0
GIRLBOSS: Raia Maria-Laura
4

Girlboss: Raia Maria-Laura

F
News

20 jaar en al de grootste sterren voor je lens hebben gehad: dat kunnen er niet veel zeggen. Internationaal fotografietalent Raia Maria-Laura wel.

Waar komt je passie voor fotografie vandaan?

“Ik heb die passie zeker niet altijd gehad, want eigenlijk wou ik films maken. Toen ik 14 was, had ik een fototoestel gevraagd en daar was ik wel graag mee bezig, maar dan nog had ik nooit gedacht dat ik fotografe zou worden. Mijn echte interesse in fotografie is er pas gekomen op mijn 18de toen ik bezig was met mijn GIP. Dat werd een heel sterk, persoonlijk project waardoor ik dacht: emoties vertalen naar beelden, dat is wat ik wil doen.”

Als ik nu naar Keeping Up with the Kardashians kijk, besef ik: als ik Joyce Bonelli stuur, dan antwoordt ze mij

Wat trekt je aan in de combinatie van portretten en streetstyle?

“Normaal gezien gaat streetstyle zuiver over kledij, maar ik probeer er altijd een heel puur beeld van te maken waar echt emotie in zit. De combinatie is wel een challenge, want op het juiste moment op het knopje drukken is essentieel. Meestal beschik je over een tijdspanne van een vijftal seconden en daarin moet het gebeuren. Die rush, dat je nooit weet of je het beeld gaat hebben, dat is echt wauw.”

Heb je zelf een passie voor mode?

“Een jaar geleden wist ik niet eens wat de Fashion Week was… Een vriend vroeg mij in juni of ik mee ging, en toen wou ik echt wel naar Balmain omdat ik wist dat Doutzen Kroes, Alessandra Ambrosio, … daar zouden zijn. Ik heb dan foto’s gemaakt van de mensen die naar buiten kwamen en zo is het allemaal begonnen. Een maand later contacteerde Balmain mij dan om backstage foto’s te komen maken.”

GIRLBOSS: Raia Maria-Laura
4
Foto © Raia Maria-Laura

Wie heb je tot nu toe het liefst gefotografeerd?

“In België Karen Damen. Ik ben met haar opgegroeid en het was bijna emotioneel om haar te ontmoeten. In het buitenland Joyce Bonneli, de make-up artist van de Kardashians. Ik heb nog nooit zo veel stress gehad, maar ik vond het zo’n inspirerende ervaring. Het klikte en Joyce zelf was ook heel tevreden. Als ik nu naar Keeping Up with the Kardashians kijk, besef ik: als ik haar stuur, dan antwoordt ze mij. Dat kan ik nog steeds niet goed geloven.”

Als je om het even wie voor je lens kon hebben, wie zou dat dan zijn?

Kris Jenner, zonder twijfel. Ik kijk zo hard naar haar op, dus dat is echt wel een doel dat ik zou willen bereiken. Ik heb zelfs al helemaal in mijn hoofd hoe het zou zijn!”

Sta je zelf ook graag voor de lens?

“Ik sta er veel liever achter, want ik voel mij eigenlijk heel ongemakkelijk ervoor. Tenzij het bij iemand is die ik goed ken. Daarom dat ik ook altijd veel praat met mijn modellen, zodat ze ontspannen zijn. Dat verschil zie je ook echt op de foto’s.”

Die rush, dat je nooit weet of je het beeld gaat hebben, dat is echt wauw

Naar welke fotografen kijk je zelf op?

“Ik kijk op naar Peter Lindbergh, vooral omdat hij een heel mooie stijl heeft. En ook naar Mario Testino. Zijn stijl is minder mijn ding, maar zijn carrière is wel heel indrukwekkend.”

GIRLBOSS: Raia Maria-Laura
4
Foto © Raia Maria-Laura

Was het moeilijk om je zaak op te zetten?

“Er zijn enorm veel fotografen tijdens de Fashion Week die het stuk voor stuk willen maken. Je dan willen onderscheiden, is heel hard werken. Je moet je eigen stijl ontwikkelen en die komt niet vanzelf. Vorig jaar heb ik zelfs nog geëxperimenteerd met studio- en allerlei andere soorten fotografie, maar ik ben toch bij portret gebleven omdat ik me daar het beste bij voel. Maar patience is key.”

Hoe combineer je je carrière met je personal life?

“Daar heb ik totaal geen problemen mee, want fotografie is echt alles voor mij. Al mijn tijd gaat daarnaartoe. Ik heb dus niet het gevoel dat ik dingen mis. Ik ben in dat opzicht trouwens heel blij dat ik gestopt ben met mijn studies Fotografie, dat is de beste keuze die ik kon maken. Ik had het gevoel dat ik niks leerde en ik wist toch al wat mijn ding was. En anders had ik dit allemaal ook gewoon nooit kunnen doen.”

Het allerbelangrijkste is dat je je door de juiste mensen laat omringen
GIRLBOSS: Raia Maria-Laura
4
Foto © Raia Maria-Laura

Krijg je soms te maken met mensen die van jou (en je succes) misbruik willen maken?

“Ja. Ik heb vaak op Facebook mensen die mij aanspreken en over vage dingen in het verleden beginnen, maar ik negeer dat allemaal. Dat doet mij ook niks. Ik ben nu omringd door mensen die allemaal een passie hebben, die allemaal ergens voor gaan en dat is goed zo.”

Welke raad zou je nog willen geven aan jonge girlbosses met ondernemingszin?

“Dat je altijd achter je keuzes moet staan. Als je iets doet dat je niet graag doet, dan merk je dat in je foto’s. Verder is het allerbelangrijkste volgens mij dat je je door de juiste mensen laat omringen, zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Mijn squad (met onder andere Joachim Badejoh, Nora Gharib en Tonya Schamp) is super hecht, maar iedereen doet ook wel echt zijn eigen ding en we helpen elkaar … hopelijk naar de top!”

15.06.2017
Geschreven door Lisa-Marie Bauwens
Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

01.02.2018 - 31.03.2018

Miami Views in 9Hotel Sablon

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten