0
In het atelier van Capara
9

Belgische mode in de kijker: In het atelier van Capara

F
News

Ken jij Capara al? Het kledinglabel van de zussen Olivera en Vera Capara? Hun gloednieuwe webconcept bestaat officieel net iets meer dan een maand, maar boekt nu al grote successen.

De Duitse tweeling met roots in Bosnië-Herzegovina lanceerde begin september hun eigen kledingmerk in de Belgische modehoofdstad Antwerpen. Ze doopten het Caparastraightforward, net zoals de tweeling zelf. 

Olivera en Vera Capara studeerden beiden biochemie in Duitsland. “Tijdens die opleiding onderdrukten we eigenlijk onze creativiteit. We zijn dan ook nooit verder gegaan in de biochemie en besloten om mode te studeren. We leerden patronen maken, stikken … Toen we ons diploma op zak hadden, gingen we aan de slag bij een Duits modemerk.” Toch bleef het kriebelen bij Olivera en Vera om nog verder te gaan in de mode. “Op een gegeven moment lazen we een artikel over de textielbusiness in een Duitse krant. De modeacademie in Antwerpen kwam er in aan bod en zo werd onze nieuwsgierigheid naar Belgische mode aangewakkerd.” De tweeling deed wat opzoekingswerk en besliste niet veel later om aan de Antwerpse Modeacademie te gaan studeren.

Een Belgische opleiding, een Belgisch merk

Na hun opleiding werken Olivera en Vera o.a. voor Dries Van Noten, Martin Margiela en Raf Simons. “We hebben daar veel geleerd maar wilden graag ons eigen label – een eigen visie, een eigen stem, een eigen wereld.” In het begin deed de tweeling alles zelf, van het maken van patronen tot het bestellen van stoffen en de productie. En met succes, in 2009 zag Capara het levenslicht. Een aantal jaar later, op maandag 11 september 2017 om precies te zijn, breiden de meisjes er ook een uniek webconcept en collabs met video artists aan.

“Met Capara willen we laten zien hoe wij zelf ook zijn, aan de ene kant heel gecontroleerd, maar aan de andere kant ook heel spontaan en intuïtief. Vandaar dat onze stukken vaak een mix zijn van chique en street. Onze stoffen zijn van hoge kwaliteit maar in onze bewerking willen we iets meer edgy gaan. Op die manier is het stuk mooi in balans.”

In het atelier van Capara
9
Foto © Capara
In het atelier van Capara
9
Foto © Capara

Jullie brengen elke maand 11 nieuwe stukken uit?

“Ja dat klopt. We lanceren op de 11e van elke maand onze 11 nieuwe stukken, zowel online als in de winkels. De retailers kunnen onze stukken op voorhand al bestellen zodat ze tijdig in de winkelrekken hangen. Die nieuwe stukken zijn maar in bepaalde oplage en voor een bepaalde periode beschikbaar. Ze zijn dus limited edition.

We hebben hiervoor gekozen omdat we graag de de exclusiviteit willen bewaren en liever te weinig dan te veel produceren.”

Het getal 11 speelt een centrale rol voor Capara. Waarom?

“Dat is eigenlijk symbolisch voor ons als tweeling, twee zussen. 1 + 1 zien wij als 11.”

In het atelier van Capara
9
Foto © Francis Vanquickelberghe

Hoe zijn de taken bij jullie verdeeld?

“Wij ontwerpen eigenlijk met ons tweeën. Uiteraard hebben we allebei wel onze taken maar we werken samen aan het volledige creatieve proces. Dat is vooral erg veel communiceren, discussiëren en researchen.”

Hoe verloopt zo’n creatief proces bij Capara?

“Sommige ontwerpers maken een moodboard met verschillende foto’s, wij beperken ons tot één foto. We gaan er niet speciaal naar op zoek maar op de een of andere manier vindt de foto ons. Het is een heel intuïtief proces waarbij  alles wat te zien is op die foto ons kan inspireren, van de vormen tot de kleuren en de mood. Uit dat ene beeld halen we alles om onze collectie mee op te bouwen.”

In het atelier van Capara
9
Foto © Francis Vanquickelberghe
In het atelier van Capara
9
Foto © Francis Vanquickelberghe

Na jullie opleiding werkten jullie voor Dries Van Noten, Martin Margiela en Raf Simons. Wat hebben jullie geleerd bij die modehuizen?

“Wat we bij Dries zo fascinerend vinden, is dat hij nog steeds alles zelf in handen heeft. Bij Martin Margiela hebben we vooral geleerd om heel intuïtief te werk te gaan en op onszelf te vertrouwen. Onze tijd bij Raf Simons leerde ons om strategisch te werk te gaan en goed te kijken naar wat er rondom ons speelt. Niet zozeer wat trends betreft maar gewoon wat er in de wereld gaande is.”

In het atelier van Capara
9
Foto © Francis Vanquickelberghe
In het atelier van Capara
9
Foto © Francis Vanquickelberghe

Is het moeilijk om als zussen samen te werken?

“Neen absoluut niet. We zijn een tweeling en hebben al zoveel samen meegemaakt. We kennen mekaar door en door en weten dus ook hoe we soms met onenigheid moeten omgaan. Het is dus niet dat we nooit eens discussiëren, integendeel. Brainstormen en discussiëren is zo belangrijk bij het tot stand komen van een collectie.”

Is er naast jullie beiden nog een groot team betrokken bij Capara?

“Neen hoor, naast ons zijn er nog 2 vaste medewerkers, en dat is voldoende aangezien hier enkel het voorbereidend werk gebeurd. We hebben ook altijd wel een paar stagiairs die ons helpen bij het maken van patronen, het bewerken van stoffen ...”

In het atelier van Capara
9
Foto © Francis Vanquickelberghe

Spelen jullie ook in op trends?

“Het woord ‘trend’ zegt ons eigenlijk niet veel. Wij kijken bewust niet in de trendboeken maar doen gewoon waar we ons goed bij voelen. Het is dan wel leuk om zien dat je helemaal juist zat en dat je ontwerp ook effectief is wat de mensen op dat moment willen dragen.”

Wat maakt Belgische mode zo anders dan mode uit andere Europese steden?

“Belgische mode is meer dan enkel kledij, het geeft een soort van samenhorigheidsgevoel. Het is ook daarom dat we ooit naar Antwerpen gekomen zijn, omdat die Belgische mode toch net dat tikkeltje extra heeft.”

Wat vinden jullie van een concept als Dag van de Belgische Mode?

“Belgen zijn heel bescheiden, dus het is goed dat er zo’n dag is waarop iedereen met trots laat zien wat voor talent België rijk is.”

Wil je Capara graag zelf ontdekken? Olivera en Vera organiseren samen met Gallery Sofie Van de Velde, Stef Van Looveren, Rutger De Vries en Pandoras Jukebox een unieke showcase op vrijdag 20 oktober 2017 (vernissage) van 18:00 t.e.m. 22:00, zaterdag 21 oktober 2017 van 14:00 t.e.m. 18:00 en zondag 22 oktober 2017 van 14:00 t.e.m. 18:00. Place to be is Leon Stynenstraat 21, 2000 Antwerpen.

Dag van de Belgische mode

Op de Dag van de Belgische mode, vrijdag 20 oktober 2017, zet Belmodo Capara en nog een hele resem andere modemerken van eigen bodem in de spotlights. Vier samen met ons al het Belgisch modetalent en deel een foto van jezelf op social media in een tenue van eigen bodem met de hashtags #dagvandebelgischemode, #belmodo en #ikkoopbelgisch. Wie weet maak jij dan wel kans op een garderobe vol Belgische mode. Meer informatie vind je op de Dag van de Belgische mode-pagina.

15.10.2017
Geschreven door Amélie De Rycke
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten