0
Planet Prudence versus kritiek
4

Planet Prudence versus kritiek

F
Looks

18.05.2017
Geschreven door Prudence Geerts

Ik studeerde Vrije Beeldende Kunsten in de middelbare school. Ik had een hele fijne schooltijd en ik weet dat dat mijn plaats was. 

Ik wist al van jongsaf dat ik illustrator wilde worden en ik maakte er mijn levensdoel van om die droom waar te maken. Ik werkte keihard aan mijn projecten, soms nachten lang om een stuk voor te kunnen leggen waarover ik 100% tevreden over was. Mijn tekenstijl werd op school niet echt geapprecieerd, dus focuste ik me op olieverf en canvas. Ik haalde hoge cijfers in het middelbaar en was er dus van overtuigd dat ik van mijn hobby mijn beroep zou kunnen maken.

Dat veranderde jammer genoeg wanneer ik in het laatste jaar zat. Plots werd het leven op school een nachtmerrie. Mijn leerkrachten lieten me verstaan dat ik nooit een kunstenaar zou worden, en dat niet op basis van mijn prestaties, maar om heit feit dat ik niet wilde ingaan op de avances van een leerkracht. Ik voelde me helemaal alleen en zag mijn droom uiteen spatten. Niemand, noch juridisch noch mentaal kon me helpen. Ik denk nog vaak terug aan dat verschrikkelijke jaar en krijg er telkens kippenvel van. 

Planet Prudence versus kritiek
4
Foto © Planet Prudence
Planet Prudence versus kritiek
4
Foto © Planet Prudence

Het duurde jaren vooraleer ik het opnieuw aandurfde een potlood aan te raken, maar eenmaal ik begon te tekenen, was ik vertrokken. Ik zette alle negatieve energie om in doorzettingsvermogen. Ook toen kreeg ik nog te horen dat mijn tekeningen me nergens zou brengen, dat het louter een hobby zou zijn. Ik herinner me nog dat ik mij een jaar geleden nog heel erg moest verdedigen over mijn tekeningen. Toch gaf ik niet op, ik wilde vooral aan mezelf bewijzen dat het wel kon. Ik nam iedere kans aan die zich voordeed en ik zou strijden tot mijn droom werkelijkheid werd.

Enkele maanden ging een van mijn tekeningen plots viraal. Er had iemand een post over mij had gemaakt op 9GAG, en die is daarna op de 9GAG Facebook-pagina verschenen. Jammer genoeg waren de eerste reacties negatief, zelfs ronduit vernederend. Er wensten zlefs enkele 9GAG-gebruikers me dood. Ik kan niet beschrijven hoe ik me toen voelde, maar ik weet wel dat al die kritiek hard aankwam.

Maar hoe meer fijne reacties er kwamen, hoe minder de slechte doorwogen. Het lukt mij niet altijd om die reacties naast me neer te leggen, maar het lukt mij zeker om ze te relativeren. Ik weet wat ik allemaal heb meegemaakt, en hoe ik door al die bakken kritiek ben geraakt. En ondanks alles, ben ik precies waar ik wil zijn. Ik heb intussen 70.000 mensen alleen al op Instagram die at ik doe leuk vinden, en dat zijn er 70.000 die mijn leerkrachten ongelijk hebben bewezen!

Ik kan eindelijk zeggen, dat ik ondanks het diepe dal en de vele ongemakken, zeer gelukkig ben met alles wat ik al heb mogen meemaken door het feit dat ik heb doorgezet.

Mijn tip naar de wereld is dus: laat de zwaarste kritiek en de felste haat je niet naar beneden halen, geloof in jezelf en negeer je passie niet. Een passie voor iets heb je meegekregen zodat je er iets mee zou doen, die is er niet om het door iemand anders te laten uitdoven.

Comic of the day

Planet Prudence versus kritiek
4
Foto © Planet Prudence
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten