0

Mode en sport, de ultieme combinatie?

F
News

3
28.03.2017
Geschreven door Amélie De Rycke

Sportkleding moet niet enkel efficiënt, maar ook mooi zijn. Heeft mode dan zo’n invloed op sport? Of is het net omgekeerd? Wij vroegen het aan Leen Demeester, auteur van het boek The Giants of Sportswear.

Vandaag is het geen fashion faux pas meer om je in sportswear op straat te begeven. Meer nog, sportieve kledingstukken als de tracking pants zijn tegenwoordig echte wardrobe stapples die in de garderobe van een echte fashionista niet mogen ontbreken. Ook designers gaan meer dan ooit de samenwerking met sportlabels aan. Wij vroegen ons af hoe sport een invloed uitoefent op het modebeeld en andersom. Leen De Meester, modejournaliste en fervent sportster, schreef erover in haar boek The Giants of Sportswear. Wij hadden een babbel met haar over de hechte relatie van sport en mode.

Mode en sport, de ultieme combinatie?
3
Foto © Leen Demeester
Mode en sport, de ultieme combinatie?
3
Foto © Puma

De cover van The Giants of Sportswear spreekt alvast boekdelen: sporters zien er de dag van vandaag ook tijdens de actie mooi uit. Leen koos dan ook voor een beeld van de knappe Gisele Bündchen voor Under Armour. “Ik heb voor dit beeld gekozen omdat het esthetisch mooi oogt, maar ook omdat het een bewegend en sprekend beeld is dat perfect weergeeft waarover het boek gaat.”

Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven over mode en sport?

“Ik schreef eerder al een boek over mode, Fashion Icons: Fashion Trends Throughout the Centuries. Ik was op zoek naar een leuk, nieuw concept om een boek rond op te bouwen, en wilde graag binnen hetzelfde domein blijven. Plots kreeg ik het idee om onderzoek te doen naar sportswear en de miljardenbussiness die erachter zit. Bovendien was ik zelf ook wel benieuwd naar de link tussen mode en sport.”

Vanwaar de titel "The Giants of Sportswear"?

The Giants verwijst naar naar de New York Giants, een Amerikaans football team. Die naam zegt meten veel over de inhoud, want ik bespreek heel wat verschillende sporten: wat typisch is voor die sport, welke mensen er voor die sport het meest representatief zijn – ook zij die minder bekend zijn in België zoals Harold Mackeen en Rick Owens.

Ik vermeld ook heel wat Italiaanse labels aangezien ik elk jaar naar Milaan trek voor Fashion Week en ik daar heel wat inspiratie opdoe. Ravizza bijvoorbeeld.”

Hoe belangrijk is het om er goed uit te zien bij het sporten?

“Veel mensen sporten net om er goed uit te zien. Ik geloof ook in het feit dat je je beter voelt wanneer je er ook tijdens het sporten oké uitziet, je krijgt er meer energie door waardoor je beter presteert en er beter uitziet... Het is dus eigenlijk een soort van wisselwerking.”

Beoefen je zelf ook veel verschillende sporten?

“Ja hoor, ik heb al heel wat sporten uitgeprobeerd. Het zit in de familie. Bovendien moest ik weten waarover ik schreef hé.”

Waarom is sport en mode de ultieme combinatie?

“Sport en mode zijn een winnend team. Zoals ik al zei, mensen sporten om er goed uit te zien en vinden het dan ook fijn om mooie kleding te dragen tijdens hun inspanning. Trainingspakjes zien er de dag van vandaag heel erg stijlvol uit. Zowel de grote als kleinere merken doen heel erg veel moeite. Heel wat designers hebben er bewust voor gekozen om zich met een sportmerk te associëren, Karl Lagerfeld en Stella McCartney bijvoorbeeld.”

Welke meerwaarde biedt sport binnen de modewereld?

“Dat is eigenlijk een vraag waarop mr. Karl Lagerfeld himself een perfect antwoord op formuleerde: 

Today, sport is a source of inspiration for fashion, as it is for the streets. What can fashion give sport? Better made and better cut clothes.

Het gaat hem dus hoofdzakelijk om het gemak van sportkleding. Ook Simonetta Ravizza wist dit perfect te verwoorden:

I wanted to make a statement about fashion and sport. Fashion extends to all parts of life and, similarly, sport is equally important. Women want to be active and they want to be fashionable. Therefore, it is important that we combine our resources and collaborate with other sectors to try and meet the needs of the modern woman.”

Zijn er veel Belgische sportlabels?

“Veel te weinig, maar er zijn er wel. Nunu Activewear bijvoorbeeld, dat Belgisch merk wordt ook in New York door sterren als Gigi Hadid en Kendall Jenner gedragen.”

Intussen ook helemaal geïntrigeerd door de relatie tussen sport en mode? In Leen’s boek The Giants of Sportswear vind je hierover nog veel meer!

Wedstrijden
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten