0
2

Is #declutteren de hype van het jaar?

F
News

We zijn allemaal in de ban van de KonMari-methode waarbij alles opruimen je veel meer oplevert dan alleen maar een proper huis. Door te #declutteren creëer je een interieur waaruit je energie en inspiratie haalt.

We voorspelden hier al dat 2019 het jaar van the joy of missing out en declutteren werd en dat the fear of missing out in 2018 ging achterblijven. Onze voorspelling kwam uit, want ondertussen lijkt declutteren of opruimen een echte hype te zijn.

Wij vertellen jou waarom dit niet zomaar een hype is, maar een manier van leven waar je levenslang van kan genieten.

Weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Daar kan de Belgische KonMari-consulent Tessy Troubleyn je mee helpen. Zij volgde de enige echte KonMari-opleiding in Londen, waarmee ze één van de pioniers in ons land is. Wij vroegen haar om tips en praktisch advies om zelf die peace of mind te bereiken.

TessyTroubleyn_konMari_consultant_foto8
2
Foto © Tessy Troubleyn

Eerste hulp bij opruimen

Wie dacht dat opruimen saai was, heeft de KonMari-methode nog niet geprobeerd. Eens je de voordelen ervaart, kan je niet meer zonder.

“Voor je begint, is het belangrijk om te begrijpen dat het over veel meer gaat dan opruimen alleen. Eigenlijk begin je aan een reis door je eigen huis, je leven, door jezelf. Door je bij alle spullen steeds de vraag te stellen of iets je blij maakt, of je het nodig hebt, ga je die lijn ook doortrekken op andere vlakken van je leven. Dat is echt heel krachtig.”

"Opruimen is een reis door je eigen huis, je leven en door jezelf" - Tessy Troubleyn

“Door alleen spullen over te houden die echt iets bijdragen aan je geluk ga je tevreden zijn met minder, meer voor kwaliteit kiezen, bewuster en minder consumeren, respectvoller omgaan met wat je hebt en meer tijd overhouden voor de dingen waar je mee bezig wil zijn.”

Back to basics

“De basisprincipes zijn redelijk simpel. Als je jezelf hieraan houdt, wordt opruimen een succes en kan iedereen doeltreffend opruimen. Je zal zien dat opruimen echt leuk kan zijn.”

  1. Ruim in een keer op, zo snel en volledig mogelijk als je kan. Dit wil zeggen: neem je hele huis onder handen.
  2. Doe eerst spullen weg, berg dan pas op wat je nog overhoudt.
  3. Bewaar enkel wat je blij maakt.
  4. Ruim op per categorie, niet per kamer. Er  zijn vijf categorieën: kleding, boeken, papierwerk, varia en emotionele bezittingen. 
  5. Ruim op in de juiste volgorde: van makkelijke zaken zoals kleding, naar moeilijkere zaken zoals emotionele bezittingen.
  6. Berg alles op, per categorie en zet alles rechtop zodat je in één keer ziet wat er in een kast of lade zit. Vermijd stapels.

Ultieme opruimtip

“Ga echt voor die speciale gebeurtenis, die grote verandering en neem je hele huis onder handen. Pas dan kan je verandering creëren op verschillende vlakken. Eens dat achter de rug is, wordt je dagelijkse opruimmomentje hierna heel eenvoudig en vraagt het nog maar weinig tijd.”

“Zo heb je extra tijd over voor jezelf, voor de dingen die je belangrijk vindt, waardoor je jezelf gelukkiger gaat voelen. Maak wat je blij maakt ook zichtbaar in je huis zodat je ervan kan genieten. En vooral: geniet van het alledaagse dat bijzonder is.”

Je kan bij opruimcoach Tessy Troubleyn terecht voor individuele opruimsessies waarbij ze jou tijdens je persoonlijke traject begeleidt en jou die spark of joy bezorgt.

Ook geeft ze infosessies in kleine groepjes, waar je in amper 2 uur tijd ondergedompeld wordt in de Japanse kunst van het opruimen.

Zelfs Emily Gilmore is fan. Wij snappen de hype helemaal.

Win een gratis opruimsessie voor je kleerkast t.w.v. € 300

Wij geven trouwens zo’n sessie weg. Neem snel een kijkje op onze wedstrijdpagina en waag je kans!

Meer peace of mind tips lees je hier:

04.02.2019
Geschreven door Elise Coppens
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten