0
Bauhaus: alles is design
5

Bauhaus: alles is design

F
News

Hou je van Bauhaus? Natuurlijk, de Bauhaus-esthetiek is fantastisch, maar de stijl is zoveel meer dan dat. Het is een filosofie, die nog steeds creatievelingen van allerlei strekkingen beïnvloedt, het beste voorbeeld in het modelandschap is Jason Wu.

Wil je je Bauhaus-kennis opfrissen of voor het eerst kennis maken met deze innoverende school? Dan is het hét moment om naar het ADAM (Art & Design Atomium Museum) te trekken. Daar loopt nog tot juni een uitgebreide tentoonstelling over het Bauhaus. De tentoonstelling brengt de invloed van de beweging van het ontstaan tot nu in beeld, een indrukwekkend overzicht.

Waarom Bauhaus zo belangrijk is

Bauhaus: alles is design
5
Foto © ©VG Bild-Kunst Bonn

De school die Walter Gropius in 1919 omvormde tot Bauhaus was een nieuw design experiment met een utopische visie. Na de vernieling van WOI was er nood aan huisvesting en sociale hervorming. Voor het eerst kwam de industrialisering van meubels en gebruiksvoorwerpen op gang, maar de kwaliteit van die massaproductie liet te wensen over. De 3 peilers van Het Bauhaus moesten hier een antwoord op bieden, elk ontwerp moest voldoen aan deze eisen: 

  • Het ontwerp moest functioneel zijn, geen oppervlakkige tralala, wel innoverende oplossingen. 
  • Het ontwerp moest duurzaam zijn, op vlak van materiaal en ontwikkeling.
  • Tenslotte moest het ontwerp laagdrempelig zijn, zodat het voor alle lagen van de bevolking voorhanden zou zijn.

Klinkt logisch voor onze moderne oren, maar in de jaren 20 waren dat revolutionaire ideeën. Uiteindelijk werd het gamma onder Het Bauhaus-paraplu enorm breed, van sociale huisvesting voor arbeiders, tot glazen en gouden theeserviezen voor de rijken. 

van design tot levenswijze

Bauhaus: alles is design
5
Foto © ©VG Bild-Kunste Bonn

Onder het motto ‘alles is design’ groeide Bauhaus uit tot een complete levenswijze. De ontwerper tekende niet alleen het huis uit, maar ontwierp ook dagelijkse gebruiksvoorwerpen van stoelen en melkkannetjes tot leeslampen en behangpapier. De ontwerper werd niet alleen geacht een object te ontwerpen, maar tegelijk ook vorm te geven aan de samenleving

Alles is marketing

Bauhaus: alles is design
5
Foto © ©Alberto Meda

Waar de beweging uiteindelijk het best in slaagde, was in het creëren van een sterk merk. Bauhaus eigende zich zelfs een eigen lettertype toe: het Futura fond, zonder enige hoofdletters. Zo bouwde deze school een ongeziene marketing rond haar eigen stijl en denkwijze, en die is vandaag nog steeds relevant en inspirerend. 

Tel Aviv

In de jaren ’30 sloot de school z’n deuren, de Nazi’s waren namelijk geen fan van deze avant-garde beweging. Veel ontwerpers en architecten ontvluchtten Duitsland en sommigen kwamen in Tel Aviv terecht. Door de grote bevolkingstoestroom, was er hier veel vraag naar nieuwe huisvesting. Een uitgelezen kans voor het Bauhaus. De betonnen huizen konden snel worden opgetrokken en de architecten konden zich uitleven in een heel masterplan voor de stad. Het stadsdeel kreeg de bijnaam ‘The White City’, hier komt de totaalvisie volledig tot zijn recht, de lanen lopen loodrecht vanaf de zee de stad in en laten de zeelucht vrij vloeien. De gelijkvloers van de witgepleisterde huizen is meestal open gehouden, zo is er plaats voor een schaduwrijke tuin en heeft de frisse zeewind nog meer mogelijkheden om de stad te verkoelen. Elke architectuurliefhebber moet deze Unesco-site in Tel Aviv gezien hebben.

En in de mode?

Het Bauhaus blijft vandaag de dag ook op andere onverwachte plekken opduiken, zo laat Jason Wu, artistiek directeur bij Hugo Boss, zich in zijn ontwerpen inspireren, door de esthetiek en filosofie van de stijl.

Bauhaus: alles is design
5
Foto © ©Vitra Design Museum, Jürgen Hans

Wil je je ook laten inspireren door Bauhaus en kan je niet zomaar even naar Tel Aviv? Laat je dan in het ADAM onderdompelen in het Bauhaus gedachtegoed. 

PRAKTISCH:

The Bauhaus #ITSALLDESIGN loopt van 16/03/2017 tot 11/06/2017

Waar? Art & Design Atomium Museum, Place de Belgique, 1020 Brussel
Wanneer? van 10:00 tot 18:00 (gesloten op dinsdag)

19.03.2017
Geschreven door Isabelle Leempoels
Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

01.02.2018 - 31.03.2018

Miami Views in 9Hotel Sablon

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten