0

Vrouwen en hun lijf

F
News

2
09.09.2015
Geschreven door Lize Feryn

Lize Feryn blogt hier over alles wat haar bezighoudt. Over hoe moeilijk het soms wel is om vrouw te zijn, bijvoorbeeld.

Ik ben blij dat ik een vrouw ben. Ik had geen man willen zijn, al ben ik ervan overtuigd dat het makkelijker was geweest.

Neen, niet voor de typische ik-wil-tegen-een-boom-kunnen-plassen-redenen. Maar ik vind het oprecht niet eenvoudig om als vrouw door het leven te gaan. Ik wil hier nu niet als die hard feministe met ongeschoren oksels uit de hoek komen, en al evenmin medelijden wekken voor het zogezegde zwakke geslacht. Integendeel, ik doe uit vrije wil mee aan alles wat van ons als vrouw verwacht wordt.

Verwacht, inderdaad, ik heb het gevoel dat er van vrouwen een pak meer verwacht wordt dan van mannen. Overdag horen vrouwen er elegant en lief uit te zien, mooi en misschien zelfs net buiten de lijntjes kleurend. (Binnen de lijntjes is saai, ver buiten de lijntjes te gewaagd, het moet proper blijven.) Maar wanneer de avond valt en er al wat meer alcohol over de tongen glijdt, mogen die netjes dichtgeknoopte kraagjes open en de rokjes al wat hoger dan politiek correct.

Lize Feryn for Belmodo
2
Foto © Lize Feryn

Ik geef eerlijk toe, ik vind vrouw zijn moeilijk. Nu moet ik wel zeggen dat ik niet bepaald de beste job gekozen heb wanneer het gaat over dagelijkse vleeskeuring. Als model mag je je aan heel wat tegenwind verwachten. Voor de meeste modemensen mag het altijd wel wat magerder (die paar centimeters rond de heupen maken blijkbaar een wereld van verschil), en voor je familie en vrienden ben je al snel te dun. 

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor mijn job. Ik ben er zeker van dat iedereen wel eens zijn schild mag gebruiken als bescherming tegen snijdende opmerkingen. Conclusie van de zaak: eigenlijk kan je nooit voor iedereen goed doen, en het minst van al nog voor jezelf

Een tijdje geleden was ik te gast in Be You (tiful), de talkshow die al enkele weken jouw woensdag op VIJF kleurt. Het motto van de show luidt: ‘wees jezelf, dat is al meer dan mooi genoeg!’.

Samen met Ann Reymen, haar zus Nele en Ben Roelants kletsen over vrouwen en hun lijf. Dat het gezellig was, daar moet ik geen tekeningetje bij maken. Met roze VIJF-cava in een Instagram-waardige tent op de zeedijk van Oostende werden sappige vragen op ons afgevuurd. 

Of ik mezelf mooi vind, bijvoorbeeld. ‘Mijn ogen vind ik wel schoon,’ antwoordde ik schaapachtig zonder ook maar een poging te doen het cliché te vermijden. Met ogen kan je niks misdoen, bedacht ik. Wanneer er persoonlijke vragen over mijn uiterlijk mijn richting uitkomen, ben ik altijd erg alert. Ik vind mezelf wel okee, en we moeten er niet flauw over doen: ik mag modellenwerk doen en mijn kop is goed genoeg om op tv te komen. Maar over mij zal geen poëzie geschreven worden, dat weet ik ook.

Dezelfde vraag werd gesteld aan de dames in het publiek. Toch frappant dat niemand volmonds durft te zeggen dat ze zichzelf mooi vindt, terwijl ik toch heel wat prachtexemplaren zag zitten. Is het niet spijtig dat wij zoveel moeite hebben om onszelf mooi te vinden? Wordt het geen tijd dat we aanvaarden dat er op schoonheid geen maat staat en al zeker geen kleur? Dat wat je uitstraalt belangrijk is. Dat ogen die wat loensen maar spetteren van enthousiasme veel mooier zijn dan lege maar perfecte bollen in de netjes opgemaakte oogkassen. 

Na de opnames heb ik aan mezelf beloofd dat ik vaker en meer complimentjes zal werpen. Want als we niet over onszelf mogen stoefen, moet iemand anders dat toch mogen doen. 

Bij deze: jullie zijn cool en leuk en grappig én mooi. En nu ga ik verder mijn nagels lakken en een potje huilen bij The Notebook. Wat ben ik graag vrouw
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten