0
2

Eva Mouton: powerlady van bij ons

F
News

Eva Mouton tovert regelmatig een glimlach op ons gezicht met haar getekende columns in De Standaard. Op haar Instagrampagina kan je dagelijks al haar werk bezichtigen. Voor de echte liefhebbers is er nu ook de boekversie van de column. Wij vroegen Eva uit over haar gedacht.

Al tien jaar lang illustreert Eva Mouton de leukste boeken, maakt ze muurtekeningen, schrijft en tekent ze columns en zet ze zich graag in voor projecten met een maatschappelijk aspect. Samen met haar lief Bert startte ze een eigen zaak. Zij neemt het creatieve gedeelte voor haar rekening, hij de planning en de vormgeving. De twee zijn als een tandem: een team in balans. Eva vertelde ons meer over hoe het allemaal begon, haar recente boek en ondernemen.

Schermafbeelding_2018-11-25_om_08
2
Foto © Steven Hendrix

Passie voor tekst en beeld

Heb je altijd al graag getekend?

Ja, zeker. Ik teken al sinds de kleuterklas. De tekenschool was ook in het huis waarin wij woonden. Boven het atelier en de winkel van mijn ouders waren twee ruimtes die de tekenschool gebruikte. Eigenlijk mocht je daar pas naartoe vanaf zes jaar, maar ik ging op mijn vier jaar al mee met mijn grote zus. Superleuk.

Later heb ik aan Sint-Lucas gestudeerd. Ik startte eerst in de schilderkunst, maar dat bleek niets voor mij te zijn. In mijn tweede jaar schakelde ik over naar vrije grafiek. Daar voelde ik mij thuis dankzij twee fantastische docenten. Zij geloofden in mijn tekeningen én in mijn schrijftalent. Daardoor had ik terug meer zelfvertrouwen en ben ik tekst en beeld meer gaan combineren.

Kwam je column ‘Eva’s gedacht’ in De Standaard er direct na je studies?

Ik had dan mijn diploma en ik dacht ‘oei en wat moet ik hier nu mee doen?’ (lacht). De dag erna nog in juni zelf belde De Standaard mij op. Ze zochten iemand jong om naar festivals te gaan die zomer en daarover te schrijven. Eigenlijk zijn festivals uit mijn comfortzone, maar het was uiteindelijk fantastisch. Ik had ineens een groot lezerspubliek. De leukste opdrachten zijn echt diegene die je uit je comfortzone halen, ik raad dat iedereen aan. 

Ik had nog nooit iets voor een grote krant gedaan, dus ik was heel enthousiast en zenuwachtig tegelijkertijd. Daar kwamen ook nog interviews en uiteindelijk de column uit voort. Daarnaast werd ik opgepikt door Kapitein Winokio en ben ik daarvoor beginnen tekenen. Zo is de bal aan het rollen gegaan. 

"De leukste opdrachten zijn diegene die je uit je comfortzone halen"

Van welk project ben je tot nu toe het meest tevreden?

De boeken waar ik al aan heb meegewerkt. Ook al zeg ik na elk boek dat ik heb getekend dat ik dat nooit meer wil doen (lacht). Het is altijd een heel gepuzzel om te zoeken hoe ik dat ga doen, of het gaat lukken en of er voldoende tijd is. Als ik dan uiteindelijk het afgewerkte boek gedrukt in mijn handen hou, is dat een zalig gevoel. Dan is het iets waar je aan hebt gezwoegd en dat er goed uitziet. Boeken zijn daardoor heel speciaal voor mij. 

Boekenbeurs

Er is nu ook een boekversie van ‘Eva’s gedacht’. Het was zelfs het derde beste verkochte boek op de boekenbeurs. Had je dat verwacht? 

Nee, dat had ik echt niet verwacht. Ik ben ondertussen 10 jaar bezig als illustrator en bij elke opdracht vraag ik mij opnieuw af of het gaat aanslaan of niet. Je weet nooit op voorhand of de mensen tevreden gaan zijn. Dat blijft echt spannend. Met de boekenbeurs was dat juist hetzelfde.

"Het boek ziet er helemaal uit zoals ik voor ogen had, ik ben er echt superenthousiast over"

Mijn hart en ziel steekt in dat boek. Het gaat over vijf jaar van mijn eigen leven. Het boek ziet er helemaal uit zoals ik het voor ogen had en ik ben er zelf superenthousiast over. Ik ging met een klein hartje naar de boekenbeurs. Ik dacht ‘wat als ik de enige ben die er enthousiast over is?’. Die twijfel bleek onterecht want ze stonden zelfs in rijen voor mij aan te schuiven. Dat was echt een geweldig gevoel. 

Denk je dat de sociale media mee aan de basis liggen van die gigantische opkomst op de boekenbeurs en van je succes?

Ja, ik heb altijd heel hard ingezet op mijn sociale media. Al toen ik nog studeerde en nog maar af en toe een opdracht had, deelde ik mijn werk op een Facebook- en Instagrampagina. Het maakte niet uit hoe klein die creatieve opdracht was, ik smeet alles er met even veel enthousiasme op. 

De eerste jaren was dat dan voor dertig volgers (lacht). Geleidelijk aan is dat gegroeid. Dat het zo traag is gekomen, vind ik een pluspunt. Zo kon ik uitzoeken wat er werkt en wat niet. Uiteindelijk is een account een beetje een online portfolio waar mogelijke opdrachtgevers een duidelijk beeld krijgen van hoe je werk eruitziet. Het bestaat, dus kan je het beter gebruiken. Ik vind dat de max.

Was het je droom om altijd te kunnen tekenen?

Ja, sowieso. Mijn eerste interview in De Standaard had als titel ‘ik wil in de winkels liggen’. Ik had geen ambitie om alleen in mijn atelier voor mezelf te tekenen. Ik wou boeken die in de winkels lagen en die mensen konden lezen. Mijn tekeningen zijn nu ook te zien door de spullen die ik verkoop op de webshop. Er lopen kinderen rond met een vestje met mijn tekening op en andere kindjes stampen in de plassen met door mij ontworpen regenlaarzen aan. Dat is echt een dream come true waarvan ik nooit had kunnen hopen dat ik dit allemaal met mijn tekeningen kon bereiken. 

Positiviteit en enthousiasme

Heb je zelf tips voor beginnende ondernemers die ook hun droom willen waar maken?

Vergeet vooral niet dat succes er niet vanzelf komt. Je moet echt elke dag hard werken. Er gaat niemand naar je toe komen en het succes in je schoot werpen. Hoe harder je werkt, hoe meer je zelf na een tijd voelt dat je beter wordt. Ik vind het bijvoorbeeld supertof om na tien jaar te zien dat ik beter ben geworden. 

"Gun jezelf tijd om te groeien en beter te worden"

Na al die tijd weet ik ook beter het evenwicht te bewaren tussen de ideeën van de klant en die van mij. Af en toe moet je water bij de wijn doen. Gaandeweg leer je hoe je dat doet zonder je eigen stijl te verliezen. Gun jezelf die tijd om te groeien. Er is natuurlijk geen gouden tip. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor iemand anders. Met veel enthousiasme en plezier jezelf in alle projecten smijten, is alvast een goed begin. Klanten voelen die positieve energie ook, dat spreekt aan.

In welke leuke projecten smijt jij je het komende jaar? 

Er staat iets supercool in mijn agenda voor 2019, maar ik kan er eigenlijk nog niets over zeggen. Dat is jammer, maar het wordt echt heel leuk. Het start al in het voorjaar, dus jullie moeten niet meer zo lang wachten. Het gaat echt cool zijn! Daarnaast staan er ook nog een paar boeken op de planning. Er komt onder andere een opvolger van Tante Teefje en Hey Baby

Wij wensen je heel veel succes met de nieuwe projecten en zijn benieuwd naar wat er nog komt!

03.12.2018
Geschreven door Elise Coppens
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten