0
Een inside look bij castings
5

Een inside look bij castings

F
News

De glamoureuze modellenwereld verhult heel wat geheimen. Casting director Lieve Gerrits en topmodel Louise Maselis geven ons een inside look bij castings.

The good, the bad and the ugly

Stiekem dromen we allemaal van het mooie wereldje van Gigi Hadid, Doutzen Kroes en Kendall Jenner. De hele wereld rondreizen, designers ontmoeten, de meest betoverende ontwerpen dragen en fancy feestjes bijwonen. Maar zoals je vast al wel kan raden is het leven van een model niet altijd glitter en glamour. Om in de meest prestigieuze shows te lopen, gaan er castings vooraf met heel wat concurrentie. We kunnen ons voorstellen dat dit niet altijd een pretje is. Casting directors die je uiterlijk en je loopje gedetailleerd evalueren, afwijzingen en gemene feedback. Eén ding is duidelijk: dit is niet het meest fabuleuze aspect van het leven als model.

Behind-the-scenes van een topmodel

Belgisch topmodel Louise Maselis (24) werd op haar vijftiende verkozen tot Elite Model of the Year uit 300 000 internationale modellen. Ondertussen heeft ze heel de wereld rondgereist van New York, Parijs, Milaan tot Singapore en schitterde ze in Vogue, Elle en Marie Claire. Louise neemt ons mee behind-the-scenes van castingdagen. The good, the bad and the ugly.

“Castings kan ik best samenvatten als: héél veel wachten en op slechts 30 seconden de best mogelijke indruk maken”

Het stereotype dat modellen geen zwaar werk leveren en van het ene feestje naar het andere hoppen, om tussendoor een shoot of modeshow te doen, is een groot understatement. Hoewel je slechts enkele minuten voor de casting director staat, zijn castings zware dagen voor modellen, zeker die voor de iconische fashion weeks in New York, Parijs, Milaan en Londen.

“Tijdens de modeweken zijn castings een hectische periode. Soms heb ik meer dan tien castings per dag en moet ik in het drukke New York van de ene naar de andere rennen. Geen gemakkelijke opdracht! Daarnaast kan een casting tot heel laat uitlopen. Zo ging een van mijn castingdagen ooit om 9u ’s morgens van start en holde ik non-stop van de ene naar de andere tot 9u ’s avonds. Dan word je laat op de avond nog opgebeld om naar fittings te gaan voor de show de volgende dag. Helemaal uitgeput ben je dan!”

Castingdagen

Volgens Louise is het heel belangrijk om zelfzeker te zijn als model, want castings zijn zenuwslopend en dat kan een deuk in je zelfvertrouwen geven. “Tijdens de drukke castingdagen is het moeilijk om voldoende slaap te hebben. Toch moet je altijd on top of your game zijn en moet je er uiteraard wel goed uitzien.” Geen wallen onder de ogen dus! “Op de casting krijg je niet te horen of je gekozen bent voor de show. Dan is het afwachten op dat ene telefoontje. Het is heel moeilijk om aan te voelen of ze je gaan booken of niet. Het kan van zoveel elementen afhangen. Je weet nooit of jouw look hetgene is wat ze zoeken.”

Hoewel het een zeer stressvolle periode is, ziet Louise er ook het plezier in. “Je komt steeds dezelfde modellen tegen op de castings voor de modeweken. Ik vind het heel speciaal om als model samen door de vier modesteden te reizen.”

Een inside look bij castings
5
Foto © Modeacademie van Antwerpen

Een goede eerste indruk maken is altijd belangrijk, maar bij modellen geldt dit gezegde nog zwaarder door. “De eerste week van de fashion weeks is de belangrijkste want die is bepalend voor de rest. Als je topshows hebt kunnen strikken in New York, dan weet je zeker dat de andere casting directors zullen volgen. Meestal heb je slechts een aantal casting directors voor veel verschillende shows. Het is dan belangrijk om in de smaak te vallen bij hen.”

Behind-the-scenes van een casting director

De grote vraag is: hoe verloopt het aan de andere zijde van castings? Wat zoeken ze in een model? Hoe gaat het er op een casting aan toe? Casting director bij de Antwerpse Modeacademie Lieve Gerrits geeft ons insight achter de schermen van een casting.

“Soms moeten we een model naar huis sturen omdat ze grote borsten of een grote poep heeft”

“Op een casting komt het model zich presenteren en wordt er een portretfoto gemaakt. Vroeger was dat met polaroid, nu verloopt dat uiteraard digitaal. Daarna worden de maten opgenomen met een lintmeter. Dit is voor de show van de Antwerpse Modeacademie heel belangrijk. De ontwerpen van de modestudenten worden in de klas op mannequins gemaakt. Het model moet de juiste maten hebben, want de kleding kan niet meer aangepast worden. Een model met grote borsten of een grote poep moeten we soms om die reden naar huis sturen.”

Een inside look bij castings
5
Foto © Modeacademie van Antwerpen
“Er kwam ooit een mannelijk model naar de casting van 2 meter lang met schoenmaat 47. Dat zijn natuurlijk niet de maten van een average model”

“Onze vrouwelijke modellen moeten niet super mager zijn, maar ergens tussen maat 36 en 38. De lengte voor vrouwen start vanaf 1m73 tot maximum 1m80. Bij mannen begint de lengte bij 1m80 en is de maximumlengte 1m90. Modellen mogen ook niet te lang zijn, want dan zijn de broeken bijvoorbeeld te kort. Er kwam ooit een mannelijk model naar de casting van 2 meter lang met schoenmaat 47. Dan zullen de kleding en ook de schoenen uiteraard niet passen.”

Een inside look bij castings
5
Foto © Modeacademie van Antwerpen

“Daarna bespreken we de data van de modeshow om te checken of het model beschikbaar is en worden de creaties van de modestudenten gepast. Na de casting heb ik een gesprek met de designers-to-be om hun voorkeuren te spreken. Sommigen willen bijvoorbeeld allemaal donkerkleurige modellen of modellen met weinig curves.”

“We hebben veel diversiteit nodig in de show. Als we 60 modellen nodig hebben, kunnen 30 daarvan niet Afrikaans zijn. Dan moet je keuzes maken, dat is soms jammer"

“We hebben heel veel diversiteit nodig in onze show, en daarom maak ik na de casting een planning op. Ik bekijk hoeveel mannelijke en vrouwelijke modellen we nodig hebben en wat de verhoudingen zijn. Als we bijvoorbeeld 60 vrouwelijke modellen nodig hebben, kunnen 30 daarvan niet Afrikaans zijn. Dat is soms jammer als er dan heel veel Afrikaanse meisjes naar de casting komen die goed in het plaatje passen. Dat moet je keuzes maken en dat vind ik wel spijtig. Het defilé van de modeacademie is niet zoals de modeshows in Parijs. Het eindejaarsdefilé is sowieso heel multicultureel op vlak van modellen. Het is interessant om een mix te hebben van allerlei individuen.”

Een inside look bij castings
5
Foto © Modeacademie van Antwerpen

Modeacademie van Antwerpen zoekt modellen

Voor het jaarlijkse eindejaarsdefilé is de Modeacademie van Antwerpen nog op zoek naar vrouwelijke en mannelijke modellen. Zoals elk jaar belooft het ook nu een groot fashion event te worden. De casting vindt plaats op dinsdag 23 en woensdag 24 mei 2017 in Antwerpen. Heb jij meterslange benen zoals Cara Delevingne en bewandel jij de catwalk zoals Naomi Campbell? Grijp dan je kans en wie weet show jij de creaties van opkomende Belgische designers op de modeshows van vrijdag 2 en zaterdag 3 juni 2017.

Alle informatie over de casting spot je hier. Veel succes!

17.05.2017
Geschreven door Melissa Ceusters
Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

01.02.2018 - 31.03.2018

Miami Views in 9Hotel Sablon

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten