0

Girlboss: Sandra Höner zu Bentrup werkt als kleur- en materiaaldesigner bij Mazda

F
News

7
30.11.2017
Geschreven door Eva Van de Sompel

Dat de auto-industrie enkel weggelegd is voor mannen? Hell no. En al zeker niet als het op het interieur van wagens aankomt. Sandra Höner zu Bentrup vertelt je over haar job als kleur- en materiaaldesigner bij Mazda.

Dag Sandra. Vertel eens, wat heb je gestudeerd en wat deed je zoal tijdens je studie?

“Ik behaalde m’n diploma in Product Design aan Offenbach University of Art and Design en specialiseerde me er in materialen. Ik hield er gedurende enkele semesters toezicht op de material library, bezocht jaarbeurzen en kwam in contact met verschillende mensen in de business. Daarnaast volgde ik nog de opleiding materiaalwetenschappen aan de Technische Universiteit Darmstadt, waar ik lezingen bijwoonde om me te verdiepen in materialen vanuit een wetenschappelijke invalshoek.

Die opleidingen hebben een grote invloed gehad op wat ik vandaag doe, de kleuren en materialen bepalen bij Mazda. Maar wat ik daar ook nog leerde, en wat eigenlijk nog belangrijker is, is om nieuwsgierig en creatief te zijn. Daar kan geen opleiding aan tippen.”

Girlboss: Sandra Höner zu Bentrup werkt als kleur- en materiaaldesigner bij Mazda
7
Foto © All-new CX-5, Barcelona, 2017, Still #12

Wat doe je dagelijks? Heb je ruimte om je creativiteit te uiten in je huidige job?

“Ik heb het geluk dat ik actief ben in de Onderzoek & Ontwikkeling-afdeling, waar we vaak kunnen experimenteren en veel vrijheid krijgen. Interieurbeurzen bezoeken en workshops bijwonen, horen bijvoorbeeld ook bij m’n job. Daaruit haal ik enorm veel inspiratie voor mijn designs.

Hier bij Mazda hebben we onze eigen metaal-, hout- en verfwinkel en daar kan ik experimenteren met materialen en kleuren alvorens we effectief naar de leveranciers stappen en het productieproces wordt opgestart.

Geen enkele dag ziet er hetzelfde uit. De ene dag ga ik langs beurzen en doe ik research. Op andere dagen houd ik me vooral bezig met het strategische aspect, zoals het bepalen van kleuren en materialen. Nog andere dagen werk ik samen met trimmers of schilders om designvoorstellen te doen voor het ontwerp van nieuwe Mazda-modellen.”

Wat vind je zo fascinerend aan je job?

“Het is een combinatie van mijn passie voor materialen en kleuren en mijn interesse in maatschappelijke trends. En ik heb de vrijheid om te experimenteren en te mogen rondsnuffelen. Bovendien is mobiliteit vandaag de dag enorm belangrijk. En de auto-industrie speelt daar een grote en fascinerende rol in. Een wagen is als een privéruimte in een open omgeving. Materialen en kleuren dragen hiertoe bij. Het fascinerendste is om het eindresultaat te zien en te beseffen dat ik er deel van uitmaak.”

"Smaak is een keuze, maar verantwoordelijkheid is obligatory."
Girlboss: Sandra Höner zu Bentrup werkt als kleur- en materiaaldesigner bij Mazda
7
Foto © All-new CX-5, Barcelona, 2017, Still #20
Girlboss: Sandra Höner zu Bentrup werkt als kleur- en materiaaldesigner bij Mazda
7
Foto © All-new CX-5, Barcelona, 2017, Still #21

Ben je geïnteresseerd in mode?

“Uiteraard heb ik een grote interesse in mode. Het is een manier om je uit te drukken. Je voelt net als in ons vakgebied ook in de mode trends en maatschappelijke veranderingen. Ik haal er zo nu en dan ook wel inspiratie uit.”

Je koopt en ontwerpt stoffen voor de interieurs van wagens. Zou je dat ook graag doen voor kledij? Zijn er overeenkomsten tussen de interieurs van wagens en kledij?

“Je weet nooit wat de toekomst brengt en ja, waarom niet? Maar de stoffen in de auto-industrie zijn natuurlijk verbonden aan een aantal regels en moeten lang meegaan. Stoffen in de fashion zijn iets vergankelijker denk ik.”

Girlboss: Sandra Höner zu Bentrup werkt als kleur- en materiaaldesigner bij Mazda
7
Foto © All-new CX-5, Barcelona, 2017, Still #3
"De interieurbeurs in Milaan is een must."

Zijn er Duitse modemerken die we absoluut moeten leren kennen?

“Niet specifiek want ikzelf opteer vooral voor fair trade-kledij. Smaak is een keuze, maar verantwoordelijkheid is obligatory.”

Reis je vaak voor je job? Wat zijn jouw travel essentials?

“Eigenlijk is mijn smartphone het belangrijkste. Om foto’s te nemen, iets te noteren of om mijn weg te vinden.”

Girlboss: Sandra Höner zu Bentrup werkt als kleur- en materiaaldesigner bij Mazda
7
Foto © Mazda VISION COUPE #1
Girlboss: Sandra Höner zu Bentrup werkt als kleur- en materiaaldesigner bij Mazda
7
Foto © Mazda KAI CONCEPT #4

Ga je vaak naar de grote steden in Duitsland, Berlijn of München bijvoorbeeld? Of zijn er andere, internationale steden die je ons absoluut aanraadt?

“Vooral Parijs, Milaan en Hiroshima, maar natuurlijk ook Berlijn, München, Barcelona en London. Die steden zijn echte hotspots, vooral de interieurbeurs in Milaan is een must.”

Neem snel een kijkje op de website van Mazda om alle Mazda-modellen te ontdekken!

Wedstrijden
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten