0
Cool girls: Marion en Hendrikje Meyvis
6

Cool girls: Marion en Hendrikje Meyvis

F
News

Marion en Hendrikje Meyvis zijn een sociaal geëngageerd zussenduo met stijl. Samen runnen ze het bedrijf Carpet of Life.

About the girls

Marion en Hendrikje Meyvis zijn twee zussen uit Oostende die intussen al zo’n 10 jaar in het Gentse wonen. Het duo staat enthousiast in het leven en vertelt met veel plezier over hun passie, hun eigen bedrijf Carpet of Life. “We combineren Carpet of Life met onze parttimejob. Gelukkig zijn onze jobs heel flexibel waardoor we ook voldoende tijd hebben voor ons eigen bedrijfje. We werken veel en hard, maar zweren bij onze hot yoga-sessie op maandagavond. Even zweten en het niet over het werk hebben om er de dagen nadien weer met volle energie voor te gaan!”

De Meyvis-zussen zijn blij dat het een klein familieproject is. “We zijn blij dat we Carpet of Life als zussen kunnen runnen, we zouden maar met weinig andere mensen een bedrijf kunnen leiden. Door onze speciale zussenband kunnen we heel open zijn met elkaar en durven we eerlijk te zeggen wat er soms op onze lever ligt. Een discussie duurt nooit lang want je weet waar het op staat en je kent elkaar door en door,” zegt Hendrikje. “Wij durven al eens ruzie te maken als we het over iets oneens zijn. Als je samenwerkt met een vriendin ben je bijvoorbeeld voorzichtiger in wat je zegt en doet.”

“We kennen elkaars sterktes,” aldus Marion. “We vullen elkaar zeker aan. Qua persoonlijkheid zijn we geen tegenpolen, maar we denken of handelen vaak wel anders.” Hendrikje voegt toe: “Het zijn de kleine dingen waarin we verschillen. We zitten allebei in de sociaal-economische sector, hebben beiden veel gereisd, dus onze interesses liggen wel dicht bij elkaar.”

“De taakverdeling is niet vast afgelijnd, we zijn allebei multi-inzetbaar,” zegt Marion. “Ik houd me meer bezig met social media en Hendrikje is meer betrokken bij de begrotingen. Hendrikje is eerder een planner en heeft veel discipline, ik ben nogal chaotisch. Door samen te werken, voelen we wel dat we dingen van elkaar leren en overnemen. Na onze studies hebben we altijd met het idee gespeeld om iets te doen met fair fashion of design – een product maken dat mooi is en op een eerlijke manier gemaakt werd. Met Carpet of Life hebben we dat gevonden.”

Cool girls: Marion en Hendrikje Meyvis
6
Foto © Jana Germanus
Cool girls: Marion en Hendrikje Meyvis
6
Foto © Jana Germanus

About work

We hebben allemaal wel kledingstukken in onze kast hangen die niet meer gedragen word. Soms zijn dat stukken waar je mooie herinneringen aan hebt, kleding van iemand die overleden is of de eerste kruippakjes van je zoon of dochter bijvoorbeeld. Het is dan vaak ook moeilijk om van die items afscheid te nemen. Met Carpet Of Life kan je van deze kleren een herinneringstapijt laten maken. “We hebben 6 standaarddesigns die de vrouwen die voor ons bedrijfje werken, op dagelijkse basis weven. Maar de klant mag ook altijd iets anders voorstellen. Eerst en vooral wordt overlopen welke kleuren de klant op welke plek in het tapijt wil. Onze wevers hebben echt talent en zorgen ervoor dat alle kleuren mooi samengaan. Uiteraard kan je met enkel zwarte kleding geen wit tapijt maken, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel. Er is het meest vraag naar geknoopte tapijten, maar ook platgeweven tapijten kan je bij ons bestellen.”

“Dit soort tapijten werd vroeger gemaakt door de Nomaden die van Marokko naar Mali trokken. Ze maakten tapijten om erop te kunnen slapen. Vroeger werden die vloerkleden gemaakt uit kamelenhaar. In de jaren 60 settelden de nomaden zich in een bepaalde regio waardoor het vee uitstierf en er niet meer zoveel kamelen waren. Uit noodzaak zochten de Nomaden een andere materie om tapijten mee te maken, oud textiel. In de Sahara is er uiteraard niet zoveel oud textiel en zo groeide het idee om Europese kleding te importeren als grondstoffen om hun ambacht te blijven uitvoeren. Hier in het Westen hebben mensen zoveel kleding in hun kast hangen en verandert de mode zo snel dat we de ideale partner zijn voor bedrijfjes die dit soort tapijten maken.”

Cool girls: Marion en Hendrikje Meyvis
6
Foto © Jana Germanus
Cool girls: Marion en Hendrikje Meyvis
6
Foto © Jana Germanus

“M’hamid is een klein afgelegen dorpje waar vrouwen maar heel weinig kansen krijgen. Het empowerment van deze vrouwen staat bij Carpet of Life centraal,” zegt Marion. “Het is een zeer genderongelijke maatschappij. Wij zorgen dat onze werknemers een eerlijk loon krijgen en analfabetiseringslessen kunnen volgen, wat hen meer zeggenschap geeft in de regio. Er werken 54 weefsters en 4 projectbegeleidsters voor ons. De projectbegeleidsters zijn de schakel tussen mijn zus en mezelf en de weefsters. Zij volgen de projecten op, checken de kwaliteit en controleren of de afmetingen en de designs kloppen. De projectbegeleidsters spreken Frans, wat het ook voor ons makkelijker maakt. Het Marokkaans Arabisch is geen makkelijke taal om te leren, maar we gaan daar zeker werk van maken.”

“Bij Carpet Of Life kijken we naar de skills van die mensen die we graag in dienst willen nemen én we vragen hen of ze überhaupt wel met ons willen samenwerken. Die vraag wordt in ontwikkelingslanden jammer genoeg heel weinig gesteld. Bij ons ging het zelfs omgekeerd: zij boden ons hun skills aan, en vroegen ons of we er een markt voor wilden zoeken. Dat is een heel andere manier van werken, een veel leukere manier!”

About style

De zussen houden – uiteraard – van eerlijke merken. “Niet dat heel onze kast vol hangt met Belgische stukken of fair trade stukken, want dat kunnen we jammer genoeg niet betalen, maar we proberen zo vaak mogelijk eerlijke items aan te kopen,” zegt Marion. “We dragen op dit moment beiden heel vaak sneakers. We hebben vandaag toevallig hetzelfde paar aan van het merk Veja”, zegt Hendrikje. “Deze sneakers worden onder milieuvriendelijk en fair trade omstandigheden gemaakt. We proberen iedereen die creatief bezig is zoveel mogelijk te steunen. Nieuw merkjes die betaalbaar zijn, zullen we dan ook met veel plezier kopen.”

Cool girls: Marion en Hendrikje Meyvis
6
Foto © Jana Germanus

Hotspots

De zussen wonen intussen al 10 jaar in Gent. “We spenderen onze vrije tijd graag op heel wat verschillende plaatsen. De Fabula Rasa, De Vooruit, Ona of Clouds in my coffee bijvoorbeeld. Onlangs ging ik ook eten in Aywa, dat is een Libanees restaurant.”

Hoewel de zussen al jaren in Gent wonen, heeft Oostende nog steeds een bijzonder plekje in hun hart. De badstad telt heel wat toffe plaatsen zoals Histoire D’O en BeauSite. “Als je jezelf een culinair in de watten wil laten leggen, ga dan eens langs bij bistro Plat’O,” zegt Marion.

Twee tot drie keer per jaar trekken de zussen naar Marokko. “Als je helemaal wilt disconecten met deze wereld, dan moet je zeker eens naar M’hamid komen. Je kan er logeren in Le Petite Prince Bivouac,” zegt Hendrikje vol enthousiasme. “In oktober vindt er ook het Taragalte-festival plaats in de woestijn, heel erg de moeite waard! Sinds een aantal jaar surfen we regelmatig, het Marokkaanse dorpje Taghazout is daar de ideale plek voor.”

Wie meer wil weten over het sociaal engagement van de zussen surft naar de website van Carpet Of Life.

13.05.2018
Geschreven door Astrid Bodequin
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten