0

Probiotica tegen acne: getest

B
Skin care

4

Het is simpel, maar geniaal: de goede bacteriën op je huid laten vechten tegen de slechte. Toch is dat exact wat de ACN-lijn van YUN doet om je acne te bestrijden.

Schrob je wekelijks je badkamer tot in de kleinste hoekjes en ben je bacteriën liever kwijt dan rijk? Think again! Het Belgische skincaremerk YUN probeert je met de slogan ‘Love your bacteria’ net te overhalen om meer bacteriën te gebruiken in je skincareroutine. Ja, echt! 

De producten van YUN bevatten natuurlijk niet zomaar bacteriën. Het merk werkt op basis van probiotherapie. Je kan probiotica het best beschouwen als het positieve zusje van antibiotica. Waar antibiotica vooral de ‘slechte’ bacteriën doden, stimuleren probiotica de goede stoffen en maken ze de huid sterker. 

Hoe werkt het?

De smetvrezers onder ons zullen het niet graag lezen, maar de menselijke huid is bedekt met bacteriën. Met goede bacteriën weliswaar, die deel uitmaken van het microbioom. Die bacteriën beschermen de huid tegen slechte bacteriën, schimmels en ziektes. Zaken als stress, hormonen en voeding kunnen het evenwicht in ons microbioom verstoren, waardoor de goede bacteriën hun werk niet meer kunnen doen. De slechte bacteriën krijgen vrij spel, met de nodige huidproblemen tot gevolg. 

De producten van YUN worden ontworpen door een team bio-ingenieurs van de Universiteit van Antwerpen. Zij vonden na jarenlange research een manier om goede bacteriën levend te vangen in microcapsules. Door deze capsules pas te ‘breken’ op het moment dat je het product aanbrengt, zijn de probiotica verser en helpen ze de aanwezige goede bacteriën om te strijden tegen de slechte bacteriën. Het resultaat? Een huidje dat zichzelf beschermt en met opvallend minder huidproblemen!

Een van de paradepaardjes van YUN is de ACN-lijn, die helpt tegendrie keer raden! acne. De probiotica in de ACN- en ACN+-producten zorgen ervoor dat je talgklieren minder snel ontsteken, waardoor je geen puistjes (aka ontstoken talgklieren) meer krijgt. Simpel gesteld: door het aantal goede bacteriën op je huid te verhogen, is het mogelijk om je acne te doen verminderen en zelfs te doen verdwijnen. Wat een paar good vibes al niet kunnen doen! 

Je hoeft voor een probioticabehandeling van YUN bovendien zelfs het huis niet uit: je koopt je potje bacteria simpelweg bij de apotheek of op de website van YUN. Daarna smeer je een maand lang 1 à 2 keer per dag de ACN-crème op je gezicht, en hop! Hello clear skin! Voor iedereen jonger dan 20 jaar en met een vette huid is ACN de juiste keuze, wie ouder is of een iets drogere huid heeft, gaat beter voor ACN+.

Getest...

Als Belmodo’s (zelfverklaarde) acne-expert is anti-acneproducten testen mijn lievelingshobby, dus toen ik aan de YUN-producten werd voorgesteld, was mijn interesse meteen gewekt. Is het echt mogelijk om huidproblemen te bestrijden met probiotica? (En als dat het geval is: waarom hebben we daar nooit iets over geleerd in de biologieles?) Ik adopteerde, in the name of journalism, een paar miljarden ACN+-bacteriën, en smeerde er een maand lang op los. 

Mijn eerste gedachte toen ik een hoopje probiotica in mijn hand pompte? This smell likeniét teen spirit, helaas! De ACN-producten van YUN hebben een moeilijk thuis te brengen geur die me doet denken aan zure yoghurt. Mijn tweede gedachte? Voor vol bacteriën te zitten, ziet de crème er best proper uit. De tubes ACN komen met een pompsysteem en katapulteren per pompje netjes een hoopje witte crème op je hand. Die crème zit boordevol piepkleine bolletjes. Dat zijn de capsules waarin de goede bacteriën op dat moment nog in gevangen zitten. 

Voor je de crème op je gezicht smeert, wrijf je hem best al eens open in je handen. Zo kunnen de microcapsules waarin de probiotica zit, openbarsten en komen de goede stoffen vrij. Breng de crème daarna aan op je gezicht, en laat de bacteriën hun werk doen. De eerste dagen vond ik de geur van de crème behoorlijk aanwezig, maar uiteindelijk raakte ik eraan gewend.

En, eerlijk is eerlijk: als een product je huid zoveel goeds doet, dan neem je de slechte geur ervan al snel for granted

... en goedgekeurd!

Want jawel, #flashforward, bij mij hielp ACN écht om mijn huid te verbeteren. Ik kan (heel fier en met de hand op mijn hart) besluiten dat ik tijdens de maand waarin ik ACN+ van YUN gebruikte, slechts met één enkele puist de deur uit ben gemoeten. De rest van mijn huid bleef al die tijd perfect spotless en kalm, en oude wondjes herstelden zich langzaamaan.

Voor iemand die zich normaal gezien bijna wekelijks op Pukkelpop waant, is dat een ongelooflijke vooruitgang die een instant goed humeur met zich meebrengt. Je kunt je amper voorstellen hoeveel mensen ik mijn voor- en nafoto onder de neus heb geduwd.

(Warning: make-up free selfies coming your way!)

Getest: probiotica tegen acne
4
Foto © Yasmine De Wilde
Getest: probiotica tegen acne
4
Foto © Yasmine De Wilde
Getest: probiotica tegen acne
4
Foto © Yasmine De Wilde

Ik gebruikte de crème meestal twee keer per dag, behalve op de dagen waarop ik heel vroeg de deur uit moest. De microcapsules, of toch wat daarvan overbleef, hadden namelijk de neiging om op je gezicht te blijven plakken en er even later weer af te dwarrelen. Niet echt handig wanneer je make-up wil dragen, of een goede indruk wil maken op iemand. #awkward 

De ACN-producten kunnen, de ‘oei-ik-verlies-microcapsulevelletjes’-momenten buiten beschouwing gelaten, gewoon gebruikt worden in combinatie met je dagdagelijkse make-up en skincareproducten. Ingmar Claes, Chief Scientific Officer van YUN, raadt echter wel aan om antibacteriële (skincare-)producten even links te laten liggen: “Stel dat je eerst onze goede bacteriën aanbrengt, en dan je gezicht wast met een agressieve zeep of een antibioticacrème gebruikt, dan kunnen onze bacteriën hun werk niet doen en sterven ze af.”

Je kan de crème wel gebruiken nadat je een wash met salicylzuur hebt gebruikt, maar ook die kan bewaarmiddelen bevatten die onze bacteriën afbreken. De conclusie: only YU(N) and me (is gonna be everything you’ve ever dreamed)

Is ACN iets voor jou?

Ook op de vraag voor wié ACN van YUN allemaal geschikt is, heeft Ingmar een antwoord: “Onze producten kunnen helpen bij alle vormen van acne waar de bacteriën mee aan de oorsprong liggen en zijn dus ook geschikt voor mensen die maar heel af en toe puistjes krijgen. Onze producten werken op de symptomen van acne en kunnen voorkomen dat puistjes gaan ontsteken. Ze kunnen niet voorkomen dat er door hormonale schommelingen meer talg wordt geproduceerd, maar wel dat die talg voor pukkeltjes zorgt.”

En na je ACN-kuur?

De laatste belangrijke vraag die ik mezelf (en Ingmar) stelde, was of er – heu - leven was na een YUN behandeling. “Bij het stoppen van de therapie is er vaak herval en kunnen pukkeltjes terugkeren. Hoe snel die terugkeren hangt af van persoon tot persoon, maar het kan een goed idee zijn om de ACN-therapie na de eerste maand als onderhoudstherapie te zien”, antwoordde Ingmar. 

Ikzelf stelde bij het beëindigen van mijn ACN-therapie tevreden vast dat ik nog twee à drie weken met een mooiere huid rondliep. Daarna kreeg ik weer regelmatiger bezoek van de puistenfee en begon het te kriebelen om een nieuwe lading (lieve) bacteriën in te slaan. 

Kriebelt het bij jou ook? De ACN-lijn van YUN bestaat uit een ACN & ACN+ Wash en een ACN en ACN+-crème, maar ook wanneer je last hebt van andere huidproblemen kan YUN je uit de brand helpen. YUN heeft namelijk ook een SKN-lijn voor mensen met een gevoelige, geïrriteerd en rode huid, een FNG-spray voor voetverzorging en een VGN-wash om je vaginale flora tevreden te houden.

Last van eczeem, wratjes of roos? Houd dan de YUN-website in de gaten en stay tuned

21.08.2017
Geschreven door Yasmine De WildeWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten