0

Teatum Jones wint de Woolmark Prize

F
Looks / News

3
23.09.2016
Geschreven door Amélie De Rycke

Het Londense ontwerpsersduo Catherine Teatum and Rob Jones won de 2015/2016 International Woolmark Prize en stelde hun collectie aan het Belgische publiek voor bij Verso in Antwerpen. Belmodo was erbij.

 

Dat Londen een broeihaard is voor creatieve zielen, bevestigt het olijke modeduo Catherine Teatum en Rob Jones. Zij gingen dit jaar aan de haal met de International Woolmark Prize en verbazen vriend en vijand met een innovatieve, verfijnde collectie op basis van - hoe kan je't raden - wol. Wij hadden een kort gesprek met Catherine en Rob en werden ontroerd door het verhaal achter hun ontwerpen.

Proficiat met de overwinning, hoe hebben jullie de wedstrijd ervaren?
Rob: Het was een leuke ervaring waar we heel veel tijd en moeite hebben in gestoken. Winnen was voor ons niet het allerbelangrijkste, we wilden gewoon graag aan experts laten zien wat we waard zijn. 
Catherine: Dit was onze kans om aan grote namen als Tim Blank en André Leon Talley te laten zien waar Teatum Jones voor staat.

Hebben jullie lang aan de collecties gewerkt? 
Catherine: We mochten twee collecties aan de jury voorstellen. Onze collectie voor London Fashion Week enerzijds en een collectie volledig gewijd aan de International Woolmark Prize anderzijds. Beiden zijn ongeveer op hetzelfde moment gemaakt. Stresserend, maar wel leuk.

Hoe lang werken jullie al samen als Teatum Jones?
Rob: We leerden mekaar in 2008 kennen.
Catherine: We zijn samen opgeleid in de womenswear aan Ravensbourne en Central Saint Martin’s. Op een gegeven moment kwamen we in een stressvolle situatie terecht waarbij we op korte tijd een capsulecollectie van meer dan 200 stuks moesten maken. Samen lachten we onze weg erdoor heen en zo kwamen we erachter dat we goed samen konden werken. We wilden allebei hetzelfde, kledij met een verhaal creëren. En zo is Teatum Jones geboren.

"De Woolmark Prize Competition is eigenlijk de Olympische Spelen van de modewereld." - Catherine Teatum
De ontwerpers Catherine Teatum en Rob Jones winnen de International Woolmark Prize
3
Foto © Teatum Jones

Hoe zijn de rollen bij jullie verdeeld?
Catherine: Wij spelen constant op mekaar in. Sommige seizoenen hou ik me hoofdzakelijk bevig met het stofontwerp en Rob met de ontwerpen zelf en soms is dat omgekeerd. 
Rob: Het gaat bij Teatum Jones om meer dan kledij, het draait om de experience. We doen heel wat onderzoek, niet alleen naar onze materialen, ook naar de mensen die de inspiratie zijn voor onze collecties. Wij willen die mensen altijd persoonlijk ontmoeten, interviewen soms zelfs filmen. Er is zoveel te doen, en we doen het allemaal samen.

Was het moeilijk om wol op een vernieuwende manier te brengen?
Rob: Eigenlijk niet, we haddden eerder al met wol gewerkt. Wat bij Woolmark zo bijzonder is, is dat er lezingen worden gegeven en dat je van specialisten vanalles leert over je materialen, het ging er soms heel wetenschappelijk aan toe. Eenmaal je alles van over je matriaal weet, kan je beginnen experimenteren en zoeken naar manieren om iets op een vernieuwende wijze te brengen en de perceptie ervan te veranderen. Een goed voorbeeld hiervan is onze biker jacket. Mensen denken vaan dat wol itchy, chunky en heavy is, met onze biker jacket wilden we het tegendeel bewijzen, het ziet eruit als leder.

Wat is het verhaal achter jullie Woolmark-collectie?
Rob: De collectie is eigenlijk gebaseerd op het verhaal van een vrouw uit Ierland tijdens de jaren 1800. Zij startte een klein bedrijfje op waarbij ze dekens maakte die de arme mensen uit haar dorpje zouden verwaremen. Ze kreeg veel tegenstand en er werd op verschillende manieren geprobeerd om haar te dwarsbomen, maar de vrouw gaf niet op en haar handeltje bestaat nog tot op de dag van vandaag. We gebruiken de dekens trouwens ookin onze collectie, de witte rok uit de collectie is eigenlijk het deken. Voor ons is het vooral belangrijk dat de verhalen en de mensen authentiek zijn.
Catherine: Wij laten ons inspireren door echte mensen met echte, bijzondere verhalen. Op basis van die verhalen maken we dat statement items.

De ontwerpers Catherine Teatum en Rob Jones winnen de International Woolmark Prize
3
Foto © Teatum Jones

Wat is het volgende Teatum Jones-project?
Catherine: We willen graag onze menswear verder uitbreiden. We hebben net onze eerste menswearcollectie uitgebracht en we trekken binnenkort naar Parijs om het te verkopen en te tonen aan het grote publiek. Op het einde van dit jaar lanceren we ook nog een andere lijn, maar daar kan ik nog niet al te veel over verklappen!
We zijn er ook van overtuigd dat de toekomst va mode in samenwerkingen ligt, toch zeker onze toekomst. Zo hadden we al een heel erg fijne samenwerking met een schilder uit Portugal. Hij schilderede canvassen die wij dan tot kledij verwerkten. Zo'n soort samenwerkingen willen we heel graag meer doen!

Tof, we kijken er alvast naar uit. Have a safe trip home!

Wil je de Teatum Jones items graag zelf gaan bewonderen? ​Een beperkt aantal stuks uit de collectie is verkrijgbaar bij Verso in Antwerpen.
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten