0
Een keerpunt in de geschiedenis van Belgische hiphop
5

Fire is Gold: een keerpunt in de geschiedenis van Belgische hiphop

F
News

Op zondag 14 mei 2017, zijn vele van ons naar Vilvoorde afgezakt om een nieuw festival bij te wonen. Wij delen graag onze eerste indrukken met jullie.

Voor zij die niet aanwezig waren op Fire Is Gold, proberen we jullie alvast onder te dompelen in de sfeer. In hartje Vilvoorde, in de buurt van Les Trois Fontaines, hebben we optredens van internationale talenten zoals Wiley, Brodinski, Myth Syzer en talenten van Belgische bodem kunnen bijwonen. Is er geschiedenis geschreven op vlak van urban culture in België? Heeft Fire Is Gold als onze verwachtingen ingelost? Je leest het hier.

Zoals op elk respectabel festival, hebben we – de Belmodo-redactie – naast de muziek ook genoten van de nodige fashionshow. Alle jongens en meisjes trokken hun mooiste sneakers aan, brachten hun meest excentrieke zonnebril mee en trokken hun leukste capuchon aan om het gras op de festivalweide te vertrappelen.

Een keerpunt in de geschiedenis van Belgische hiphop
5
Foto © Photographe : Fire Is Gold
Een keerpunt in de geschiedenis van Belgische hiphop
5
Foto © Photographe : Yaqine Hamzaoui
Een keerpunt in de geschiedenis van Belgische hiphop
5
Foto © Photographe : Fire Is Gold
Een keerpunt in de geschiedenis van Belgische hiphop
5
Foto © Photographe : Fire Is Gold

Laten we terug gaan naar het belangrijkste onderwerp van dit festival: de muziek. Er waaide een nieuwe wind door ons kleine landje en bij deze is het bevestigd: hiphop rulez de Belgische muziekscene. Fire Is Gold bevestigt die trend en het publiek was talrijk aanwezig om hun favoriete artiesten te zien optreden: Rome Elvis Damso, Hamza, Woodie Smalls … We kregen een line-up om van te watertanden en we werden niet teleurgesteld. Iedereen showde zijn kwaliteiten aan het publiek.

Zijn deze artiesten bewust van de impact die ze hebben op de geschiedenis van Belgische muziek? Is dit enthousiasme niet gewoon een rage? We gingen met twee artiesten in gesprek.

Achter de schermen ontmoetten we Hamza. Voor diegenen die hem niet kennen, deze jongeman is aan een opmars bezig in de hiphop-scene. Toen we hem vroegen naar zijn mening over de huidige muziektrends en de opkomst van urban culture, antwoordde hij: “Het is een goede zaak, het bevordert de cultuur. Tot nu toe is er nooit veel aandacht geweest voor de hiphopwereld en naar al de artiesten die heel hard werken om iets te bereiken. Uiteraard duwt het de hiphop-scene meer naar de voorgrond, dat vind ik cool.”

Aan het einde van het gesprek, herinnert Hamza er ons aan dat iedereen in zijn voetsporen kan treden. Volgens hem kan talent aangeboren zijn, maar succes is een resultaat van heel hard werken. Een mooie boodschap voor alle jonge mensen.

"De hiphop spirit is zijn wie je bent, je kleden zoals je bent en jezelf niet al te serieus nemen. " - Woodie Smalls

Na het wandelen onder de zon en dansen voor de verschillende podia ontmoetten we Woodie Smalls, een jonge artiest van wie zijn sterkste eigenschap zijn podiumpresence is. Woodie is een rapper met sterke Amerikaanse invloeden: “De hiphop spirit is zijn wie je bent, je kleden zoals je bent en jezelf niet al te serieus nemen. Wees cool en positief, dat is mijn visie.” Hij vertelde ons ook dat hij uitkijkt naar het nieuwe hoofdstuk van street music. “Het is al veel verbeterd, enkele jaren geleden was er nog niets, langzamerhand vordert het. Ieder land zit op een ander niveau qua muziek. Hier in België was het stil, maar ik ben blij dat er beweging in komt.”

Damso sloot het festival af met een ultra sterke performance, wat alleen maar bevestigde wat er gedurende de dag gezegd werd: thumbs up voor Fire Is Gold voor een meer dan geslaagde eerste editie en lang leve hiphop.

Vertaald door Astrid Bodequin
Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

21.03.2018 - 30.05.2018

Female street art expositie

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten