0
2

Dit doet alcohol echt met je huid

B
Skin care

10.12.2018
Geschreven door Astrid Zwaenepoel

Het weekend zit erop: gedaan met feesten en wie weet moet jij wel nog even bekomen. No judgement here! Het is dan ook niet makkelijk om ‘neen’ te zeggen tegen een gezellig glaasje maar is alcohol nu eigenlijk echt zo slecht voor je huid?

Technisch gezien is het antwoord ‘ja’ en ‘neen’.

Waarom je alcohol beter schrapt uit je dieet

"Drink je iedere dag amper twee glazen wijn, dan zijn de gevolgen voor de huid al zichtbaar."

Ai, die tweede alinea uit het hoofdstuk ‘Alcohol’ uit het nieuwe boek van Dr. Karavani komt nogal hard aan … maar eerlijk is het wel. Door alcohol droogt onze huid uit. Voor de wetenschappelijke uitleg verwijzen we je met veel plezier door naar het boek ‘De gids voor uw huid’ maar daar komt het zowat op neer. Naast een droge huid, ziet het grootste vochtreservoir van ons lichaam er dan ook bleek en grauw uit. En let op, het wordt nog erger! 

Om dit proces te compenseren, probeert je lichaam vocht in de diepste weefsels te houden, waardoor je gelaat er puffy gaat uitzien. Een gezwollen gezicht na een avondje doorzakken, is dus wel degelijk een ding!

Haal gerust even een glas water terwijl je dit artikel aan het lezen bent want dit zijn nog niet eens de effecten op lange termijn. Alcohol zorgt ervoor dat ons lichaam ‘s nachts minder goed herstelt waardoor rimpels en brozer haar of zelfs haaruitval kunnen voorkomen. 

Wanneer we het echt hebben over alcoholmisbruik dan worden de horrorverhalen alleen maar erger: alcohol zet je bloedvaten open waardoor een rode neus en rode wangen vaak voorkomen. En dan hebben we het niet over een schattig blosje maar over ‘gebarsten’ bloedvaten op je neus die permanent op een aardappel is gaat lijken. Jakkes!

En hoe zit dat dan met die twee glazen wijn per dag?

Alcohol helemaal schrappen, hoeft zeker niet … als je enkele tips in je achterhoofd houdt.

  • Het is een oude tip maar daarom niet minder waar: glazen water tussendoor drinken, helpt écht!
  • Begin pas met drinken na je avondmaal en zelfs wanneer je drinkt, is het verstandig om af en toe iets te eten. En dan hebben we het niet over een Bicky-burger! Hierdoor zorg je ervoor dat de alcohol niet te snel geabsorbeerd wordt in je bloed. 
  • Nog zo’n oldie but goldie is niet te veel mixen en als je sterke drank drinkt, drink dan liever een helder drankje als gin of wodka. Die bevatten minder kleurstoffen en zijn bovendien zuiverder.
  • Verwijder altijd je make-up als je gaat slapen en – als dat nog lukt – breng een masker aan voor het slapengaan. Check ook eens of je geen ontzwellende gel kan vinden voor onder je ogen. Works miracles
  • Je toch laten gaan? Een perfect uitgebalanceerd katerontbijt doet wonderen voor je huid. Zorg dat je een gezonde mix van mineralen en vitaminen binnenkrijgt door fruit of groenten te combineren met zalm, volle granen, noten en eieren. Hou je dus vooral niet in qua eten maar kies voor een keer misschien liever thee i.p.v. koffie aangezien dat je huid alleen maar meer uitdroogt. 

En is er dan ook iets positief aan alcohol drinken?

Jazeker, in rode wijn zitten polyfenolen aka krachtige antioxidanten die zelfs in huidverzorgende cosmetica zitten tegenwoordig. Kleine side note: we hebben het hier dan over één glas, zodra je meer gaat drinken, doet de alcohol de werking van die antioxidanten weer teniet. Sorry maar jij wilde dit artikel lezen!

De gids voor uw huid – Professioneel advies voor ieder huidtype van Dr. Ilan Karavani werd uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en koop je hier voor € 24,99.

DegidsvooruwhuidHRBelmodo1541351718
2
Foto © Borgerhoff & Lamberigts

Meer skincaretips lees je hier:

Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten