0

Plasticvrije scrubs voor gladde benen

B

10

De plastic bolletjes in je favo scrub zijn eigenlijk erg milieuvervuilend. Maar het kan ook anders. De beste plasticvrije scrubs vind je hier. You cán stop the bead!

De zomer is in aantocht, dus hoog tijd om jezelf helemaal beachproof te maken. Eerste orde van de dag? Een goede scrubbeurt! Maar de ene scrub is iets minder vriendelijk voor die idyllische azuurblauwe oceaan waar we zo graag in pootjebaden dan de andere... 

Veel scrubs zitten namelijk boordevol zogenaamde microplastics of microbeads. Deze minuscule plastic bolletjes (vaak kleiner dan 1 mm!) worden vaak verwerkt in cosmetica en verzorgingsproducten als schuurmiddel, voor hun polijstende effect. Per keer dat je een product gebruikt dat microbeads bevat, komen zo’n 5000 tot 95.000 microbeads vrij! Zelfs je favo whitening tandpasta kan er vol van zitten!

Clarins Tonic Body Polisher
10
Foto © Ici Paris XL
Korres Basil Lemon Body Scrub
10
Foto © Korres
REN Moroccan Rose Otto Sugar Body Polish
10
Foto © Cosmeticary

Het probleem met die microbeads? Dat ze zo klein zijn dat zelfs onze waterzuiveringssystemen ze niet uit het water kunnen halen. Zo komen ze in het zeewater terecht, en vissen, schaaldieren en andere zeedieren eten ze nietsvermoedend op, waardoor ze zelfs op ons bord en in ons lichaam terechtkomen.

Bovendien kan het honderden jaren duren voor die microbeads in de natuur worden afgebroken, maar blijven we ze lustig gebruiken, waardoor ze zich steeds meer in het milieu opstapelen.

Microbeads mogen dan wel minuscuul zijn, ze vormen dus een gigantisch probleem. Maar niet eentje dat we niet kunnen oplossen! De Verenigde Staten zijn de eersten om juridische actie te ondernemen: vanaf juli 2017 is het in de VS verboden om nog verzorgingsproducten en cosmetica te produceren die microbeads bevatten. In 2018 wordt ook het verkopen van microbeadproducten verboden.

Rituals The Ritual of Karma Body Scrub
10
Foto © Rituals
Weleda Berken Douchepeeling
10
Foto © Viata
The Body Shop Piñita Colada Body Scrub
10
Foto © The Body Shop

Europa, dat in het algemeen een veel strengere cosmeticawetgeving heeft dan Amerika, blijft voorlopig nog achterop. Ze onderzoeken de kwestie en mogelijke oplossingen, en sluiten een verbod in de toekomst niet uit, maar van concrete Europese maatregelen is nog geen sprake.

Sommige lidstaten, zoals Nederland bijvoorbeeld, zijn wel al zelf in actie geschoten. En ook bedrijven blijven niet bij de pakken zitten: cosmeticaproducenten als Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Rituals, Hema, Kruidvat, Lush en Clarins zijn al gestopt met het gebruik van microbeads in hun producten. Ook Unilever, Johnson & Johnson en L’Oréal hebben allemaal verklaard tegen eind 2017 helemaal microbeadvrij te zijn. En anderen zullen ongetwijfeld volgen.

Want scrubs zonder microplastics, het kan perfect. Clarins koos bijvoorbeeld voor het natuurlijke cellullose, maar de plastic bolletjes kunnen ook vervangen worden door zout- of suikerkristallen en fijngemalen pitten of notenschelpen

Caudalie Crushed Cabernet
10
Foto © Caudalie
Lush Rub Rub Rub Solid Scrub
10
Foto © The Notice
L’Occitane en Provence Almond Delicious Paste
10
Foto © Amandelschilfers en suikerkristallen zorgen voor een zachte scrub; amandelolie en -boter maken je huidje streelzacht.

Of je kan scrubs laten voor wat ze zijn en kiezen voor een peeling. Daarbij worden de dode huidcellen niet weggeschuurd, maar losgeweekt door een zuur of enzym. Microbeads zijn daarbij dus volledig overbodig. Maar wat je ook kiest, kies plasticvrij. De natuur én je lichaam zullen je dankbaar zijn.

29.05.2016
Geschreven door Kora-Lee LustWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten