0
Dit wist je nog niet over je Mason Pearson-borstel
1

Dit wist je nog niet over je Mason Pearson-borstel

B
Hair

De borstels van Mason Pearson worden beschouwd als de allerbeste ter wereld en er gaan veel verhalen schuil achter de bekende borstels met rode kussentjes.

Elke zelfrespecterende beauty editor zweert erbij, elke kapper heeft er minstens eentje in zijn bezit, zowel Emma Watson als Jennifer Lopez kunnen niet meer zonder… én je oma heeft hem waarschijnlijk ook in haar badkamerkastje liggen. Ja, echt! Als dat niet bewijst dat de legendarische Mason Pearson-borstel van alle markten thuis is, dan weet ik het ook niet meer.

Mason Pearson staan bekend als de borstel der borstels, de Rolls Royce van de haarverzorging en de hofleverancier van glanzende manen. Ze hebben – met reden! – een cultstatus verworven en zijn gegeerd door jong en oud. Bijna iedereen herkent de zwarte borstel met het rode kussentje, maar niet iedereen kent het verhaal erachter. Wist jij dit al over je Mason Pearson brush

1. Het design ervan is oud, heel oud

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar het design van je Mason Pearson-borstel is amper veranderd sinds de uitvinding ervan in 1920. De roaring twenties zijn tijdens je borstelbeurten dus dichterbij dan je denkt! 

2. De borstels zijn grotendeels handmade

De originele Mason Pearson-borstels kennen hun ontstaan in 1885. Midden in de Industriële Revolutie, dus! Om mee te zijn met de tijd werd een deel van het productieproces geautomatiseerd, maar het grootste deel van de fabricage bleef (en is nog steeds!) handmade. Enkel zo kan de superieure kwaliteit gegarandeerd worden.

3. Mason Pearson was een echte persoon

Nee, de Mason in Mason Pearson is geen slechte vertaling van het Franse woord Maison. Mason Pearson was een echte persoon én bovendien de bezieler van jouw favoriete haarborstel

Pearson was een Britse ingenieur en uitvinder die halverwege de jaren 1860 van Yorkshire naar Londen verhuisde en er in een borstelfabriek begon te werken. Het duurde niet lang tot hij partner van het bedrijf werd en er de touwtjes in handen nam. Iets later was de legendarische Mason Pearson hair brush een feit. 

4. en de uitvinder van het ‘kussentje’ waar de borstelharen door worden vastgehouden

Mason Pearson heeft zijn eigen equivalent van de rode Louboutin-zool: het rode rubberen kussentje waar de borstelharen in worden vastgehouden. Dat kussen is bovendien uitgevonden door Mister Mason Pearson himself

5. De familie Pearson deed aan emancipatie avant la garde

Toen Mister Pearson stierf, nam Misses Pearson gewoon de touwtjes over. Het bedrijf werd daarna Mason Pearson Brothers gedoopt, maar de dochters van Mason hadden net zoveel te zeggen als zijn zonen. Sisters are doing it for themselves

6. De borstelharen van je Mason Pearson staan op een specifieke afstand

Niet alleen het rode kussentje van je Mason Pearson brush is uniek, ook de afstand waarop de borstelharen in dat kussentje zich bevinden is tot op de millimeter berekend. Die kleine millimeters zorgen voor het grootste verschil met andere, goedkope lookalikes: met je Mason Pearson oefen je nooit te veel druk uit op je haar, trek je je haren niet te hard naar beneden en glijd je makkelijker door eventuele knopen.

Ook de bolling van het unieke rode kussen heeft een invloed op je haar: wanneer de hellingsgraad van het kussentje juist zit, behoud je het volume aan je haarwortels en bestrijd je statische elektriciteit naar de punten toe.

Veel mensen kunnen niet exact verklaren waarom ze zo’n fan zijn van Mason Pearson – “Hij voelt gewoon beter!” – maar de slimmeriken zien ze hierboven enkele wetenschappelijke (nu ja!) motiveringen voor hun liefde.  

7. Er bestaan verschillende types borstels, voor verschillende haartypes

One size fits all? Net zoals bij kledij is dat bij haarverzorging eerder de uitzondering dan de regel. Om iedereen van zijn borstels te laten genieten, bracht Mason Pearson verschillende versies van hun borstel op de markt, geschikt voor krullen, dik of dun haar. Op hun website vind je een handige tool waarmee je ontdekt welke borstel het best geschikt is voor jou.

  • Fijn tot normaal haar leeft op dankzij een Mason Pearson Bristle Brush, eentje met borstelharen van echt (varkens-)haar.
  • Lang, normaal tot dik haar heeft dan weer baat bij een Mason Pearson Bristle & Nylon Brush, met gecombineerde borstelharen.
  • En dikke, draadachtige haren houd je in toom met een Mason Pearson Nylon Brush.

Last van haaruitval of extreem dunne haren? Dan opteer je best voor een Sensitive-versie van je favoriete borstel. 

8. It will last you a lifetime

De borstel der borstels, de Rolls Royce van de haarverzorging… de woorden uit de intro blijven gewoon woorden zonder harde bewijzen. Daarom zocht ik enkele die hard Mason Pearson-fans met borstels die al langer meegaan dan Belmodo, of euh, dan ikzelf. 

Charlotte Van Hulle: “Mijn oma en ik zijn echt beste maatjes, en toen ik klein was ging ik elke dag voor en na school naar haar toe. Ze deed toen altijd mijn haar met haar Mason Pearson-borstel omdat ze vond dat mijn eigen mama een slechte borstel had. Mooi, lang haar moet goed verzorgd worden, zei ze. Ze had zelf vroeger ook altijd lang haar gehad en toonde me regelmatig de oude, afgeknipte staart die ze had bewaard. Dat haar haar er nog zo gezond uitzag, dat was volgens haar allemaal dankzij haar Mason Pearson uit de jaren ’60!

Anne Batsleer: “Ik kreeg mijn eerste Mason Pearson-borstel, vreemd genoeg, van mijn lerares Muziekgeschiedenis op de middelbare school, die vond dat mooi haar door een goede borstel moest onderhouden worden. Ze had er namelijk zelf ook eentje. Ik dacht altijd dat ik Mason Pearson-borstels niet specialer vond dan andere, tot ik op reis eens een andere borstel meenam: de tandjes van andere borstels breken sneller en verliezen vaak hun haren. Toen mijn oude Mason Pearson-borstel na een dertigtal jaar een barst opliep, wist ik dat ik opnieuw eentje van hetzelfde merk wou!

Joyce Van den Bulck: “In mijn familie heerst een echte Mason Pearson-traditie. Mijn overgrootmoeder had van dat typische ‘oudemeetjeshaar’ dat regelmatig in de krulspelden gezet werd, en enkel met een Mason Pearson kwamen die krullen goed tot hun recht. Mijn oma gaf me toen ik jong was ook eens een Mason Pearson-borstel cadeau. Ze was daar speciaal voor naar Antwerpen gegaan, want enkel in de Innovation kon je de echte borstels kopen! En mijn andere oma heeft haar borstel jarenlang in de originele red velvet verpakking bewaard, want haar Mason Peason was ‘het beste van het beste’ en die verdiende ook een mooi doosje!

Emilie Delorge: “Ongeveer 22 jaar geleden deed mijn oma me een Mason Pearson-borstel cadeau. Een heel exclusief cadeau, want ze vertelde dat die borstels levenslang meegaan. Het is de enige borstel die mijn lange krulhaar kon temmen en ik vind hem nog steeds de allerbeste. Verder heeft hij ook sentimentele waarde voor me: mijn oma is onlangs 89 geworden en dankzij die borstel heb ik een blijvende herinnering aan haar!

Nadine De Vos: “Toen ik 15 was, had ik heel lang haar. Mijn mama werkte bij een kapster en bracht op een dag een Mason Pearson-borstel voor me mee, omdat die bekendstond als de allerbeste en alle knopen de baas kon. Het bleek inderdaad een hele goede borstel te zijn, want nu, 30 jaar later, doet hij nog steeds hetzelfde. Mijn geheim? Je borstel goed verzorgen en regelmatig eens wassen.

… of toch wanneer je hem juist verzorgt

Het is duidelijk: een Mason Pearson is made to last. Maar de levensduur van je borstel heb je zelf ook een beetje in de hand: wanneer je je borstel op de juste manier verzorgt, blijft’ie langer mooi.

Elke grote Mason Pearson-borstel komt met een extra borsteltje dat gemaakt is om je borstel schoon te maken. Verwijder regelmatig alle oude haren die vastzitten tussen de borstelharen en ‘kam’ je borstel daarna met het schoonmaakborsteltje.

Geef je Mason Pearson brush ook af en toe eens een badje. Niet letterlijk, natuurlijk! Dip je schoonmaakborstel in een lauwwarm mengsel van water en zeep en kam daarna opnieuw je borstel goed door. Dip het schoonmaakborsteltje daarna in schoon water, kam opnieuw en laat je Mason Pearson omgekeerd drogen. Wedden dat hij er daarna weer spic en span uitziet?

De volgende keer dat je je haar kamt met een Mason Pearson-borstel, bedenk dan dat je je haar kamt met een stukje geschiedenis. Want je haar verdient enkel het allerbeste, toch?

15.02.2017
Geschreven door Yasmine De Wilde
Wedstrijden
Agenda

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

25.01.2018 - 27.11.2018

SASK: Shoes Selection

21.03.2018 - 30.05.2018

Female street art expositie

Ontdek meer
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo
copyright Belmodo 2008 - 2018 | webontwikkeling door Plenso

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten