0
Hayley van Yoga Factory: power lady van bij ons
1

Hayley van Yoga Factory: power lady van bij ons

F
News

De Australische Hayley Alexander richtte een kleine 3 jaar geleden Yoga Factory op, de eerste Antwerpse studio waar je lessen als barre, pilates en een aantal bijzondere types yoga kan volgen. 

Na een succesvolle carrière als balletdanseres (Hayley vertolkte o.a. een hoofdrol in het stuk Het Zwanenmeer van The Dancers Company, een befaamd Australisch ballet), kreeg Hayley Alexander steeds meer last van blessures. Om te revalideren van haar kwetsures, deed Hayley aan pilates, een work-out die haar zo boeide dat ze besloot om een opleiding te volgen aan Polestar Pilates in Sydney. Met haar diploma op zak begon ze aan haar carrière als instructor. Zo’n 10 jaar later opende ze haar eigen studio in Antwerpen, Yoga Factory. Dit is haar verhaal.

Je reisde de voorbije jaren de wereld rond om bij te leren én les te geven. Hoe ben je in België beland?

“Klopt. Ik heb in mijn thuisland Australië gestudeerd en richtte er mijn eigen studio op. Ik was toen 22. Een viertal jaar later trok ik eerst naar Londen en daarna naar Amsterdam om er les te geven. In die periode heb ik uiteraard veel ervaring opgedaan in zowel pilates als barre en yoga. Het was de liefde die me naar België heeft gebracht.”

"Belgen zijn blijkbaar liever na het werk actief."

Waarom heb je hier je eigen studio opgericht?

“Om dezelfde reden dat ik heel wat jaren terug in Australië mijn eigen studio begon: ik vond nergens een plek die de lessen aanbood die ik graag wilde geven. In vergelijking met Australië staat België vandaag helemaal nog niet zo ver wat de fitnessindustrie betreft. Lessen als pilates en barre kon je nog nergens in Antwerpen volgen en ook verschillende types yoga werden nog bij geen enkele andere studio in het lessenrooster opgenomen. In mijn studio wilde ik die lessen wél aanbieden.”

Is het moeilijk om je eigen business op te starten in een land waar je nog maar pas woont?

“Eigenlijk viel dat best mee. Mijn vriend runt zelf ook een eigen bedrijf en heeft me goed op weg geholpen. Bovendien kwam net op het juiste moment het pand boven zijn zaak vrij waardoor ik ook meteen een plek had om mijn studio uit te bouwen. Het enige waar ik in het begin wel best mee zat was het cultuurverschil met Australië. In Sydney gaf ik mijn eerste lessen om 6 uur ‘s ochtends. Daar gaan mensen echt voor het werk nog sporten. In België werkten die vroege lessen niet; Belgen zijn blijkbaar liever na het werk actief. De populairste lessen in Yoga Factory zijn die om 8 uur ‘s avonds. De eerste maanden waren dus trial and error om te zien wat werkte en wat niet.”

Waren er zaken die moeilijker liepen dan verwacht?

“Toen ik Yoga Factory oprichtte, was ik net zwanger van mijn dochter. Gelukkig had ik een vriend uit Londen die de lessen net na mijn zwangerschap van mij wilde overnemen zodat Yoga Factory bleef draaien.”

Zo goed als alle lessen bij Yoga Factory worden in het Engels gegeven. Houdt dat sommige mensen weg, denk je?

“Wel integendeel. Doordat we Engels spreken, gaan onze klanten ervan uit dat we op heel wat verschillende plekken ervaring hebben opgedaan – en dat klopt ook. Bovendien zijn de meeste van onze sporters jonge meisjes die allemaal vlot Engels spreken.”

Wat zijn de belangrijkste dingen die je bij het runnen van je eigen business hebt geleerd?

“Als je ‘t niet met passie doet, kan je jouw eigen business niet gemotiveerd blijven runnen. Daarom is het belangrijk dat je steeds blijft bijleren; zo wordt het geen routine.”

Je werkte onlangs samen met Telenet naar aanleiding van #internationalyogaday en gaf een les sofa yoga. Hoe beviel die samenwerking je?

“Ik vond het heel fijn om met hen samen te werken omdat we op dezelfde golflengte zaten. Met die les kon ik laten zien dat het niet all or nothing is. Zelfs wie geen tijd heeft om naar de sportschool te trekken kan nog steeds zelf sportief aan de slag, bijvoorbeeld met sofa yoga wanneer je ‘s avonds naar televisie kijkt.”

Hoe belangrijk is social media voor jouw business?

“Heel belangrijk. Ik startte het Instagram-account van Yoga Factory op nog voor de studio er was en dat wierp z’n vruchten af: toen de studio open ging waren er al heel wat geïnteresseerden die les wilden komen volgen. Bovendien is het leuk om te zien dat de vrouwen die bij ons barre, yoga of pilates volgen zelf ook actief foto’s delen van hun work-out!”

Als je op de voorbije 2 enhalf jaar terugkijkt, zijn er dingen die je nu anders aangepakt zou hebben?

“Enkel de naam. Ik heb de studio ‘Yoga Factory’ genoemd omdat ik dacht dat yoga heel populair was hier maar achteraf gezien zijn de pilates- en barrelessen veel meer in trek.”

Je hebt een vriend en dochtertje. Is het moeilijk om je job met je gezinsleven te combineren?

“Heel moeilijk. Gelukkig staat mijn vriend altijd klaar om onze dochter op te vangen als dat nodig is. Ik werk vaak laat en moet soms inspringen wanneer een van onze lesgevers ziek is. Op dinsdag en zondag heb ik wel vrijaf.”

Hoe zie je de toekomst van Yoga Factory? Blijf je in België of zou je graag terugkeren naar Australië?

“Ik ga zeker nog een aantal jaar door met Yoga Factory. Zowel mijn vriend als ikzelf hebben een business die goed draait dus we zouden wel stom zijn om dat nu op te geven. Toch zou ik in de toekomst terug willen keren naar Australië. Ik groeide op aan het strand en de zee en zou het fijn vinden mocht mijn dochter op dezelfde manier groot worden.”

Welk advies zou jij geven aan iemand die zelf z'n eigen bedrijf wil opstarten?

“Als je gepassioneerd bent en je hebt de kennis, dan kan er niets verkeerd gaan. Geef het beste van jezelf en ban mensen die niet in je geloven uit je leven.”

Meer informatie over Yoga Factory vind je hier.

  • Adres: Sint-Laureiskaai 8, 2000 Antwerp
22.07.2018
Geschreven door Amélie De Rycke
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten