0
Audrey Hepburn: Portraits of an Icon
7

Audrey Hepburn: Portraits of an Icon

F
News

Iedereen kent Audrey Hepburn' van de ‘Breakfast at Tiffany’s’-foto, maar de actrice was zoveel meer dan dat.

Als ik 'Audrey Hepburn' zeg, is het 1ste beeld dat bij je opkomt ongetwijfeld de iconische ‘Breakfast at Tiffany’s’-foto met tiara & sigarettenhouder. Je weet wel, die van het Ikea-schilderij. Audrey Hepburn & Breakfast at Tiffany’s, het zijn haast synoniemen. Maar de bekende actrice was zoveel meer dan dat: danseres, stijlicoon, filantrope ...

De tentoonstelling Audrey Hepburn: Portraits of an Icon, die momenteel loopt in de National Portrait Gallery in Londen, belicht de actrice in al haar facetten, maar toont vooral hoe ze door de jaren heen steeds haar onnavolgbare zelf bleef.

Audrey Hepburn: Portraits of an Icon
7
Foto © Manon van Suchtelen
Audrey Hepburn: Portraits of an Icon
7
Foto © Manon van Suchtelen

In een 80-tal foto’s volgen we Audrey van aan het prille begin van haar carrière als danseres in Nederland, zien we hoe ze daarna optrad als danseres en chorus girl in het Londense West End, zijn we getuige van haar internationale doorbraak en Hollywoodsucces, maar krijgen we ook haar latere leven uit de spotlights te zien, waarin ze zich toelegt op humanitair werk voor Unicef.

Audrey Hepburn: Portraits of an Icon
7
Foto © Iconic Images/Douglas Kirkland

De tentoonstelling is een mooie mix van iconische beelden van ’s werelds grootste fotografen (Richard Avedon, Mark Shaw, Norman Parkinson ...), foto’s uit haar films en veel minder bekende beelden, waarvan sommige zelfs nooit eerder werden vertoond in het Verenigd Koninkrijk.

Daarvoor hebben de curatoren Terrence Pepper & Helen Trompeteler 2 jaar lang in het familiearchief zitten graven. Samen met Hepburns zoons, Luca Dotti & Sean Hepburn Ferrer, hebben ze uit meer dan 5000 foto’s een 30-tal beelden geselecteerd die ons een andere kijk op het leven van Audrey bieden.

Audrey Hepburn: Portraits of an Icon
7
Foto © Philippe Halsman/Magnum Photos

Deze woorden van fotograaf en goede vriend Cecil Beaton vatten perfect samen hoe Hepburn  als een kameleon steeds haar look weet aan te passen aan de tijdsgeest. Zo wordt haar look in de jaren '60 veel speelser en minder strak.

En toch blijft ze altijd trouw aan zichzelf en haar eigen stijl. Het is net die eigentijdse tijdloosheid die van Audrey zo’n stijlicoon maakt, ook op latere leeftijd en zelfs lang na haar dood.

Audrey Hepburn: Portraits of an Icon
7
Foto © Antony Beauchamp

Maar het indrukwekkendste is toch haar ongelooflijke schoonheid en uitstraling. Op gelijk welke foto spat ze gewoonweg van het beeld af. Haar sprankelende reeënogen, haar verfijnde, elfachtige gelaatstrekken, haar vlekkeloze huid ... En dat in tijden waarin er nog geen sprake was van Photoshop!

Maar bovenal bezat ze het soort bescheiden, ongedwongen elegantie die je vandaag maar zelden tegenkomt en die niet te faken valt. Ze was in alle opzichten the real deal, en dat voel je ook in haar portretten.

Audrey Hepburn: Portraits of an Icon
7
Foto © Paramount Pictures

I had a thing for Audrey Hepburn sinds de allereerste keer dat ik Roman Holiday had gezien, een soort girl crush die met Breakfast at Tiffany’s, Funny Face, Charade en Two for the Road alleen maar aangroeide. Maar Audrey Hepburn: Portraits of an Icon made me fall in love. Een tripje naar Londen meer dan waard!

Audrey Hepburn: Portraits of an Icon loopt nog tot vrijdag 18 oktober 2015 in de National Portrait Gallery in Londen.

Kleine tip: ga met de Eurostar! Niet alleen sta je in no time in Londen, op vertoon van je Eurostar-ticket krijg je voor de tentoonstelling 2 tickets voor de prijs van 1. The National Portrait Gallery maakt immers deel uit van het 2 FOR 1-programma, waarbij Eurostar-reizigers korting krijgen in meer dan 20 Europese musea in o.a. Londen, Brussel, Rijsel en Parijs! What are you waiting for?

27.07.2015
Geschreven door Kora-Lee Lust
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten