0
3

ETNIK Cosmetics, want alle vrouwen horen trots te zijn op hun teint

B
Skin care

ETNIK Cosmetics is een nieuw Belgisch verzorgingsmerk met een wel erg uniek doel: toegankelijke en natuurlijke verzorging voor vrouwen met een donkere huid. Hoog tijd, vonden wij.

Let’s face it ik ben een whitie. Dus ging ik ten rade bij drie donkere beauty queens: Julia, Amanda en Kaat die een beetje know-how wilden delen over hun huid en hun issues. Zo kwamen er enkele pertinente vragen uit de bus. De recente initiatieven voor bredere foundationgamma’s zijn dan wel een goede stap, maar misschien ook een obvious one. Samen vroegen we ons af of donkere vrouwen ook andere needs hebben onder het huidoppervlak. Caroline Robert, die samen met haar man ETNIK Cosmetics oprichtte, gaf ons een antwoord op al onze vragen:

Famille-C1
3
Foto © ETNIK Cosmetics

Wat is de motivatie achter dit nieuwe merk?

“Wel, mijn man heeft zelf een getaande huid en heeft het altijd al moeilijk gevonden om een natuurlijke en geschikte verzorging te vinden voor een donkere huid. We besloten dan maar om het heft in eigen handen te nemen en een merk te ontwikkelen. Donkere huiden lijden immers onder het Europese klimaat en dit vereist een specifieke verzorging om glimmen, littekens, uitdroging, acne en pigmentvlekken te voorkomen.

Onze goal was om een volledig natuurlijk en kwalitatief gamma te ontwerpen in tegenstelling tot andere merken die vaak werken met o.a. parabenen en schadelijke chemische stoffen, zoals bleekstoffen om de huid lichter te maken. Vrouwen met donkere huiden zouden echter trots moeten zijn op hun teint. ‘Take care of your heritage’, vinden we bij ETNIK Cosmetics.”

Heb je het gevoel dat de beauty-industrie nog te veel gefocust is op blanke huidjes? Er zijn immers recent initiatieven geweest, zoals Fenty Beauty, om het gamma te verbreden?

“De beauty-industrie maakt grote proportionele fouten op vlak van vraag naar producten. Uit studies blijkt dat de gemiddelde donkere vrouw 5 tot 8 keer meer zou uitgeven aan cosmetica dan de blanke vrouw. Dan is het toch gek dat er zo weinig aanbod is voor hen? Tegenwoordig zijn er inderdaad wel een aantal fijne initiatieven. Toch zijn wij de enigen die een gamma op de markt brengen dat bijna 100% natuurlijk is.”

"De donkere vrouw zou 5 tot 8 keer meer uitgeven aan cosmetica. Dan is het toch gek dat er zo weinig aanbod is voor hen?"

Is het dan zo dat huidtype, bijvoorbeeld droog of gemengd, te maken heeft met huidskleur?

“Ja, er is een duidelijk verband tussen huidtype en huidskleur. Vrouwen met donkere huiden hebben vaker last van glimmen in het gezicht, terwijl hun lichaam vaak droog aanvoelt. Dankzij onze samenwerking met dermatologe dr. Lowy, die gespecialiseerd is in donkere huiden, konden wij onze producten als dusdanig aanpassen. Volgens dr. Lowy was er inderdaad een drastisch gebrek aan aangepaste skincare voor de donkere huid in België.”

Welke bestanddelen verzorgen dan specifiek de donkere huid?

“In zowel ons anti-aging- als anti-pigmentvlekkengamma hebben we tropische, natuurlijke ingrediënten zoals boter van mango, cacao en dadel, katoen, nigellazaad en nigellaolie gebruikt. Deze ingrediënten egaliseren de teint, die aangetast kan zijn door het klimaat met als gevolg littekens en vlekken. Bovendien voeden de crèmes intens, maar laten ze geen vet laagje achter op de huid.”

IMG_0484
3
Foto © ETNIK Cosmetics

Een jonge vrouw waarmee we hebben gesproken, neemt al vitamine D supplementen, een bestandddeel dat jullie ook gebruiken in jullie verzorging. Die vitamine D krijgen we normaal binnen door de zon. Zou jullie verzorging hier een vervanger van kunnen zijn?

Vitamine D is essentieel voor de huid, en het is inderdaad zo dat donkere mensen hier nog een extra portie van kunnen gebruiken. Onze huidverzorging is daar zeker geen vervanger van, maar kan wel een mooie aanvulling zijn die zich vooral op het gezicht focust.”

Er is een duidelijk verband tussen huidtype en huidskleur.

Jullie merk ligt op dit moment enkel in winkels in België en jullie productie vindt ook enkel in België plaats, is het de bedoeling om het publiek uit te breiden of willen jullie liever kleinschalig blijven?

“We zouden ons merk graag zo ver mogelijk verspreiden, samen met de filosofie die erachter zit. De productie houden we echter in België. We vinden het belangrijk om naast natuurlijk, ook een duurzaam merk te blijven met een eerlijke productie die bovendien ook cruelty free is.”

Vervult ETNIK Cosmetics EIN-DE-LIJK al jouw beauty-wensen? Shop hun productjes dan hier

12.01.2018
Geschreven door Anna Strauwen
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten