0
Het ABC der nagelproducten
1

Het ABC der (nep)nagels

B
Nails

​​​​​​Gelangels, acrylnagels, gelish ... Is er iemand die het verschil nog kent?

Wie dit voorjaar niet alleen z’n hun een lenteschoonmaakbeurt wil geven, maar ook z’n nagels eens wil laten opknappen, kan terecht bij verschillende nagelstudio’s. De prijslijst van die salons kan echter heel overwhelming zijn. Van gelish over acrylnagels tot stilletto nagels (ja echt), Belmodo checkte voor jou de facts en zette de verschillen op een rijtje.

Nagellak

De meest voor de hand liggende behandeling is simpelweg een likje nagellak. Maar let op, want ook wat nagellak betreft zijn er verschillende varianten. Zo heb je de gewone nagellak en de gelnagellak, die is iets dikker is en meer glanst. Gelnagellak zou het effect van gelnagels moeten creëren, zonder effectief gelnagels te plaatsen. 

Er bestaan oneindig veel kleurtjes en je kan er leuk mee experimenteren. Een manicure bij een nagelsalon is dan ook echt de moeite waard én kost minder dan het laten plaatsen van gelnagels.

Pro

 • Je kan zelf makkelijk je nagels lakken.
 • Het is goedkoop (hangt uiteraard af van het merk van je nagellak)
 • Je kan het makkelijk zelf verwijderen en zo veel experimenteren met coole designs als je zelf wil. 

Contra

 • De nagellak heeft vaak touch-ups nodig om er  perfect uit te zien.
 • De nagel is minder beschermd en kan, indien je de nagellak niet goed verwijdert, wel schade toebrengen aan je nagel. 

Gelnagels

Gelnagels worden vaak verward met gelish. Het grootste verschil ligt hem in de hardheid van de nagel, gelnagels zijn veel harder. Je nagel heeft dan ook wel wat lengte nodig vooraleer een gelnagel geplaatst kan worden. Gelnagels zijn gemaakt met een gel die verhardt wordt onder UV-licht en er wordt gebruik gemaakt van twee soorten gel: een zachte en een harde gel. 

De harde gel wordt gebruikt als nagelextension en de zachte gel is een product dat gebruikt wordt om je nagel een mooie glans te geven. Nagelextensions zijn kunstnagels die voorbij de rand van de natuurlijke nagel worden geplaatst om ze zo iets meer lengte en vorm te geven. 

Het verschil met acrylnagels?

Bij gelnagels worden enkel specifieke soorten gel gebruikt en de gellak moet speciaal verhard worden onder een LED-lamp of UV-licht. Gelnagels zijn over het algemeen genomen ook flexibeler dan acrylnagels en ze hebben ook meer glans. 

Hoe worden gelnagels geplaatst?

De gel wordt in enkele lagen op de natuurlijke nagel aangebracht. Daarna wordt de gel uitgehard door de UV-lamp en nadien in vorm gevijld. De gelnagel kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Meestal heb je de keuze tussen French manicure, volledig in 1 kleurtje of nail art. Daarna wordt er als laatste stap nog een topcoat aangebracht en moeten je nagels een laatste keer onder de UV-lamp.

Hoe lang duurt het plaatsen van gelnagels?

De duur voor het plaatsen van gelnagels wordt geschat op zo’n 2 uur, maar dit kan langer zijn, omdat de gel meer tijd nodig heeft om goed hard te worden. 

Hoe lang blijven gelnagels goed?

De gelnagels blijven zo’n 2 tot 4 weken mooi. Wanneer je de uitgroei van je nagel opmerkt, ga je best naar een nagelsalon om je nagels te laten bijwerken of te verwijderen. Gelnagels moet je echt laten verwijderen bij een specialist. Als je het zelf doet, zit de kans er dit in dat je jouw eigen nagel beschadigt. 

Hoeveel kost het om gelnagels te laten plaatsen?

De prijs varieert uiteraard van salon tot salon, maar over het algemeen schommelt de prijs rond  € 40,00 voor de plaatsing

Pro

 • Het geeft je nagels een fancy look.
 • Je nagels (n hun kleur blijven lang mooi.

Contra

 • Het plaatsen van gelnagels kan je natuurlijke nagels beschadigen.
 • In sommige gevallen is het plaatsen van gelnagels ook nefast voor de huid. Je huid rond de nagel kan er na een tijdje slecht op reageren, met ontstekingen of allergische reacties tot gevolg. In dat geval mag je geen gelnagels meer plaatsen. 

Acrylnagels

Acrylnagels zijn een steviger en duurzamer alternatief voor gelnagels. Ook acrylnagels worden op de natuurlijke nagel aangebracht.

Hoe worden acrylnagels geplaatst?

Een vloeibaar monomeer- en een polymeerpoeder worden met elkaar gemengd en dat wordt dan aangebracht op je nagel. Het mengsel is eigenlijk een vloeibaar bolletje dat je door middel van een fijn borsteltje uitwrijft over de nagel om zo de nagelvorm en lengte te creëren. Bij acrylnagels verharden je nagels door de lucht, er komt dus geen UV-lamp aan te pas. Eens het mengsel is uitgehard kan je het nog meer in vorm vijlen om een natuurlijk uitziende nagel te creëren. 

Hoe lang duurt het plaatsen van acrylnagels?

Het duurt minder lang om acrylnagels te plaatsen dan gelnagels. De tijd wordt geschat op een kleine 2 uur, maar dat hangt af van wat je specifiek op je nagel wilt. Nail art neemt bijvoorbeeld iets meer tijd in beslag dan een french manicure

Hoe lang blijven acrylnagels goed?

Ook hier blijven de acrylnagels zo’n 2 tot 5 weken mooi, nadien ga je een te grote uitgroei zien en is het beter om ze te laten verwijderen. Het verwijderen gebeurt ook best bij een nagelsalon, anders riskeer je dat je de nagels beschadigd door ze er zelf af te halen. 

Hoeveel kost het om acrylnagels te laten plaatsen?

De prijs voor het plaatsen van acrylnagels schommelt rond € 50,00 maar dit varieert van salon tot salon en of je nail art wil of niet. 

Pro

 • Acrylnagels zijn sterker dan gelnagels.
 • De kleur komt meer tot z’n recht.
 • Arylnagels drogen door de lucht, wat minder tijd in beslag neemt.

Contra

 • Acrylnagels zijn duurder dan gelnagels en kunnen je nagels beschadigen wanneer ze niet goed verwijdert worden.
 • Je huid kan slecht reageren op het plaatsen van acrylnagels. Het is dus een goed idee om eerst te checken met het nagelsalon welke producten gebruikt worden. 

Gelish - Shellac

Gelish of Shellac wordt ook wel eens semi-permanente nagellak genoemd omdat het op de nagel wordt aangebracht in de vorm van een nagellak en de nagels daarna gedroogd worden met een UV-lamp. Het is dus een mix tussen een gewone nagellak- en een gelbehandeling. Bij Shellac of gelish worden er ook meerde lagen nagellak aangebracht om ze zo extra stevig te maken. 

Bij gelish is het niet noodzakelijk om bij een schoonheidssalon te gaan, je kan online een kit bestellen en je zo thuis uitleven en experimenteren. Al is het wel aan te raden om voor je eerste keer gelish langs te gaan bij een salon, dan zie je eens hoe het door een professional wordt gedaan en kan je het zo later zelf in detail! Gelish-nagellak kan geplaatst worden in een kleurtje of als French manicure en het geeft je nagels de look van mooie gelnagels. Je brengt het ook aan zoals je gewone nagellak zou aanbrengen. Wat gelish zo populair maakt is het feit dat het goedkoper is dan gel of acryl en het is minder schadelijk voor je nagels. 

Hoe lang blijft Gelish goed?

Gelish – Shellac kan je zo’n 2 weken mooi houden. In tegenstelling tot gel- of acrylnagels is het mogelijk om de gelish zelf te verwijderen met behulp van een speciaal product. Dit krijg je meestal bijgeleverd bij je kit. 

Hoeveel kost Gelish?

De prijs voor een Gelish- of Shellac-behandeling schommelt rond € 25,00. Bij een permanente kleur kan die prijs iets hoger liggen dan bij French manicure. 

  Pro

  • Het is goedkoper dan gelnagels of acryl.
  • Het is veel minder schadelijk voor je nagels en de kans op een slechte reactie of irritatie is hier bijna nihil.
  • Het geeft een mooie glans en je nagels zijn er shiny as hell uit mooi verzorgd uit. 

  Contra

  • Gelish blijft minder lang dan gel of acryl. 
  • De nagellak kan na een tijdje beschadigd raken – doe dus geen heavy labour met je Gelish-nagels.

  Stiletto nagels

  Stiletto nagels, het woord zegt het bijna zelf en dus kan je misschien al raden wat voor nagels dit juist zijn. Het zijn spitse, lange nagels die in de meeste gevallen bewerkt worden met nail art. 

  Stiletto nagels zijn kunstnagels die worden gemaakt van plastic. Ze worden, net als bij de gelnagels, op de rand van de natuurlijke nagel geplaatst en maken zo de nagel langer. Je kan ze vijlen in de gewenste vorm. 

  Omdat je nagel uitgroeit, groeit de valse nagel ook mee, maar bij stilettonagels moet je die niet meteen vervangen wanneer je een uitgroei opmerkt. Die uitgroei is namelijk niet zo zichtbaar als bij gel – of acrylnagels. Daardoor groeit je stiletto nagel eigenlijk mee met je natuurlijke nagel. Na een tijdje kan dit wel voor problemen zorgen omdat je nagel extreem lang kan worden. Op een bepaald moment is het time to say bye bye voor je jezelf een oog uitkrabt. 

  Stiletto nagels zijn eigenlijk meer een trend dan een vorm van nagelproducten, omdat ze kunnen geplaatst worden met acryl of gel. We hebben ze toch als aparte categorie genomen omdat het toch wel heel speciale nagels zijn.

  Hoe lang duurt het plaatsen van stiletto nagels?

  De duur voor het plaatsen van stiletto nagels is ongeveer zo’n 2 uur tot 2 uur 30

  Hoeveel kost het plaatsen van stiletto nagels?

  De prijs bij stiletto nagels hangt af van wat je juist wil, meestal is die prijs gelijk aan het plaatsen van gewone acrylnagels, maar komt daar de prijs van de verlenging en de nail art bij. 

  Pro

  • Stiletto nagels houden langer en je hoeft niet meteen als je nagel uitgroeit, naar het nagelsalon om de nagels te laten verwijderen.

  Contra

  • Hoe langer je natuurlijke nagel wordt, hoe langer en spitser je stiletto nagel wordt. 

  kunstnagels

  Kunstnagels kunnen geplaatst worden met acryllak of gellak, maar je hebt uiteraard ook de andere kunstnagels die gemaakt zijn uit zijde of glasvezel. Je hebt daarnaast ook de kunstnagels die je gewoon kan kopen in de winkel. Je kent ze wel, de sets van tien die verpakt zitten in een doosje en die je zo op je nagels kan plakken. 

  Kunstnagels zijn eigenlijk meteen ready to rumble en kunnen meteen op de nagel geplaatst worden en vastgemaakt worden met wat speciale lijm. Je hebt ze in verschillende vormen en kleuren, met tekeningen of als french manicure, de keuze is eindeloos. 

  Daarnaast zijn kunstnagels ook het goedkoopst. Doordat de nagels gemaakt zijn van glasvezel of zijde zijn ze erg stevig, gaan lang mee en verliezen hun kleur of motiefje niet! 

  Hoe lang blijven kunstnagels goed?

  Kunstnagels blijven over het algemeen zo’n twee weken goed vooraleer je ze moet vervangen of verwijderen. Je hoeft niet naar een speciaal salon te gaan om ze te laten verwijderen, met een beetje speciale aceton krijg je ze er zo af! 

  Omdat de kunstnagel eigenlijk bovenop je natuurlijke nagel zit en dus niet echt “het verlengde is” van je nagel, groeit je nagel gewoon verder onder de kunstnagel. Op een bepaald moment gaat je natuurlijke nagel wel komen piepen en is het beter om de kunstnagels ofwel te verwijderen, of je nagel te vijlen. 

  Pro

  • Komt naast gewone nagellak, het voordeligst uit.
  • Het is makkelijk te verwijderen en je kan er zo gek in gaan als je wil. 

  Contra

  • Het heeft niet dezelfde look and feel als gel-, acryl- of Shellac-nagels.
  • Vaak valt het op dat je kunstnagels draagt. 

  Welke nepnagels zou jij eens willen uittesten? 

  14.09.2018
  Geschreven door Cheyenne Curé
  Agenda
  Word Belmodo lover

  Schrijf je in op de nieuwsbrief


  Schrijf je in
  Volg Belmodo
  copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

  Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
  Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

  sluiten