0
Eerste hulp bij haarverlies
8

Eerste hulp bij haarverlies door stress

B
Hair

Haarverlies bij vrouwen is geen sexy onderwerp, al is het wel iets waar sommigen onder ons dagelijks mee te maken krijgen.

Vraag jij je ook af waar al dat haar uit je borstel of op je badkamervloer vandaan komt? I do too! Tijd om haarfijn uit te pluizen wat de oorzaken zijn en nog belangrijker: wanneer je aan de alarmbel moet trekken.

First things first: het is niet nodig je te schamen voor je uitvallende haardos. Dat bewees fitness guru Kayla Itsines enkele maanden geleden met een veel gelikete post op Instagram. Kayla haar flat abs mogen dan wel jaloersmakend zijn, ze maakte duidelijk dat ook zij een onzekerheid heeft: dun haar als gevolg van haarverlies.

Op zoek naar dé oorzaak

Don’t panic too fast! Het is mogelijk dat je geen oorzaak hoeft te achterhalen. We verliezen gemiddeld 100 haren per dag. Jup, dat zijn er een pak! Daarnaast kan ook de periode van het jaar een bepalende factor zijn, vertelt dermatoloog Marieke Dutré. 

“Het einde van de zomer is zo’n periode waarin er vaak sprake is van extra haarverlies”

Er bestaat bovendien een waslijstje aan oorzaken die de boosdoener kunnen zijn. Let’s be clear: het is moeilijk te bepalen wat nu juist de oorzaak is van jouw haarverlies.

Eerste hulp bij haarverlies
8
Foto © Aveda

Patronen in je haarverlies

Wel is het mogelijk patronen in je haarverlies te spotten die iets over de oorzaak kunnen vertellen.“Bij hormonaalgevoelig haarverlies wordt vooral het haar op de kruin aangetast.” Hierbij reageren je haarzakjes te sterk op de mannelijke hormonen in je lichaam. En ja hoor, dit is voor een stukje erfelijk. Say thanks to your mom, Kayla!

Verlies je haar op verschillende plekken, dan is er waarschijnlijk een andere dader. We kunnen het al raden: hier komt stress aan te pas. Psychische -, maar ook lichamelijke stress (zoals een streng dieet of een strak sportschema) is een belangrijke oorzaak. Ook vitaminen en mineralen zijn van cruciaal belang. Een tekort aan deze lieverds kan ervoor zorgen dat je haar vindt op allerlei plaatsen, behalve op de plek waar je ze het liefste wilt. 

Combinatie van factoren

Alsof de oorzaak achterhalen nog niet moeilijk genoeg is, kan haarverlies ook het gevolg zijn van een combinatie van factoren. Lies Helsloot, founder van het Belgische haarborstelmerk Delphin & Emerence en schrijfster van ‘Het complete boek over haar’ is hiervan het levende bewijs. Zij veranderde haar way of life om haarverlies te doen stoppen. 

“Ik verloor heel wat van mijn haar na de geboorte van mijn dochter. Of course had mijn zwangerschap ermee te maken, maar ik heb echt verschillende factoren moeten aanpakken om het tegen te gaan. Als kind werd ik ‘het meisje met dat lange haar’ genoemd. Na m’n zwangerschap werd ik juist aangesproken over mijn steeds dunner wordend staartje. Confronterend! De stress die ik had door mijn drukke zaak én het regelmatig overslaan van een maaltijd door mijn jachtige leven deden mijn haar zeker geen deugd.”

Wie er meer over wil weten moet ons artikel ‘Delphin & Emerence: het Belgische antwoord op Mason Pearson’ zeker lezen!

Wat kan je nu doen tegen haarverlies door stress?

Licht haarverlies

Heb je iets meer last van haarverlies dan je zou willen, maar is er geen reden tot paniek (denk: leeftijd of seizoen als boosdoeners)? De beautywereld biedt oplossingen in allerlei vormen om je haar dat tikkeltje extra volume te bezorgen! Van shampoos en conditioners die je kunt integreren in je wasritueel ...

Eerste hulp bij haarverlies
8
Foto © Aveda
Eerste hulp bij haarverlies
8
Foto © Aveda

...  tot energizing lotions en kuren die je hoofdhuid behandelen in de strijd tegen haarverlies.

Eerste hulp bij haarverlies
8
Foto © Davines
Eerste hulp bij haarverlies
8
Foto © Moroccanoil
Eerste hulp bij haarverlies
8
Foto © Vichy

Medium tot ernstig haarverlies

Ga naar een specialist wanneer je:

  1. een patroon herkent,
  2. problemen hebt met je hoofdhuid en
  3. zéér ernstig haarverlies ervaart (duh-uuh!).

Achterhalen waar het haarverlies vandaan komt is de boodschap. Is het erfelijk bepaald? Dan bestaat er een grote kans dat je dermatoloog Minoxidil voorschrijft: een haargroeimiddel verkrijgbaar in de vorm van een lotion of schuimoplossing.

Keep faith! In veel (maar helaas niet in alle) gevallen is het mogelijk je haarverlies een halt te roepen. Eerlijk is eerlijk: het is mogelijk dat er enkele aanpassingen in je levensstijl noodzakelijk zijn. Op deze manier slaagde Lies erin het haarverlies te stoppen én heeft ze opnieuw een dikkere staart.

“Ik ben bewust gaan kijken hoe ik mijn stress level kon verlagen”

Ondertussen deelde ze haar verhaal in een boek om andere mensen te helpen. 

Belmodo_Beauty_Night_c_Valeriya_Maltsava_12-35-31697-100377_1
8
Foto © Valeriya Maltsava

One golden rule: luister naar je haar. Het heeft je veel meer te vertellen dan je denkt. Aarzel niet snel in te grijpen wanneer je haarverlies ontdekt. Want je haar, dat moet je steunen door dik én dun!

10.10.2018
Geschreven door Eva Coolman
Agenda
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten