0
3

In de ban van slow cosmetics

B
Hair / Skin care

Honing, kurkuma, kokosolie, … doen deze ingrediënten jou ook aan eten denken? Toch gaan we het niet hebben over lekkere receptjes, maar over beauty.

Neen, ik eet niet koste wat het kost bio. Ja, ik hou van nieuwe producten kopen en testen. Nee, we moeten ons niet laten overspoelen door ‘natuurlijke’ cosmetica #ihategreenwashing*. Ja, door het grondig checken van labels merken we dat sommige producten toch niet zo veilig zijn voor ons lichaam als we denken.

Niets voorzien deze zaterdagnamiddag? Take care of yourself en maak zelfgemaakte cosmetica

*Greenwashing is een marketingproces dat door een merk gebruikt wordt om zichzelf een ecologisch verantwoord imago te geven, terwijl dat niet het geval is.

Slow cosmetics: waisda?

Tante Kaat-recepten (komkommermaskers of rare shampoo's met eiwit en zo) maken tegenwoordig plaats voor een serieus en trendy concept: slow cosmetics of hoe je het ‘minder maar beter’ kan … ook op beautyvlak. De slow cosmetic-beweging is een positief alternatief voor conventionele cosmetica. En een slow cosmetic-label wordt toegekend aan merken die zich engageren voor zowel schone formules (geen petrochemicaliën, geen endocrieneverstoorders, geen dierproeven, alleen natuurlijke ingrediënten) en 'reasonable' marketing.

Waarom slow cosmetics proberen?

 • Recepten op maat: je kan gewoon lekker je zin doen en bepaalde producten helemaal aanpassen aan jouw smaak of huidtype.
 • Transparante formules: je weet precies wat je cosmetica bevat: geen lange lijsten met onbegrijpelijke ingrediënten. 
 • Scherpe prijzen: met wat keukentools en enkele kruiden kom je al een heel eind. Door oudere producten te gebruiken, benut je trouwens je hele voorraadkast zonder ook maar iets weg te gooien.
 • Toverdrankjes: makkelijke en vooral leuke bezigheid om je eigen drankjes te ontwerpen.

Good to know

 • Net zoals je netjes je handen wast, is het belangrijk om je potten en flesjes te desinfecteren of te steriliseren door ze uit te spoelen met kokend water. 
 • Sommige ingrediënten kunnen schadelijk en zelfs gevaarlijk zijn wanneer je ze fout gebruikt. Sterk geconcentreerde oliën gebruik je best in kleine hoeveelheden en bij voorkeur meng je ze met wat plantaardige olie. Gebruik ze bij voorkeur ook ‘s avonds. Sommige oliën zorgen er immers voor dat het huid gevoelig wordt voor licht. 
 • Test een deeltje van je bereidingen op je lichaam vooraleer je het kwistig gaat gebruiken.
 • Let op: zelfgemaakte verzorging heeft een zeer korte houdbaarheid.

DIY

Haarmasker

Make-upremover, mondwater en zelfs scheerschuim, kokosolie is mulit-inzetbaar. Een masker met kokosolie laat je haar glanzen, geeft volume en hydrateert. Neem wat (net als een klontje boter) kokosolie en verwarm het in je handen om het vloeibaar te maken. Gebruik ongeveer twee eetlepels van je gesmolten kokosolie en breng het op de puntjes aan. Laat 15 minuutjes tot een nacht inwerken en spoel het uit. Waaaaaauw-effect gegarandeerd!

cheveux1517308690
3
Foto © Virginie Dupont

Gezichtsscrub

Meng 1 eetlepel (witte, bruine of riet-) suiker met 1 eetlepel zoete amandelolie. Meng tot je een pasta krijgt waarbij je een druppel etherische citroenolie (goed om te reiningen) en een theelepel honing aan toevoegt. De microkorrels van suiker zorgen dat onzuiverheden worden weggewerkt en de honing is heerlijk hydraterend voor de huid. Nu nog aanbrengen met zachte, cirkelvormige bewegingen en jij heb een babyvelletje in no time!

In de ban van slow cosmetics
3
Foto © Virginie Dupont

Body lotion

Laat volgende ingrediënten au-bain-marie smelten in een pannetje:

 • 4 eetlepels sheaboter
 • 4 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels zoete amandelolie

Zodra het mengsel zacht en homogeen is, haal je het van het vuur. Voeg 10 druppels van je favoriete etherische olie toe voor de geur. Laat het mengsel 24 uur rusten in de ijskast. Wanneer je je eigengemaakte body lotion gebruikt, neem je een klein stukje van creatie, laat je het even smelten in je handen en dan kan je je winterlijf trakteren op some much needed zachtheid.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de eigenschappen ven kurkuma of aloë vera-gel aka het enige beautyproduct dat ik zou meenemen naar een onbewoond eiland!

Voor meer informatie en advies check zeker de boeken van Julien Kaibeck, oprichtster van de slow cosmetics-beweging. 

Have fun!

03.02.2018
Geschreven door Virginie Dupont
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten