0

Villa Francine pops up in Oostende

F
News

6

Wat gebeurt er als je zakelijk talent en een creatieve ziel samenbrengt? Villa Francine! En geen betere plek voor deze geweldige pop-up shop dan Oostende!

Hélène Franssen en Véronique Misseghers baten deze zomer een gloednieuwe pop-up uit op de dijk van Oostende. De collectie die ze er uitbrachten werd geïnspireerd door Oostende, het gebouw waarin ze huizen en het iconischekoppel Serge Gainsbourg en Jane Birkin.

De villa valt onmiddellijk op in de badstad. Tussen de vele appartementsgebouwen staat plots statig herenhuis met een prachtige gevel. Wat erachter schuilt, is misschien wel nog beter. Ik sprak met Hélène Franssen, oprichtster van Jeune Premier en nu ook bezielster van het project op de dijk van onze favoriete badstad.

Waarom gingen jullie voor deze villa en niet voor een ander gebouw?

"Daar is eigenlijk een heel logische verklaring voor. Veronique, mijn partner waarmee ik alles opstartte, was op zich gewoon een opervlakkige kennis. Onze mannen waren vrienden die vaak samen gingen jagen in Engeland waardoor we elkaar beter leerden kennen. Veronique heeft een eigen vastgoedkantoor, Agence Lecomte, waarmee ze heel vaak plannen heeft op de zeedijk. Zij is niet de typische makelaar die mooie gebouwen opkoopt om ze plat te te gooien en er dan statige blokken op plaatst. Ze renoveert liever mooie panden om die dan door te verkopen."

"Via via kwam zij bij Villa Francine uit en ze dacht al snel aan mij. Ze belde me op met de vraag of het niets voor mij was aangezien ik mijn eigen lijn boekentassen heb. Het leek me heel interessant, maar ik had er echt geen tijd voor. Tot ze mij foto’s liet zien van het gebouw! Het is een prachtig gebouw uit 1894, de volle belle-époqueperiode. Toen ik het zag, was ik op slag verliefd. Ik besloot dat we niet mochten twijfelen en er echt iets mee moesten doen. We gingen aan de slag met alles wat het gebouw ons zelf te bieden heeft en zeker met het prachtige vogelpatroon dat overal terug te vinden is in het huis. Aangezien we aan de zee zitten, moest ook alles rond dat thema draaien."

Villa Francine, de mooiste pop-up
6
Foto © Villa Francine

Jullie kozen ervoor om het pand niet te renoveren en het te laten zoals het was, is daar een reden voor?

"Het is en blijft een pop-upstore. Daarbij komt ook dat het geen handelspand wordt als wij weggaan. Véronique renoveert de villa waarin er vier appartementen komen. Het gebouw stond sowieso leeg tot eind oktober, want dan beginnen de verbouwingen."

Villa Francine, de mooiste pop-up
6
Foto © Villa Francine

Waarom moeten mensen naar Oostende komen om te shoppen?

"Oostende wordt niet voor niets de Koninging der Badsteden genoemd. Het is volgens mij de enige stad die in de winter én in de zomer leeft. Voor mij is Oostende ook gewoon echte rock-'n-roll. Het is een stad met een ziel en met de mooiste zeedijk. Je vindt er fantastische winkels terug met toffe designers en merken. Denk bijvoorbeeld aan Brutus of Lily. Oostende is trouwens ook zoveel meer dan alleen de Kapellestraat."

"Volgens mij gaan mensen ook steeds meer de mogelijkheden zien van deze stad. Er is zoveel te doen en het leeft hier echt. Denk bijvoorbeeld aan Theater aan Zee dat momenteel bezig is, het ziet hier echt zwart van het volk, haha. Mensen komen hier om te genieten van de ambiance."

Villa Francine, de mooiste pop-up
6
Foto © Villa Francine
Villa Francine, de mooiste pop-up
6
Foto © Villa Francine
Villa Francine, de mooiste pop-up
6
Foto © Villa Francine

Wat zijn jouw favoriete hotspots in Oostende, naast Villa Francine natuurlijk?

"Er is hier zoveel! Om leuke schoenen te shoppen voor de kinderen raad ik Kinderschoenen Charlie aan. Als je lekker eten wil kopen dan raad ik sowieso Primeurs Achiel aan voor verse groenten en delicatessen. De lekkerste vis koop je bij Vishandel Luk."

"Mijn favoriete café is zonder twijfel Lafayette. Het is een van de bekendste cafés van de stad en het straalt echt een laid back sfeertje uit. Marvin Gaye kwam hier bijvoorbeeld al eens over de vloer. Onze band met deze bar is trouwens heel sterk. Jane Birkin kwam er vaak nadat haar man Serge Gainsbourg overleden was. Dit jaar is hij 25 jaar gestorven en we besloten om onze collectie ook op hen, Serge en Jane, te baseren. Paco Velghe, de eigenaar van Lafayette, opende onlangs een Entrepot, een nieuwe interieurzaak. Alles wat in die villa staat, komt van bij hem. Je vindt overal grote foto’s van het seventies koppel terug, die je trouwens ook kan kopen. Alles wat bij ons in de winkel staat, is te koop!"

Wacht niet te lang om naar Oostende te gaan, want vrijdag 15 september 2016 is de laatste dag dat de unieke pop-up open is. Shop er coole sweaters, poncho’s en frisse flessen rosé wijn.  

02.08.2016
Geschreven door Laura De SmetWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten