0

Shoes are a girl's best friend!

F
News

3
14.05.2012
Geschreven door Kenneth Ramaekers

De collectie van het Modemuseum Hasselt telt ondertussen bijna 16.000 stuks. Meer dan 600 daarvan bestaan uit historisch schoeisel.

Mail-bijlage
3
Foto © Kenneth Ramaekers

De laatste keer dat dit deel van onze collectie echt aandacht kreeg was in 2009 met de expo ‘In Her Shoes’. De eerste tentoonstelling die ik als curator heb samengesteld. De expo trok 25.000 bezoekers in goed 5 maanden tijd en was niet alleen daarom een groot succes. Ondertussen zijn we 3 jaar verder en is er meer dan ooit te heel wat te doen rond shoes.

Voor mannen zijn schoenen een accessoire dat vooral goed moet zitten & makkelijk moet zijn (hoewel zelfs daar stilaan verandering in komt). Voor vrouwen zijn schoenen echter zoveel meer.

Een soort verlenging van hun persoonlijkheid, een statussymbool, een baken van troost (vrouwen die verdrietig zijn gaan shoeshoppen). Ze bezitten magische eigenschappen die je sexy, machtig of sportief doen voelen. Het zijn kunstvoorwerpen of op zijn minst voorwerpen van hoog ambachtelijk niveau. Je kan ze misschien best vergelijken met juwelen, alleen kosten ze meestal een stuk minder.

2009_NicholasKirkwood_CollectieMMH_web
3
Foto © Nicholas Kirkwood

Vrouwen hebben er dan ook ontzettend veel voor over. “Wat verkies jij? Tien keer per week seks of tien paar nieuwe schoenen?”: vroeg het Britse maandblad Glamour in de zomer van 2008 aan haar lezeressen. Maar liefst 81% van hen koos resoluut voor een nieuw paar hakken.

Ook Madonna liet zich ooit ontvallen dat haar Manolo Blahniks beter waren dan seks. Daar sta je dan als man… Vrouwen kunnen dan ook echt verliefd worden op een nieuw paar schoenen. Ze wandelen voorbij een etalage & kunnen als een blok vallen voor een paar nieuwe pumps. Een recent Brits onderzoek wees uit dat de hartslag van een vrouw die een paar begeerde schoenen vindt en koopt, stijgt naar 120. Net alsof ze een geliefde ontmoet! Shoppen kan dus nog gezond zijn ook en is in dit geval te vergelijken met de verhoogde hartslag die je krijgt na vijf minuten sporten. De keuze zal voor veel vrouwen snel gemaakt zijn.

Een band m.a.w. die wij mannen nooit kunnen begrijpen maar uiteindelijk misschien wel zullen gaan waarderen, dixit Paola Jacobbi (modejournaliste voor o.a. Vanity Fair) in haar boek Volgio Quelle Scarpe aka Ik moet die schoenen hebben!

En ik moet zeggen dat het samenstellen van die expo een wereld voor me heeft doen opengaan. Als je je gaat verdiepen in de designs van de grote schoendesigners van de vorige eeuw kan je inderdaad alleen maar intens genieten van de prachtige ideeën van ontwerpers als Salvatore Ferragamo, Roger Vivier, Beth (Herbert) Levine, Tokio Kumagai en vele anderen.

De schoen als kunstvorm, maar ook de realiteit van elke dag. Of ze ook gemaakt zijn om mee te rennen? Daar zullen we zondag 27 mei tijdens de Stiletto Run Hasselt opnieuw getuige van zijn…

“Stiletto heels have the same effect on women as a tie does on the man. They affect how they place their feet, how they walk. High heels give a woman a more feminine silhouette. Woman now work like men, that’s good, but from time to time they need to feel more feminine, to bring out and wear their jewellery. We don’t want that to disappear.” Tokio Kumagai in International Herald Tribune, 27/28-04-1985.

Groeten,
Kenneth
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten