0

ZARKOPERFUME: Scandinavië in een flesje

B
Fragrances

8

Zarko Alhlmann Pavlov is een Deense parfumeur die de spirit van Scandinavië probeert te bottelen. ZARKOPERFUME, dat zijn lichte, cleane nicheparfums.

Denemarken is niet bepaald een land dat parfum schreeuwt. Doorgaans zijn het Frankrijk en Italië die worden beschouwd als de traditionele parfumlanden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, moet Zarko Alhlmann Pavlov gedacht hebben.

Met ZARKOPERFUME brengt hij 6 handgemaakte lichte, cleane en sprankelende nicheparfums op de markt. Allemaal hebben ze een zekere onschuld over zich heen, maar toch proberen ze niets te verbloemen. What you see is what you get. In dit geval: Minimalistisch Scandinavië in een flesje.

Zarko Alhlmann Pavlov, parfumeur ZARKOPERFUME
8
Foto © ZARKOPERFUME

“Mijn inspiratie haal ik bij me thuis. Als je zou kunnen zien hoe de zonsondergang er bij mij thuis uitziet. En recht voor mijn huis is er de zee, ik heb gigantische bomen in de tuin, inspiratie genoeg dus. Elke dag is anders. Sommige dagen is het stormachtig en winderig, op andere dagen is het water helder blauw-groen, maar het is nooit warm, het is koud."

ZARKOPERFUME Molécule 234.38
8
Foto © ZARKOPERFUME

A perfume is nothing without human skin”, zegt de parfumeur zelf over zijn eigen creaties. Iets wat voor elk parfum geldt: de specifieke chemische reactie tussen een parfum en je eigen huid kan een parfum maken of kraken, zeg maar. Maar in het geval van ZARKOPERFUME zijn het ook stuk voor stuk parfums die als het ware versmelten met je huid: meer een gevoel dan echt een geur. Barely there, maar toch karaktervol. En ze blijven úrenlang.

Zijn allereerste creatie, MOLéCULE 234.38 is daar al meteen het voorbeeld bij uitstek van (en mijn favoriet uit de collectie): een lineair parfum gebaseerd op 1 molecule die zorgt voor een warm, fluwelig parfum, dat toch ook fris en licht is. Moeilijk om te zeggen waar het precies naar ruikt, maar aangenaam is het zeker. Minimalistisch, maar toch veelzijdig, en net daarom makkelijk draagbaar, voor zowel mannen als vrouwen.

ZARKOPERFUME e'L
8
Foto © ZARKOPERFUME

e’L heeft Zarko dan weer gecreëerd als cadeautje voor zijn vrouw Lena - note to self: trouw met een neus! - een hardwerkende vrouw met een sterke persoonlijkheid, die Zarko met beide voeten op de grond houdt wanneer hij dat nodig heeft.

"Ze zei me: Ik wil een luxueus parfum dat ik kan dragen op het werk, voor wanneer ik in de labo’s of de showroom sta, voor wanneer ik jou en je gasten koffie breng, een parfum voor thuis, een parfum waarmee ik kan uitgaan. Dat zijn de eisen waaraan het parfum moet voldoen. Ik zei: Oké, dat zijn er heel wat! Ik heb er lang over gedaan, maar ik heb haar persoonlijkheid als uitgangspunt genomen, wie ze voor mij is, en ik denk dat het haar erg goed weerspiegelt.”

Een fris, bloemig, licht zoet en licht ziltig parfum, dat nooit overweldigt en ook niet té vrouwelijk is. Sensueel en onschuldig tegelijk.

ZARKOPERFUME PINK MOLéCULE 090.09
8
Foto © ZARKOPERFUME

Ook PINK MOLéCULE 090.09 is een fris, elegant vrouwenparfum. Vlierbloesem, abrikoos en orchidee zorgen voor een sprankelend roze parfum. Denk: pink lemonade, maar nooit stroperig zoet en nooit té roze of girly, met dank aan het onderliggende houtakkoord. Een crowdpleaser, maar van de betere soort.

ZARKOPERFUME INCEPTION
8
Foto © ZARKOPERFUME

De inspiratie voor INCEPTION is dan weer de gelijknamige film, je weet wel, die geniale blockbuster met Leonardo Di Caprio. Zarko’s opzet was om te breken met de traditionele drieledige structuur van een klassiek parfum (top, hart & basis). INCEPTION combineert citrus met zilte, bloemige, groene, kruidige én houtachtige noten. Again: moeilijk om te omschrijven waar het naar ruikt, maar zeker een testsessie waard.

ZARKOPERFUME OUD'ISH
8
Foto © ZARKOPERFUME

OUD’ISH combineert de frisheid van groene thee met de subtiele sensualiteit van ambregris en muskus. Voeg daar het kleinste zweempje oud aan toe, en je krijgt een zinderend, frisgroen parfum met smokey ondertoon, maar dan op een melkachtige, zilte, metaalachtige manier. It’s complicated, I know. Zarko zelf omschrijft het nog het best als volgt:

“Het is ook erg licht, als een groot wit licht, maar het is toch ook erg sensueel. Ik vind het net als witte diamanten op je lichaam, maar dan zonder de diamanten. En het evolueert heel mooi."

ZARKOPERFUME MOLéCULE N°8
8
Foto © ZARKOPERFUME

MOLéCULE N°8, ten slotte, is het enige parfum dat expliciet voor mannen werd gecreëerd, en dat merk je aan de intensiteit ervan. Niet overweldigend, maar krachtiger dan de andere. Bergamot, mandarijn en Turkse roos, maar getemperd door iets romigs, als een zweempje witte chocolade. Cleane patchoeli, oud en andere houtsoorten zorgen voor een gerookt randje, haast barbecueachtig, maar dan op een frisse, zilte manier. ‘Wooden chips’, maar dan op een bedje van ijs. 

“Bij dit parfum draait het allemaal om vrijheid en de controle laten varen, stoppen met proberen om een parfum te doorgronden met logica. Je moet het laten gaan waar het wil gaan."

Sowieso gaat een parfum een eigen leven leiden zodra het gelanceerd wordt, los van wat de oorspronkelijke visie van de parfumeur was. Zo weet MOLéCULE N°8 zeker ook vrouwen te bekoren:

“Toen we het lanceerden, trok het vooral de aandacht van mannen en het werd ook vooral door mannen gekocht. Het is een mooi, krachtig moleculair parfum, een beetje mysterieus, een beetje donker, maar nooit overweldigend of groezelig. Cool & clean, erg Scandinavisch. Toen zagen we dat het ook in de smaak viel bij vrouwen. Ze begonnen erover te schrijven op het internet en nu is het zowat fifty-fifty. En nu is het uitgegroeid tot het favoriete parfum van heel wat vrouwen. Geweldig toch? Als je echt een fantastisch product creëert, kan het gemakkelijk zowel door mannen als vrouwen gedragen worden. Kwaliteit is niet gendergebonden."

ZARKOPERFUME, € 110,-. O.a. verkrijgbaar bij Cosmeticary en SMETS.  

29.09.2015
Geschreven door Kora-Lee LustWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten