0
Belgische mode in de kijker: in het atelier van Marvais
7

Belgische mode in de kijker: in het atelier van Marvais

F
News

20.10.2017
Geschreven door Amélie De Rycke

Modeliefhebbers zijn al een tijdje in de ban de geometrische vormen en stijlvolle eenvoud van het gloednieuwe Marvais. Wij namen een kijkje achter de schermen bij oprichtsters Marie Libeert en Valérie Vanermen.

Handtassenlabel Marvais is het verhaal van 2 vriendinnen met een gedeelde passie voor mode. Marie Libeert en Valérie Vanermen leren elkaar kennen op de middelbare school. Wanneer ze daar afstuderen, trekken ze samen naar studentenstad Leuven, waar ze elk hun eigen weg gaan. Een aantal jaar later kruist hun pad opnieuw en beslist het duo na talloze gesprekken om samen een eigen handtassenlabel op te richten. “We wilden uiteraard eerst aftoetsen of onze neuzen wel in dezelfde richting stonden. We maakten elk een apart moodboard en legden ze samen. Het was frappant dat ze zo op elkaar geleken. Toen wisten we: we moeten samen verder.”

Marie en Valérie namen hun tijd om hun concept grondig uit te werken. “Het moesten handtassen zijn die laten zien wat voor persoon je bent. Wat we ook heel belangrijk vonden was de vorm, het mocht best een beetje anders zijn. De tassen moeten uitdrukken waar het merk voor staat en zouden op termijn iconisch moeten zijn. Qua materialen was de kwaliteit onze hoogste prioriteit. We kozen voor Belgisch leder van een bedrijf dat bijvoorbeeld ook aan Delvaux levert. Dan wéét je gewoon dat het goed is.”

Belgische mode in de kijker: in het atelier van Marvais
7
Foto © Amél

Van waar komt de naam Marvais?

“Het is een combinatie van onze twee namen, Marie en Valérie. We wilden niet dat de naam een betekenis had of een bepaald gevoel opwekte. Bovendien is het een naam die volgens ons in de meeste landen wel juist uitgesproken zal worden.”

Wat onderscheidt Marvais van andere handtassenlabels?

“We zijn eigenlijk met Marvais gestart omdat we niet echt ons ding vonden bij het zoeken naar een handtas. Wat ons betreft zijn er maar heel weinig tassenlabels die echt sober zijn. Met Marvais willen we stijlvol zijn in eenvoud, geen blingbling maar cleane, strakke lijnen. We maken waar we zelf zin in hebben en laten ons niet beïnvloeden door trends.”

"Toen wisten we: we moeten samen verder."
Belgische mode in de kijker: in het atelier van Marvais
7
Foto © Amélie De Rycke

Is het de bedoeling om elk seizoen een nieuwe collectie te lanceren?

“We willen elk seizoen iets nieuws brengen, maar houden niet per se vast aan een bepaald aantal stukken. Het kan perfect dat we een handtas die we nu al hebben uitbrengen in een ander formaat of een andere kleur, maar het kan ook dat we met iets compleet nieuws op de proppen komen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling om enkel lederen handtassen te maken. Alles kan en mag. Het enige wat nooit zal veranderen is onze kwaliteit en de unieke kleurencombinaties.”

Hoe is de verhouding tussen jullie beiden?

“We zijn eigenlijk echt twee dezelfden en doen alles samen. Nu we nog klein zijn kan dat uiteraard nog. Als we – hopelijk – ooit groot zijn, zal wel duidelijk worden wie wat beter kan of liever doet. Het ontwerpen zullen we wél altijd samen blijven doen!”

Belgische mode in de kijker: in het atelier van Marvais
7
Foto © Amélie De Rycke

Willen jullie ook internationaal gaan met Marvais?

“Ja zeker. Een aantal maand terug deden we een trunkshow in New York en daar werden we gespot door Moda Operandi. De resultaten van die show waren zo goed dat we ook met onze nieuwe collectie die trunkshow gaan doen. Het hoeft niet te snel te gaan, we zullen wel zien hoe alles loopt. We produceren bijvoorbeeld ook niet veel omdat we exclusief willen blijven.”

Jullie lanceerden niet zo heel lang geleden ook jullie webshop. Waarom hebben jullie daarmee gewacht?

“We hebben eigenlijk gewacht uit respect voor onze winkels. Bovendien gaan we er ook van uit dat winkels mee je naam maken. Wanneer mensen je bijvoorbeeld in een winkel als Icon in Brussel zien liggen, gaan ze je ook echt met dat hoger segment associëren. Intussen hebben we onze webshop inderdaad geopend en lijkt het ons leuk om ook op een online store als Farfetch te staan.”

Belgische mode in de kijker: in het atelier van Marvais
7
Foto © Amélie De Rycke

Waarom is Belgische mode een kwaliteitslabel volgens jullie? 

“Dat zal vast en zeker te maken hebben met de Antwerpse modeacademie en al het talent dat daar afstudeerde, een Raf Simons en Dries Van Noten bijvoorbeeld. Zij hebben ervoor gezorgd dat de Belgische modescene ook op internationaal vlak meespeelt.”

Naar welke Belgische designer kijken jullie op?

“Dries Van Noten. Hij maakt stukken die herkenbaar en tijdloos zijn. Hij kan zich echt alles permitren, en terecht!”

Zijn er andere opkomende Belgische labels die we in de gaten moeten houden?

“Tuinch. De ontwerpster maakt met sobere materialen en prachtige, kwalitatieve stukken. Ze heeft zowel de basics als het theatrale in haar collecties.”

Belgische mode in de kijker: in het atelier van Marvais
7
Foto © Marvais
Belgische mode in de kijker: in het atelier van Marvais
7
Foto © Marvais

dag van de belgische mode

Op de Dag van de Belgische mode, vrijdag 20 oktober 2017, zet Belmodo Marvais en nog een hele resem andere modemerken van eigen bodem in de spotlights. Vier samen met ons al het Belgisch modetalent en deel een foto van jezelf op social media in een tenue van eigen bodem met de hashtags #dagvandebelgischemode#belmodo en #ikkoopbelgisch. Wie weet maak jij dan wel kans op een garderobe vol Belgische mode. Meer informatie vind je op de Dag van de Belgische mode-pagina.

Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

01.02.2018 - 31.03.2018

Miami Views in 9Hotel Sablon

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten