0

'Thanatos and the Selkie' by Basstanie

F
News

4
23.02.2016
Geschreven door Basten Basstanie

Basten haalt veel inspiratie uit teksten en ruwe gegevens. Hij vertelt hier het verhaal van hoe zijn master collectie precies tot stand kwam.

Zoals al reeds vermeld haal ik veel inspiratie uit teksten en ruwe gegevens. Deze neem ik heel hoog in het vaandel en hebben er toe geleid dat ik voor mijn thesis een gothic novel begon te schrijven.

Het verhaal gaat over Thanatos, de god van de dood, die verliefd is op een mythologisch dier en hij wil het op zijn best mogelijke manier behagen. Omdat Thanatos geen levende materie met zijn handen kan aanraken en niet capabel is om de wereld te ervaren als een levend organisme, is hij beperkt in zijn opties en moet hij creatief zijn en de materialen rond zijn omgeving om de liefde van het dier te veroveren.

Het dier is echter door een list in het verleden niet wat het lijkt. Thanatos verwart de peryton (een gevaarlijk destructief hert met vleugels) met een selkie (een zeehond die zijn pels kan afwerpen en zo tot een beeldschoon persoon transformeert).

De mastercollectie Thanatos en de Selkie, is een grafische en sculpturale vertaling van de gotische novelle. De silhouetten zijn fragmenten uit het verhaal die vorm hebben gekregen uit woorden en zinnen.

De vertaling gebeurde vooral in de toegepaste materialen en textiele bewerkingen. Zo wordt Thanatos vooral voorgesteld met dode materialen zoals metallics, porselein en steen en het mythologisch dier met diverse ledersoorten en bont.

In het verhaal geeft Thanatos veel giften aan het dier die enkel met zijn handen zijn vervaardigd, zoals tekeningen en geweven harnassen. Om hier naar te refereren werden er vele textiele toepassingen of ontwerpen grotendeels met de hand vervaardigd zoals geheel geweven kleding, en borduursels.

Er is een meer poëtische en ruwe toets die je met handarbeid kan neerzetten in plaats van mechanische toepassingen. Dit zorgt ervoor dat de sfeer en afwerking meer bewust imperfect is maar het is net deze onbalans die leven blaast in het thema. 

'Thanatos and the Selkie' by Basstanie
4
Foto © Luka Host

“Je waste met het zoute zeewater mijn kunst van je af, alsof je besmeurd was en het je volmaaktheid verhinderde. Ik gebruikte een verkeerde drager. Wie was ik om je witkalk lichaam te gebruiken voor mijn eigen kunst. Ik misbruikte en verkrachtte het. Dat enkel om mijn fervente verlangens te stillen.”

 

'Thanatos and the Selkie' by Basstanie
4
Foto © Luka Host

“Dagen gingen voorbij, ik dwaalde alleen rond over het verlaten strand en voelde niets anders dan rotsen, assen, zand en water. Ik zag niets. Ik was blind want mijn begeerte wou maar één ding, mijn muze. De stenen huid van mijn lichaam schuurde. De pinnen die uit mijn armen waren gegroeid brachten ongekende klanken voort wanneer ze over elkaar ritselden. Het leek alsof mijn lichaam een boodschap gaf aan de buitenwereld. ‘Kijk hier paradeert een gedrocht!’”

 

'Thanatos and the Selkie' by Basstanie
4
Foto © Luka Host

“Twee tranen vielen op mijn armen en brandden zo intens zoals enkel jouw ogen hitte wisten af te vuren. Ze perforeerden mijn armen en begonnen te kristalliseren. Ik zag twee kleine kristallen verder uitbreiden en mijn lichaam verorberen. Vertakte stenen pinnen schoten uit mijn lichaam. Sommige clusters voelden zo fijn als dons aan. Anderen dan weer zo ruw als schurende koralen pegels. Ik werd hard, solide en echt.”

 

“Kijk, naar dit prachtige zand. We zijn glanzend als ijs met miljarden ruwe schitteringen net zoals je reflecterende stugge zilveren huid. Het zand en ik waren beiden even rudimentair.”

 
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten