorgezet. Zo zie je maar, wie hard werkt komt er wel!

Hoe ben je uiteindelijk hier terecht gekomen?

Ik zeg één iets: een geschikt pand vinden in Gent is niet evident. Ik was helemaal klaar om te beginnen, alleen had ik dus nog geen ruimte. En dan zoek je echt op elke mogelijke manier: immokantoren, eens een rondje in de stad gaan wandelen of – voor mij dan uiteindelijk de beste manier – via-via.

Vooral de combinatie van betaalbaar, bereikbaar en mooi was blijkbaar veel gevraagd. Ik wilde ook geen grote verbouwingswerken zodat ik me op de inrichting kon focussen. Wie Gent trouwens een beetje kent, weet misschien wel dat dit de voormalige Café Costume-winkel is. Enkel de vloer vloer en de kenmerkende zwarte stalen ramen hebben we behouden en de rest heeft een Billierose-stempel gekregen.

Power ladies van bij ons Billierose
9
Foto © Billierose
Power ladies van bij ons Billierose
9
Foto © Billierose

Uiteindelijk gaat er ook redelijk wat tijd over huurcontracten opstellen en dan begon te tijd plots wel te tikken. In juni mocht ik in het pand, wat betekende dat er wat gas moest worden bijgegeven om nog in september te kunnen openen. Net in die periode studeerde mijn broer Wolf af en uiteindelijk is die dan mee in de zaak gestapt.

En zo had je plots een onverwachte businesspartner?

Niet helemaal onverwacht want we hadden het er wel al eens over gehad om samen iets te beginnen. Tof idee maar Wolf wilde absoluut eerst zijn studies afmaken. In juni had hij net zijn stage gedaan in de verzekeringssector, iets totaal anders en uiteindelijk niet echt wat hij wilde. En zo vielen alle puzzelstukjes plots ineen.

Onze ouders steunden ons uiteindelijk wel maar stonden in het begin wel erg sceptisch tegenover onze plannen. Vooral mijn mama dacht dat ik niet genoeg tijd over ging hebben voor mijn dochter. Bovendien is onze papa ook zelfstandig dus ze weten wel waarover ze spreken. En dan is Wolf ook nog eens hun kleinste kindje, haha!

Power ladies van bij ons Billierose
9
Foto © Billierose

Zeg nu eens eerlijk, hoe is het nu om met je broer samen te werken?

Wolf focust zich vooral op het horecagedeelte zodat ik fulltime met de winkel kan bezig zijn en dat werkt. Moest ik de hele zaak alleen gedaan hebben dan was het misschien niet zo goed gelukt. Uiteraard is het een droom om met iemand samen te werken die 100% kan vertrouwen. 

Al botst dat ook wel eens hoor. Of je nu met je broer of met een vriendin iets begint, je kent elkaar gewoon niet in zo’n situatie. Privé komen we super goed opeen. Je hebt nog nooit samengewerkt en moet elkaars grenzen ook een beetje aftasten. Ik ben erg perfectionistisch en Wolf is net iets chiller maar zo halen we eigenlijk het best in elkaar naar boven.

En dan de opening?

We hebben de zaak dan in twee pittige maanden helemaal klaargestoomd voor de opening in september. Ons architectenbureau Atelier Dialect heeft dan ook een serieuze effort gedaan. Zij hadden het eigenlijk superdruk maar hebben ons er dan nog snel tussen genomen. En dan was het nog eens bouwverlof.

Power ladies van bij ons Billierose
9
Foto © Billierose
Power ladies van bij ons Billierose
9
Foto © Billierose

Uiteindelijk ben ik echt tevreden van het resultaat en ook van de buurt waar we uiteindelijk terechtgekomen zijn. Veel mensen kennen de buurt rond het Glazen Straatje niet echt terwijl hier wel veel coole zaken zitten. Bovendien is dit ook nog de Brabantdam hé! Als je denkt dat je te ver bent, dan is het nog een klein beetje verder.

Ik geloof wel dat dat tegelijk onze sterkte is. Billierose is een plek waar je je tijd kan nemen om te snuisteren en eens iets te passen. Achteraf blijven mensen dan nog wel een plakken met een koffietje dus alles is heel gemoedelijk. Spring vooral eens binnen!

Je bent nu een dik halfjaar bezig, hoe voelt dat?

Het is echt super leuk! Het een zalig gevoel om elke dag met je passie te mogen bezig zijn. Een echte verademing na jarenlang als bediende gewerkt te hebben. Het is uiteraard veel werk, maar het voelt niet als werken omdat ik constant bezig ben met wat mij echt interesseert.

Ik weet nog lang niet alles maar begin inmiddels wel mijn draai te vinden. Sowieso moet je constant bijsturen. Wat het bijvoorbeeld heel goed doet is Ginger Ceramics. Zij heeft een lijn ontworpen voor de winkel en ik merk dat vaste klanten daar af en toe een stuk van kopen en zo hun collectie beetje bij beetje uitbreiden.

Ik weet nog lang niet alles maar begin inmiddels wel mijn draai te vinden.

Je doet dat natuurlijk niet elke week, een nieuwe zaak opstarten. Maar ook die onverwachte kosten kan ik tegenwoordig wel beter inschatten. Ik heb inmiddels ook ontdekt dat ik graag met mensen bezig ben. Ik haal er echt plezier uit als de mensen met een happy gevoel de winkel buiten stappen, wanneer ze bijvoorbeeld de perfecte outfit hebben gevonden voor een bepaalde gelegenheid.

Je bent ook bewust bezig met je social media hé?

Inderdaad, al merk ik dat de meeste mensen via mond-aan-mondreclame hier terechtkomen. Instagram is voor mij vooral een belangrijke tool om onze naam bekend te maken en om mensen te inspireren.

Wat je wel niet mag onderschatten is dat daar snel erg veel tijd in steekt. Het is echt een job op zich. Mensen verwachten ook dat ik dagelijks stories post en soms komen klanten langs voor een bepaalde outfit die ik aanhad. Allemaal erg spannend als je weet dat ik in mijn privéleven eigenlijk niet zo heel veel post op mijn social media. Mensen kennen je plots als ‘Noor van de Billierose’. Dat is nog even wennen.

Ik zie ook soms workshops passeren op de social media. Vertel daar eens wat meer over?

Dat is eigenlijk iets wat ik sinds de opstart echt wilde doen. Zo hebben we o.a. al een bloemschikavond met Wildflowers & Wodka georganiseerd of een arm knitting workshop met NUÏ atelier en dat is al elke keer een succes geweest. Zo trekken we ook eens een ander publiek aan. Bovendien zijn die avonden altijd gezellig en merk ik dat mensen ook wel eens blijven plakken. Je kan dan ook rustig eens shoppen en doordat we de groepen bewust klein houden, zijn dat soort avonden plots ook een personal late night shopping. Ik hoop echt dat we door zo’n dingen een unieke plek innemen hier in Gent. 22 mei is onze volgende avond trouwens en inschrijven kan via onze Facebook-pagina. Ik ben trouwens altijd op zoek naar leuke, creatieve mensen om mee samen te werken dus geef me gerust een seintje.

Misschien nog een vraag om af te sluiten: wat is het beste advies dat jij iemand zou geven die een eigen zaak wil beginnen?

Ik had nooit gedacht dat het zo intensief ging zijn. Natuurlijk wist ik dat dit project geen nine-to-five is en dat het hard werken zou worden maar zo’n winkel is echt opslorpend. En dan heb ik het vooral over de eerste zes maanden. Ik werkte echt als een bezetene en wilde alles te perfect doen. Voor mijn gezinsleven is het echt wel moeilijk geweest om een evenwicht te vinden.

Het is vooral belangrijk te beseffen dat er ook andere prioriteiten in het leven zijn, zélfs wanneer je een eigen zaak hebt.

Op een bepaald moment heb ik wel geleerd om wat meer los te laten, ook dankzij mijn broer hoor. Ik ben onlangs zelfs op skivakantie geweest. De eerste dagen moest ik duidelijk afkicken maar daarna denk je ook: “die mails kunnen wel een paar dagen wachten.” Het is vooral belangrijk te beseffen dat er ook andere prioriteiten in het leven zijn, zélfs wanneer je een eigen zaak hebt.

Power ladies van bij ons Billierose
9
Foto © Billierose

Merci voor de toffe babbel Noor en nog eens een hele dikke proficiat met jullie pareltje van een zaak!

Insider tip: op vrijdagavond kan je BelmodoFleur en mezelf hier wel eens spotten voor een after work drink. Of was het nog niet duidelijk dat deze hotspot 100% Belmodo approved is?

Alle praktische info spot je op www.billierose.be.

Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten