4

What you need - GOOSE

F
News

“GOOSE is new energy”, zei Raf Simons. Ik kreeg de kans om Mickael Karkousse een aantal vragen te stellen en kan Simons' stelling alleen maar bevestigen.

Het nieuwe album 'What You Need' van GOOSE is sinds kort op ons los gelaten. Het is meteen duidelijk dat deze plaat een nieuwe beweging op gang trekt. De jongens zijn gegroeid, muzikaal groter en volwassener geworden. De titel van het album is dan misschien ook geen vraag, maar een bold statement waar ik volledig achter sta. 

Naast muziek zijn er uiteraard nog meer interesses die de groep heeft. Ik trok met dictafoon richting Brussel en kreeg een one on one met Mickael Karkousse om over mode, Raf Simons, L.A. en inspiratie te praten.

"There is a sense of maturity here, and assuredness, like they feel comfortable in their own skin, it feels refined, like you know it’s them, but it’s a cooler version of them, most importantly, a more emotional version."

Is mode iets waar je mee bezig bent?

"Ik heb er altijd wel van gehouden. Kleren aantrekken en toegang hebben tot mooie kledij is iets waar ik altijd veel plezier uit haal. Dat gaat niet per se ver of hoeft niet extravagant te zijn, maar het genot om iets aan te hebben dat kwaliteitsvol is wat snit en stof betreft, vind ik zalig. Ik ga daar ook graag naar op zoek. Ik heb die voorliefde voor mooie kledij ontdekt toen ik voor Raf Simons mocht meelopen in zijn shows. Er ging een wereld voor mij open en mijn liefde voor mode is sinds toen alleen maar groter geworden. Wat ik leuk vind aan fashion is dat je kan kiezen in welke ‘sfeer’ je naar buiten gaat. Voor jongens is die nuance jammer genoeg veel kleiner dan als vrouw. Dat mis ik wel."

Dat is inderdaad iets dat ik meer hoor; dat vrouwen vrijer zijn in hun kledingkeuze en meer kunnen spelen.

"Ja, vrouwen kunnen elke dag van de week iemand anders zijn. Voor jongens is dat ook wel mogelijk en al zeker met wat er qua streetwear gebeurt, maar tegelijk kan het soms te ver afstaan van wie je bent. Dat vind ik jammer, daar is er iets dat niet klopt."

"Als vrouw kan je veel personages uitbeelden, aspecten van je persoonlijkheid uitspelen. Je blijft jezelf maar kan kiezen wat je die dag accentueert. Als ik morgen iets van Off-White zou aantrekken, is dat misschien wel cool, maar het is 'ik' niet. Dat is de moeilijkheid, het is wel echt zoeken naar iets dat volledig mijn goesting is."

Is er een bepaald stuk waarvan je meteen fan bent zodra iemand het aanheeft?

"Nee, ik denk het niet. Ik laat me eerder graag verrassen. Er zijn wel merken waar ik direct zou voor tekenen, Saint Laurent bijvoorbeeld. Dat vind ik echt een icoon. Als ik mijn kleerkast met 1 iets zou kunnen vullen, zou het met dat label zijn. Op een manier is het braaf, beetje stereotiep rockstar, maar het is zo goed gedaan."

Over ontwerpers gesproken, je vermeldde daarnet Raf Simons. Is hij 1 van je favoriete Belgische ontwerpers?

"Het overstijgt eigenlijk zijn collecties. Hij heeft veel voor mij betekend en hij mag alles doen van mij. Voor zijn eerste show die hij organiseerde in Parijs was ik het jongste model. Eigenlijk ging ik eerst niet mogen lopen, net omdat ik te jong was. Hij belde me op en zei dat ik het wel mocht doen, dat hij me erbij wilde. Drie collecties later was ik al te oud (lacht)."

"In die periode heb ik ontzettend veel geleerd. Modeshows waren een droom, ik wist niet wat dat was om het te kunnen doen ... Ik heb er  ontzettend van genoten. Ik heb toen ook veel van muziek geleerd; Ann Clarke, Kraftwerk, XTC ... Dat waren allemaal groepen waar ik nog nooit van gehoord had." 

Er ging een gigantische wereld voor je open?

"Absoluut. De aandacht voor details herinner ik me vooral. De 12 inch vinyl van Black Palms, de Radioactivity show in de Moulin Rouge waar je een soort badge nodig had om binnen te kunnen, … Ik denk dat er toen heel veel is binnengeslopen dat mij tot op vandaag beïnvloedt."

"Nu, muziek maak je altijd wel een beetje vanuit de losse pols. Het is gevoelsmatig, je weet niet wat er gaat gebeuren. Maar wanneer het gaat over de afwerking moet alles juist zijn. Het feit dat wij niet met 1, maar met 4 ontwerpers zijn, zorgt er voor dat het soms echt next level is, net omdat we alle 4 zo begaan zijn. Op elk detail wordt er, of kan er, gediscussieerd en verder gewerkt worden. Dit altijd wel op een positieve en productieve manier natuurlijk, maar het zijn altijd gesprekken die gevoerd worden. Elk van ons heeft een eigen visie en we zoeken altijd een oplossing. Die gezamenlijke weg vinden is vaak het meest intense."

BELMODOGOOSE04willyvanderperreFULL
4
Foto © Belmodo

Er is steeds meer snelheid die gemaakt moet worden, zeker in de modewereld. Dat kan ook best intens zijn. Is dat iets waar je wel of geen begrip voor hebt?

"Ik denk niet dat daar iets goed of slecht aan is, het is aan de ontwerper zelf om te zien of hij daar mee kan omgaan of niet. Maar wanneer ik lees wat dat voor Raf Simons betekend heeft … Ik begrijp dat, dat iemand een concept wil uitwerken en daar tijd en ruimte voor nodig heeft om te reflecteren. Als je dat niet kan, is dat niet de leukste manier om je product af te leveren. Dan is het moeilijk om te zeggen dat je er volledig achter staat. Het is eerder; hier sta ik, momenteel, volledig achter, maar misschien over 10 jaar niet meer."

"Dat is iets wat wij wel graag willen, dat wanneer we een plaat afhebben dat die 1 is waar we jaren later nog steeds trots op zijn. Dat oog voor detail en de tijd kunnen nemen en een concept uitdenken, is belangrijk om er voor te zorgen dat alles mooi klopt. Van de tracklist, welke nummers elkaar opvolgen, tot het beeld dat je rond de plaat creëert. Alles wordt geboren uit een gevoel of idee binnen de groep. Zoals de beelden die we met Willy Vanderperre gemaakt hebben, dat komt volledig van ons. Met Willy hebben we heel intens samengewerkt tijdens de opnames van het album. Omdat hij iemand is uit een andere discipline heeft hij de muziek op een andere manier bekeken en aangevoeld. Er is een klik tussen ons, het is de manier waarop we bepaalde dingen zien of horen en die lagen in éénzelfde lijn."

Ik ken GOOSE als een totaalpakket, zowel op plaat als op een podium. Hoe zien jullie deze plaat zich live vertalen?

"Daar zijn we nog volop mee bezig maar de kleuren die fel naar voor komen zijn rood en blauw. Dat zijn kleuren die op 1 of andere manier representatief zijn voor de plaat." 

"De outfits blijven wel gewoon zwart. Op de 1 of andere manier blijft dat gewoon zo, het is precies moeilijk om daar van af te stappen. Niet dat een make-over nodig is, maar ik zou misschien iets willen toevoegen. Ik hou heel erg van zwart en metaalaccenten bijvoorbeeld. Accessoires zijn dan een goede manier om het iets extra te geven en qua juwelen zou ik eventueel wel nog verder willen gaan."

Lenen jullie dingen uit elkaars kleerkast?

"Er is sowieso sprake van kruisbestuiving. Dat wil zeggen dat ik merk dat er dingen van elkaar overgenomen worden. Op tour bijvoorbeeld, ontstaat er altijd een soort van uniform, wordt het zwart dat we op het podium dragen ook doorgetrokken naar wat we off stage dragen. We geloven in het beeld van een groep, die identiteit is een sterk iets. Zelfs wanneer we, volledig los van performen of persmomenten, samen zijn, behouden we altijd dat ‘band’ gevoel." 

"4 gasten die je bijvoorbeeld in Londen ziet rondlopen en waarvan je meteen ziet dat ze een muziekgroep zijn, dat merken we soms aan onszelf ook (lacht)." 

Is Londen je favoriete stad?

"Neen, de voorkeur gaat voornamelijk naar L.A. momenteel. Het is zo’n diverse stad waar je niet makkelijk binnen dringt. Dat vind ik net mooi. De cultuur is daar ook zo anders, het is er zo veel duidelijker dan bij ons in België. Wij zijn voornamelijk bekend om dingen zoals frieten, chocolade en Magritte, niet om subculturen zoals de skaters of barbers in L.A. en het leeft hier ook niet zo hard als daar. We gaan hier minder intens in op 1 bepaald iets, het is meer eclectisch. Dat is het grootste pluspunt, maar ook net iets negatief. Veel dingen hier zijn een modeverschijnsel en geen lifestyle."

"Met Goose proberen we net geen modeverschijnsel te zijn, maar iets blijvends. De dingen die we doen zijn vanuit het hart, met passie. Hoe klein het ook is, we doen het met overgave en dat zorgt er voor dat het eindresultaat straf en persoonlijk is."

"L.A. heeft voor deze plaat een grote invloed op ons gehad. De invloeden en ervaringen die we daar hebben opgedaan, hebben we mee naar huis genomen om in de plaat te verwerken. We blijven telkens 2, 3 weken daar. Dat is voldoende want anders word je het gewoon. Een korte dosis is genoeg om verder te kunnen."

"Inspiratie komt ook uit dingen die ik anderen hoor zeggen, gesprekken die ik opvang. Een zin, een woord dat je kan gebruiken. De manier waarop ik schrijf is ook meer spreektaal dan echte schrijftaal. Ik vind het leuk om me tussen de mensen te begeven en te luisteren en te kijken. Onze muziek is al soms filmisch en in L.A. is de setting sowieso al iets dat tot de verbeelding spreekt."

"Ik heb getwijfeld om die invloeden uit L.A. er letterlijk in te verwerken, maar dat was niet nodig. Het moet er niet altijd vingerdik op liggen. Zo hebben we er ook voor gekozen om bewust niet ons beeldmateriaal uit L.A. te gebruiken. De plaat is veel meer dan L.A. alleen."

Waar ben je het meeste trots op?

BELMODOGOOSEwillyvanderperre
4
Foto © Belmodo

"Het feit dat we nog steeds muziek maken samen. Dat is niet altijd evident. Iedere plaat is zo’n intense periode dat je zelf moet afkicken achteraf. Het is niet gewoon het samen zijn, maar samen creëren, elkaar pushen. We hebben het al elke keer overwonnen en deze plaat is ook wel een mijlpaal voor ons. We zijn verder gegaan."

"Mensen noemen 'What You Need' onze pop-plaat, omdat ze breder is, verder gaat dan anders. Voor ons is het net de persoonlijkste plaat. We hebben meer aspecten van onszelf aangesproken."

"Op iTunes zijn we pop omdat we moesten kiezen maar dat is misschien niet per se een keuze waar we echt achter staan. Elektronisch is bijvoorbeeld ook te eng en echte rock is het ook al niet. Ik heb het gevoel dat we eerder een nog ander genre hebben. Een eigen genre, een Goose-genre, dat misschien."

BELMODOGOOSEWYNcoverRGB
4
Foto © Belmodo

Ik denk dat, wanneer het je eigen project is, het moeilijk is om daar 1 iets op te plakken. Net omdat er zodanig veel verschillende aspecten van jullie zelf in verwerkt worden. Er is geen 1 label dat je er kan opplakken en dat volledig alles omvat.

"Inderdaad! Bij mode is dat ook, je kan niet 1 iets zeggen over een collectie, het is altijd een verzameling van verschillende dingen. Zo ga je Raf Simons bijvoorbeeld niet enkel als minimalistisch benoemen. Raf Simons is Raf Simons. En in die lijn is Goose, Goose."

"We zijn meer dan een in het zwart geklede band die op een podium kruipt en platen maakt. Grappig is dat Raf daarover te zeggen had dat we een interessante groep zijn, maar vestimentair maar ‘gewoontjes’ zijn (lacht). Maar wij voelen ons net goed in die soberheid. Eigenlijk draait het allemaal niet rond ons. Het draait rond de muziek die we maken."

GOOSE speelt op vrijdag 28 oktober 2016 een groots concert in de Antwerpse Lotto Arena. 
Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten
Nederlands Français
Popular
Latest

Nieuw boek Tiany Kiriloff: gesigneerd


Shop now
Wedstrijden
AgendaWin de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen

Guest editor

Eline Starink

Word Belmodo lover


Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in

Volg Belmodo

Sponsored
Wedstrijden


Win de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo