0

Vintage Insiders: Labels Inc.

F
News

6

Labels Inc. is een vaste waarde. Zeker eens de moeite dus om wat inside informatie van bezielster, Erna Vandekerckhove te krijgen!

Erna Vandekerckhove heeft sinds ze de allereerste verkoopster bij Dries Van Noten werd al een lange geschiedenis in de modewereld. Ondertussen is haar vintageboetiek Labels Inc. in Antwerpen een vaste waarde en een vaste stop voor vintage lovers van over de hele wereld. De stukken die je er vindt zijn recent. In de selectie herken je de stijl van Erna zelf met haar voorliefde voor Japanse high end labels als Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, maar ook Dries Van Noten, Martin Margiela, Marni en ga zo maar even door. Langsgaan bij Labels Inc.? Check dan zeker eens de Belmodo Hotspots App!

Vintage Insiders: Labels Inc.
6
Foto © Labels Inc.

Herinner je je nog het eerste vintage item dat je kocht? Is toen meteen ook je liefde voor vintage onstaan?

"Vroeger vond je mij elke week op rommelmarktjes, daar verzamelde ik allerlei dingen uit de jaren 20 en 30. Daar was ik wild van. Met mijn vrienden was het daarna steevast een knip- en naaiwerk om van die stuks originele kledij te maken om mee uit te gaan."

"Maar Labels Inc. is niet rechtstreeks ontstaan uit die scavenger hunts. Ik werkte bij Houben en ging mee als inkoper naar Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, ... kledij die ik prachtig vind en vooral super vind staan op jonge mensen. Helaas hebben die meestal niet het budget om die high end designer labels te kopen. Bovendien zie je klanten die heel veel recente mode kopen en die steeds iets nieuws willen. Dan willen ze graag plaats maken in hun kast ... Zo wist ik waar ik aan recente vintage in goede staat kon vinden."

Waarom spreekt vintage je zo aan? Waarom zou je vintage kopen in plaats van nieuwe stukken?

"Ik zie het zo, er zijn 2 soorte mensen waarvoor vintage de juiste keuze is. Er zijn vrouwen die dol zijn op designer kledij en een maand op droog brood zouden leven om een bepaald stuk te kunnen aanschaffen. Hier kunnen ze ook stukken vinden die van uitstekende kwaliteit zijn, maar dan aan prijzen zoals bij een keten. Dan heb je ook mensen die bewust bezig zijn met duurzaamheid. Die vinden hier uiteindelijk ook de laatste mode en hoeven niet persé tweedehands te kopen waarvan je begint te krabben (lacht)."

Vintage Insiders: Labels Inc.
6
Foto © Labels Inc.

Wat was de beste vintage vondst die je ooit deed?

"Op de Vossenmarkt in Brussel vond ik ooit een bustier in smeedijzer, helemaal bezet met stenen. Een stuk uit de jaren 20 met een hoog Mata Hari-gehalte. Die heb ik nog steeds. Ook een tailleur jasje helemaal bezet met parels uit de jaren 20, blijft me bij. Dat werd toen nog volledig met de hand gemaakt. Zulke details en handwerk, daar kan ik echt verliefd op worden."

Hoe ziet jouw zoektocht naar vintage eruit?

"Eigenlijk krijgen we alle kleding hier binnen, via het netwerk van mensen die ik ken. Na jaren in winkels als Houben en Dries Van Noten te hebben gewerkt, leer je mensen kennen met het budget om elk seizoen hun kast te vullen met de nieuwste designer stukken. Wanneer ze die niet meer dragen en plaats willen maken in hun kast voor nieuwe dingen, weten ze mij te vinden. Zo krijg ik dagelijks zeer recente items, soms zelfs van het seizoen zelf!"

Vintage Insiders: Labels Inc.
6
Foto © Labels Inc.

Heb je een favoriete periode waaruit je vintage koopt?

"Bij Labels Inc. krijgen we high fashion-stukken van de afgelopen seizoenen binnen, daaruit selecteren we de kleding die nu in is. Je vindt hier dus eigenlijk zeer recente stukken, volledig on trend. Vintage uit de jaren 50 of 60 ga je hier niet onmiddelijk vinden. Bij de term vintage denken mensen snel aan de jaren 50, 60, 70 ... Er zou misschien een geschikter woord moeten gevonden worden voor vintage van de afgelopen seizoenen ... "

Vintage Insiders: Labels Inc.
6
Foto © Labels Inc.

Is er een bepaald vintage stuk waarvan je droomt het ooit ergens te vinden?

"Ik ben gek op stukken uit de begin jaren van Martin Margiela! De ontwerpen van Margiela van de jaren 90 zie ik liever dan de recente. Daarnaast uiteraard ook high end Japanse merken."

Wat is je gouden tip voor iemand die nog nooit vintage heeft gekocht? Waar moet je op letten, waar moet je zoeken, wat is een goede deal?

"Uiteraard is de conditie het belangrijkste, kijk toch zeker eens naar slijtage of mottengaten. Prijzen plakken op vintage is moeilijk en uiteindelijk gaat het over feeling, als je verliefd wordt op een item is de waarde veel hoger. Het is allemaal relatief. Volg je hart ... tenzij het item uiteen dreigt te vallen natuurlijk."

Vintage Insiders: Labels Inc.
6
Foto © Labels Inc.

Wat is je favoriete adresje om vintage te scoren in het binnenland en het buitenland? ​

"Vêtu in Brussel, eigenlijk de Brussels variant van Labels Inc. vind ik heel leuk. Brussels Vintage Market is ook een tof initiatief. En natuurlijk des marchés aux puces in Brussel, Parijs, ... "

28.04.2016
Geschreven door Isabelle LeempoelsWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten