0

Tijd voor het NU Fashion Festival #1

F
News

8
07.07.2012
Geschreven door Veerle Windels

Of ik ‘meter’ wou zijn van een modefestival in Antwerpen? Christoph Broich moest het geen 2 keer vragen.

Een week later zat ik bij de Duits/Antwerpse designer en zijn vriend Thomas al samen in hun fantastische Red Fish Factory in Borgerhout. De idee was simpel maar mooi: wat als we de studenten van voormalige alumni aan de modeafdeling van de Antwerpse academie vragen om hun ontwerpen te tonen?

Er moest een thema gezocht worden en ik bedacht ‘Identity’. Met in het achterhoofd: als 1 ding de Antwerpse modeafdeling typeert, dan is het wel het multiculturele karakter ervan. Ik heb er zelf 3 jaar kostuumgeschiedenis gedoceerd en moest dat in het Engels doen, anders begreep niemand me. Het gros van de studenten komt er uit het buitenland, dus is het wel boeiend om te zien hoe hun achtergrond -etnisch/cultureel/filosofisch- hen beïnvloedt in hun visie op mode.

Invitation Powertalks
8
Foto © Veerle Windels

Heel wat alumni doceren aan modeafdelingen in binnen- en buitenland. Marina Yee doet dat aan het Gentse KASK, Ellen Monstrey in Sint-Niklaas, Erik Verdonck en Jurgi Persoons in Den Haag en Anke Loh in Chicago. Christoph Broich geeft geregeld ‘guest lectures’ in het Japanse Osaka en Patrick De Muynck is decaan van Polimoda in Firenze. Samen met hun studenten zullen zij de komende dagen het mooie weer maken in die Red Fish Factory.

Maar hoe heb ik deze bijzondere modemakers leren kennen, en vooral: welke (goeie) herinneringen hou ik aan hen over? Ik dacht dat het fijn was hierover even te bloggen.

Marina Yee

Tja, Marina. Ik ken haar van het 1ste uur, toen ze met de Six of Antwerp naar Parijs ging in oktober 1988. Ze stond er samen met Bikkembergs, Van Noten, Van Saene, Demeulemeester en Van Beirendonck in een uiterst chique salon van het Hotel Saint James et Albany, en meteen zag je hoe mooi ze jasjes knipte en hoe opvallend androgyn haar hemden waren. Niet dat ik dat toen al opmerkte. Ik was te bleu in het vak. Nadien leerde ik haar kunstenaarsziel ietwat kennen. Ze maakte kostuums voor theater. Tekende wonderwel. Vertelde over haar eeuwige strijd met commerce. En kijk naar deze collages van jaren geleden. Marina is en blijft een boeiende madam.  

Erik Verdonck

We gaan ook ‘way back’, Erik and me. Ik weet nog hoe hij magistrale knitwear maakte, maar ook hoe hij om aandacht smeekte tijdens de modeweek van Parijs. Hij liet zijn modellen defileren op het plankier voor de show van iemand anders en dat werd hem niet in dank afgenomen. Voor hem schreef ik ooit een nepartikel dat zelfs de typografie van Vogue meekreeg. Alsof hij een defilé had gegeven en we daarover schreven. Niet dus. Erik was een wonderdokter/mentor in De Designers op VTM, en heeft de laatste tijd zijn hart verloren aan lesgeven. Maar ik wil weer knitwear van hem. Ik kocht trouwens ooit een magnifieke sprei van hem, een ontwerp dat hij creëerde ten voordele van Spullenhulp. Hij wil mode maken buiten het systeem en moet dat gewoon doen!

Anke Loh

Ha, Anke. Onlangs vroeg ze me om in Chicago een paar lessen te gaan geven en dat zint me wel (maar wanneer, oh wanneer?). Anke woont en werkt sinds enkele jaren aan de andere kant van de oceaan en zal daar allicht haar studenten warm maken voor ontzettend boeiende materiaaltechnieken. Ze werkt steevast met structuurstoffen en bewerkt die zelf graag. Anke Loh is een vreemde eend in de bijt, omdat ze wars van trends werkt en haar ding heel eigenzinnig doet. Maar nu ik dat hier zo schrijf: doen die Belgen dat niet allemaal?

Anke Loh
8
Foto © Veerle Windels
Anke Loh
8
Foto © Veerle Windels
Anke Loh
8
Foto © Veerle Windels

Christoph Broich

Ook een oude getrouwe die me de voorbije jaren steeds op de hoogte hield van wat hij deed. Christoph opende een winkel en sloot die weer. En dan ontwaakte de kunstenaar in hem. Hij ontpopte zich tot artiest, terwijl hij intussen verder experimenteerde met het zeefdrukken van stoffen en T-shirts. Nu is hij de drijvende kracht (samen met Thomas) van de Red Fish Factory. En de initiatiefnemer van Nu Fashion#1.

Christoph Broich
8
Foto © Veerle Windels
Christoph Broich
8
Foto © Veerle Windels

Patrick Demuynck

Ik leerde Patrick kennen toen hij in het 3de jaar van de academie zat. Hij stond toen, onder meer met Lore Ongenae en 3 andere studenten, in het Britse cultblad I-d. Patrick was ‘one of the Furious Fashion Five’. Een soort opvolgers van the Six of Antwerp. Het is nooit echt zo ver gekomen, maar van Patrick  herinner ik me vooral fenomenale outfits die hij zijn echtgenote Renate liet showen bij zijn afstudeerproject. Nadien kreeg ik Patrick vaker te zien, op de academie, bij Scabal, en recenter bij Polimoda in Firenze. Een man die smaak propageert.

Jurgi Persoons

Voor mij is Jurgi Persoons 1 van de grootste modetalenten die de Belgische modescène ooit heeft gehad. Hij zag zich genoodzaakt om zijn eigen label te stoppen, maar was te ver vooruit op zijn tijd. Jurgi maakte schitterende mantels, jurken, rokken, spits, ranks, trashy maar altijd chique. Het handwerk (en de kostprijs ervan) nekte hem. Maar we zouden hem op handen moeten dragen. Ik leerde hem kennen in het prille begin van zijn carrière en nam hem ook mee op in het boek ‘Jonge Belgische Mode’ dat ik in 2001 publiceerde. Ik herinner me schitterende performances in Parijs (op de kaaien), een bloedstollende showinvitatie (met zijn eigen bloed – uitmuntend werk van Paul Boudens),  en een superlieve hond (in zijn atelier in Antwerpen). Ik mis zijn werk.

Jurgi Persoons
8
Foto © Veerle Windels

Tot de volgende
Veerle
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten