0
Marlière, de perfecte balans tussen athleisure en chique
8

Marlière, de perfecte balans tussen athleisure en chique

F
News

21.10.2017
Geschreven door Amélie De Rycke

In de slagzin ‘Women in motion’ zit meteen de hele identiteit van Martina De Meyer’s kledinglabel Marlière vervat: comfortabele maar elegante kledingstukken voor de modebewuste, hardwerkende vrouw.

In 2016 startte Martina De Meyer met het uittekenen van haar eigen kledinglabel, elegant en stijlvol zonder aan comfort in te boeten. In oktober 2017 is het dan eindelijk zover: Marlière lanceert haar allereerste collectie, een lijn in basic kleuren als zwat, nude en bordeaux met verfijnde en stoffen die gemakkelijk zitten. Wij zaten samen met Martina voor een gesprek over haar gloednieuwe project.

Maak kennis met Marlière
8
Foto © Marlière

Hoe kwam je op het idee om met Marlière te beginnen?

“Van jongs af aan ben ik altijd met mode en kunst bezig geweest. Een aantal jaar geleden besloot ik dan ook een modeopleiding aan de Stedelijke Academie van Schone Kunsten te volgen in Lier. Daar heb ik leren tekenen, ontwerpen ... Het was een heel kunstzinnige en creatieve opleiding.”

Vanwaar komt de naam Marlière?

“De naam komt van Andrée Marlière, een Belgisch ballet-icoon. Andrée was een sterke vrouw met een uitzonderlijke persoonlijkheid. De naam past goed bij wat ik doe. Ik houd namelijk van sterke, zelfstandige vrouwen die toch gracieus overkomen. Mijn hele collectie is gebaseerd op zo’n vrouw. Ook Charlotte Gainsbourg en Sofia Coppola zijn een inspiratie voor mij.”

Wat heb je voordien gedaan?

“Ik heb gedurende 8 jaar een lingeriewinkel uitgebaat. Eentje met speciale merken als Andres Sardas. Had ik die winkel gehad in Antwerpen of Gent zou dat een bom geweest zijn, maar de winkel was in Mechelen... In mijn jonge jaren heb ik ook als model gewerkt.”

Marlière, de perfecte balans tussen athleisure en chique
8
Foto © Athos Burez
Marlière, de perfecte balans tussen athleisure en chique
8
Foto © Athos Burez

Waarom ben je nu pas met je eigen label begonnen? 

“De interesse is er altijd al geweest. Het feit dat ik op latere leeftijd een merk uitbouw heeft ook enkel voordelen. Een merk creëren is pure business, slechts 20% van het werk draait rond creatitiviteit. Er komt echt heel veel bij kijken.” 

Uit welke verschillende items bestaat je collectie?

“Mijn collectie bestaat uit tops, broeken, beha’s, leggings,... Maar wel altijd heel speciaal en inventief gemaakt. Vroeger had ik altijd heel veel kleding, dat noem ik dan eigenlijk ‘kashangers’. Het meeste draag je toch niet. Mijn kledinglijn is misschien iets duurder, maar ik zie het als een kleine investering waarbij je met slechts enkele Marlière-stukken enorm veel verschillende looks kan samenstellen. De collectie is erg veelzijdig. Ik werk met kwalitatieve stoffen en mijn productie gebeurt in Portugal tegen een eerlijke prijs, zoiets kost geld. Ik zou mijn productie nooit in China kunnen laten doen. Als je een kledingstuk tegenkomt dat € 300 kost en er staat made in China... Sorry, maar zoiets kan niet.”

Met welke stoffen werk je?

“De stoffen zijn allemaal heel selectief uitgekozen en komen uit Italië en Japan. Ik heb er mijn hart verloren... Je vindt er zoveel organische kleuren, wat ook terugkomt in mijn collectie. Ik ga bijvoorbeeld nooit werken met fluo, dat is echt niets voor mij. Ik vind het ook belangrijk dat de stoffen heel aangenaam aanvoelen, daarom werk ik graag met tule. Vaak ga ik dat dan combineren met high tech stoffen. Zo probeer ik vrij inventief te werk te gaan met stofbewerking, wat de meeste ontwerpers nog altijd niet doen.” 

Marlière, de perfecte balans tussen athleisure en chique
8
Foto © Athos Burez
Marlière, de perfecte balans tussen athleisure en chique
8
Foto © Marie Wynants

Voor wie ontwerp je?

“Een onafhankelijke vrouw in eerste instantie. Iemand die na haar studies al een mooie job te pakken heeft, op eigen benen staat. Het neemt niet weg dat als de dochter van mijn zus bijvoorbeeld iets echt graag ziet, zij ook perfect in Marlière gekleed kan gaan. Dat moet kunnen. Ik teken niet voor één categorie. Je moet voor jong en oud kunnen ontwerpen.”

Waar kunnen de mensen je collectie bekijken/kopen?

“We hebben een webshop waar je de collectie kan bekijken. Ik denk ook aan een pop-upstore. Als we Marlière ook verkopen in winkels is het erg belangrijk dat het concept erin past. Ik sta wel iets sceptischer tegenover winkels, aangezien ik ook niet wil dat mijn stuks na 2 maanden gesoldeerd worden. Dat is niet de bedoeling. Mijn stuks zijn ook niet echt seizoensgebonden. Je kunt alles ook in tussenseizoen of in de winter dragen, ze zijn echt tijdloos. Ik ga ook niet elk seizoen een nieuwe collectie lanceren. Als de creativiteit er is, komen er nog eens 4 à 5 nieuwe stuks bij. Het moet vooral heel inventief blijven. Winkels stappen ook meer en meer af van de seizoenen... Het wordt dus een online shop met eventueel een pop-upstore en een aantal selectief gekozen winkels.”

Marlière, de perfecte balans tussen athleisure en chique
8
Foto © Athos Burez
Marlière, de perfecte balans tussen athleisure en chique
8
Foto © Marie Wynants

Wat was de grootste uitdaging bij het opstarten van Marlière?

“Willen anders zijn heeft er altijd al ingezeten. Afstappen van alles wat nu speelt. Wij werken bijvoordeeld niet met de seizoenen. Belgische ontwerpers hebben meestal iets eigenzinnigs. Een Dries Van Noten bijvoorbeeld, je bent ervoor of niet, maar origineel is hij wel. Dat is misschien wel mijn grootste uitdaging geweest, anders zijn.”

Wat zijn je toekomstplannen voor Marlière?

“Ik prijs mezelf heel gelukkig dat ik de mogelijkheid heb om dit te doen. Ik ga er ook alles voor doen om Marlière zo groot mogelijk te maken. Ik denk altijd: werken moet je je ganse leven doen, kies dus een job die je graag doet. Het is belangrijk om af en toe eens uit te rusten, maar nooit te lang.” 

Voor wie ook staat te popelen om een Marlière-stuk binnen te scoren, kan terecht op haar website. Wie Martina graag in real life ontmoet kan van 28 oktober 2017 tot en met 31 januari 2018 terecht in de Antwerpse Shopping Stadsfeestzaal. Daar heeft het upcoming brand namelijk een pop-up store!

Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

01.02.2018 - 31.03.2018

Miami Views in 9Hotel Sablon

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten