0
In het atelier van: Toos Franken
7

In het atelier van: Toos Franken

F
News

11.10.2017
Geschreven door Amélie De Rycke

Het gaat de Kempense ontwerpster Toos Franken voor de wind. Afgelopen jaar opende ze haar eigen winkel en organiseerde ze voor de eerste keer een show tijdens Amsterdam Fashion Week. Wij gingen bij haar in het atelier op de koffie.

Hoe zou jij je merk zelf omschrijven?

“Draagbaar, vrij sober en een beetje architecturaal wat de lijnen betreft. Ik probeer om tijdloze items te maken, stukken die je jaren kan blijven dragen en ook kan combineren met ontwerpen uit vroegere collecties.

Mensen omschrijven mijn stukken wel eens als minimalistisch, en dat klopt wel. Ik vind het knap dat een stuk mooi kan zijn enkel en alleen al door een weldoordacht spel van lijnen.”

In het atelier van: Toos Franken
7
Foto © Amélie De Rycke
In het atelier van: Toos Franken
7
Foto © Amélie De Rycke

Je werkt niet volgens de vaste modeseizoenen?

“Voorlopig nog niet. Op dit moment wil ik mijn productie zo zuiver mogelijk houden en werk ik liever op mijn eigen tempo. Ik breng nieuwe stukken gewoon wanneer ze klaar zijn en wanneer ik er tevreden mee ben.”

Maak je al je stukken nog zelf?

“Sommige wel, andere niet. Ik vermoed ook dat vanaf volgend jaar echt alles in productie gaat, want ik kan het op m’n eentje nog moeilijk bijhouden. Het aantal stukken per ontwerp varieert heel sterk maar ik schat dat ik per design ergens tussen de 10 en 30 stukken maak.”

In het atelier van: Toos Franken
7
Foto © Amélie De Rycke
In het atelier van: Toos Franken
7
Foto © Amélie De Rycke

Je vorige collectie kaartte de klimaatopwarming aan. Ben je daar bewust mee bezig?

“Dat is inderdaad wel iets wat me bezig houdt, maar ik heb de collectie niet in eerste instantie ontworpen als een soort van statement tegen de klimaatopwarming. Het is bijvoorbeeld ook niet zo dat ik daarom maar een collectie per jaar uitbreng. Eigenlijk baseerde ik me voor mijn collectie op een fotoreeks van … die foto’s had gemaakt op de Noordpool en ze met Photoshop bewerkte om te laten zien hoe het er zou uitzien wanneer de mens overal ter wereld zou kappen en bouwen. Je ziet dat het beeld gemanipuleerd is en je kan het achteraf wel proberen ‘maken’ maar je zal altijd het effect ervan blijven zien, en zo is het ook met de klimaatopwarming en met de stukken met ritsen in mijn FW16-collectie.”

In het atelier van: Toos Franken
7
Foto © Amélie De Rycke

Voor je je eigen label startte, werkte je bij Haider Ackerman en Ann De Meulemeester. Wat zijn de belangrijkste dingen die je daar geleerd hebt? 

“Inzicht in patronen. Ik kwam pas van de academie en kon nog niet zo goed patroontekenen. Een van de tekenaars raadde me toen aan om me daar nog net iets meer in te verdiepen, en dat deed ik op de patroonafdeling van Haider Ackerman en Ann De Meulemeester. Ik kreeg er vooral een beter inzicht in hoe alles technisch werkt, hoe een goed afgewerkt patroon eruit ziet, hoe het productieproces echt werkt...”

In het atelier van: Toos Franken
7
Foto © Amélie De Rycke

Wat zijn voor jou de basics die elke vrouw in haar garderobe zou moeten hebben?

“Een zwarte rok, een zwarte broek, een wit hemd, een blazer en een lange mantel. Een soort van uniform eigenlijk. Al die stukken kan je zo makkelijk combineren.”

Wat veel mensen niet weten, is dat je naast je ontwerpen voor je eigen label, je ook nog bruidsjurken maakt.

“Dat klopt. Bruidskleding is zeker niet mijn core business maar ik vind het wel fijn om dat er af en toe bij te nemen. Tenslotte werk je toch naar een heel belangrijke dag voor die persoon toe. Het leuke is dat ik mensen van mensen met heel uiteenlopen leeftijden de vraag krijg of ik een trouwjurk voor hen kan ontwerpen – het is telkens weer iets helemaal anders.”

Vorig jaar stond je voor het eerst op Amsterdam Fashion Week. Hoe was dat?

“Aangezien het de eerste keer was, vond ik het heel leerrijk. Ik ben heel veeleisend voor mezelf en wil het dus steeds beter doen. Op zakelijk vlak ging het heel goed hoor, maar na de show dacht ik al meteen aan de volgende en hoe die nòg beter zou kunnen.

Het is zeker de bedoeling om op termijn internationaal te gaan met het merk, maar ik wil – wanneer er in de toekomst budget voor is – misschien niet meteen een traditionele show organiseren. De gevestigde waarden doen dat allemaal heel goed, maar ik vind dat een nieuw merk het anders moet aanpakken. Hoe weet ik nog niet, maar ik denk erover na!”

Wat mogen we in de toekomst nog verwachten van Toos Franken?

“Ik blijf verder werken op hetzelfde elan en neem dit jaar opnieuw deel aan Amsterdam Fashion Week. Verder werken we momenteel ook toe naar iets in een grote stad, maar daar kan ik voorlopig nog niet zoveel over kwijt. Ik kan wel al verklappen dat het de moeite zal zijn!”

Meer weten over Toos Franken en haar collecties? Neem dan zeker een kijkje op haar website of ga langs in de Steegstraat 18, 2490 Balen (elke vrijdag van 13:00 tot 18:30, elke eerste zaterdag van de maand van 13:00 tot 18.30 en na afspraak).

Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

01.02.2018 - 31.03.2018

Miami Views in 9Hotel Sablon

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten