0
De dames achter Façon Jacmin zetten denim in de kijker
5

In denim dialoog met Façon Jacmin

F
News

De Belgische tweeling Jacmin brengt met hun gloednieuwe merk Façon Jacmin een ode aan jeans en opende deze maand een pop-up in de Nationalestraat. Tijd voor een babbel als je't ons vraagt!

Ségolène en Alexandra Jacmin, een eigenzinnige tweeling met een missie: hun voorliefde voor mode, denim en ondernemen met de wereld delen. Beginnen doen ze in onze Antwerpse Nationalestraat. Belmodo ging een kijkje nemen in de Façon Jacmin pop-up en vroeg de dames de jeans van het lijf.

Vanwaar die voorkeur voor jeans?

Alexandra: "Ik hield altijd al van jeans, omdat het een stof is die lang meegaat, mooier wordt met de tijd en zich aanpast aan de persoon die het draagt. Het is een stof die door iedereen gedagen wordt, jong en oud. Denim is ook een heel praktische, rijke stof die in verschillende varianten - zowel licht als zwaarder - bestaat en dus ook heel wat mogelijkheden met zich meebrengt. Bovendien ben ik een grote fan van vintage, en vond ik heel wat vintage denim items, en ik dacht, waarom doen we daar niets mee? Waarom geen garderobe en denim?"

Hoe zijn de taken bij jullie verdeeld?

Ségolène: "Alexandra is eigenlijk het creatieve brein, ik hou me meer bezig met de praktische en financiële kant. Ik heb een opleiding Burgerlijk Ingenieur gevolgd en heb dus nooit echt in de creatieve sector gewerkt. Toch heb ik een zekere affiniteit met mode, zo heb ik 1,5 jaar lang start-ups in de mode begeleid op financieel vlak, en zo ben ik een beetje in die modewereld gerold. Alexandra en ik wilden altijd al onze krachten bundelen. We zijn een tweeling, maar zijn toch zo verschillend! In het begin hield Alexandra de boot een beetje af, maar met Kerst vorig jaar toonde ze me plots haar schetsen!"

Alexandra: "Het duurde bij mij net iets langer vooraleer ik de stap kon zetten. Toen ik pas afgestudeerd was, vond ik het namelijk moeilijk om voor mezelf met nieuwe ideeën te komen. Het lukte me maar niet. Gelukkig kwam dat gevoel voor ontwerpen na een tijdje terug en zijn we nu een goed geolied team."

De dames achter Façon Jacmin zetten denim in de kijker
5
Foto © Gilles Claeys

Wat is jullie persoonlijke stijl?

Alexandra: "Mijn stijl is vrij basic en tijdloos, net zoals het merk. Vrouwelijk, maar geen glamour. Mijn zus kleedt zich nog net iets vrouwelijker, iets meer kleur en juwelen."

Ségolène: "Ik ben blij dat ik me goed voel in de kleren van Façon Jacmin. Ik ben wat sportiever, en was bang dat ik constant high heels zou moeten dragen of mijn stijl zo hard zou moeten aanpassen dat ik me verkleed zou voelen. Dat is helemaal niet het geval, het merendeel van de stukken is echt mijn ding."

Alexandra: "Dat is eigenlijk de kracht van het merk, dat het items zijn voor vrouwen met de meest uiteenlopende stijlen en lichaamstypes. We hebben in onze collectie bijvoorbeeld een rechthoekige top, die op verschillende manier gedragen kan worden, naar gelang de lichaamsbouw van de klant."

Ségolène: "Ik heb de top inderdaad al aan heel wat uiteenlopende types verkocht. Echt heel goed dat veel van onze stukken zo multifuntioneel zijn."

Alexandra, jij werkte ooit voor Maison Martin Margiela en Jean Paul Gaulthier, wat zijn de belangrijkste lessen die je daar hebt geleerd?

Alexandra: "Ik heb eerst voor Maison Martin Margiela gewerkt. Daar was ik assistente op de afdeling tricot. Bij Jean Paul Gaultier werkte ik zowel voor de vrouwen- als mannencollectie. Het was een bijzondere ervaring om te werken voor deze twee huizen, ik heb er echt veel geleerd. Er werden zowel ready-to-wear items als haute couture-stukken voor défiles gemaakt waardoor ik een brede visie heb en van een beetje vanalles kon proeven. Ik leerde er veel, maar toch was het een korte periode, vijf jaar in een mensenleven is echt niet zo heel veel. Toen was het tijd om samen met Ségolène iets te doen."

De dames achter Façon Jacmin zetten denim in de kijker
5
Foto © Gilles Claeys

Naast jullie pop-up hebben jullie ook een unieke boetiek op wielen. Hoe kwamen jullie op dat idee?

Ségolène: "Ik was aan het nadenken over hoe we het merk konden commercialiseren. We wilden onmiddellijk aan de eindklant verkopen omdat we contact met onze klanten belangrijk vinden en de prijs zo veel mogelijk willen drukken. Onze kleding is bijna permium high end, maar is toch toegankelijk. Het leek ons minder tof om een vaste boetiek te hebben, we wilden graag vrijheid. Zo'n boetiek op wielen zorgt voor dynamiek en verrassing, net wat we met Façon Jacmin willen bereiken."

Met de mobiele boetiek trekken jullie door zowel België als Frankrijk. Is er een stijlverschil tussen kopers in Frankrijk en die in België?

Alexandra: "Parisiennes besteden heel wat aandacht aan wat ze dragen. Ze volgen de trends, maar hechten ook belang aan bassistukken en tijdloze items. Ze dragen vaak een combinatie van vintage en merken. Een heel groot verschil met ons Belgisch publiek is volgens mij niet echt, al denk ik misschien wel dat Belgen iets nieuwsgieriger en opener zijn."

5 Pockets Regular Light Blue Jeans - €149,00
5
Foto © Façon Jacmin

Welk denim-item is dé musthave van het komend seizoen?

Ségolène: "Eén van onze jassen. De Reversible Denim Coat is een echt topstuk en is ideaal voor het tussenseizoen. Het is een reversibel stuk, afhankelijk van je stemming draag je hem met de donkere of bleke zijde. De jas is net zoals de top rechthoekig, wat zorgt voor een verrassende, innovatieve snit!"

Reversible Denim Coat - € 245,00
5
Foto © Façon Jacmin

Bewonder zelf de denim items van Façon Jacmin in hun pop-up in de Nationalestraat 154 in Antwerpen. Wil je de ladies achter dit vernieuwende merk graag ontmoeten? Dat kan op 8 september tijdens hun verrassingsevenement van 18:00 tot 22:00 in de pop-up. See you there?

05.09.2016
Geschreven door Amélie De Rycke
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten