0

Opening Night

F
News

5
13.10.2014
Geschreven door Kim Hertogs (nav Film Fest Gent 2014)

Opening night is 1 van mijn favoriete films van John Cassavetes.

Het gaat over een actrice die de hoofdrol speelt in een toneelstuk, maar de juiste toon voor haar personage niet vindt. Het repetitieproces loopt allesbehalve vlot en drijft haar bijna tot waanzin. De apotheose van de film is de première of de Opening Night.

Gena Rowlands is by far mijn meest favoriete actrice ever. Een tijdje was ik zelfs zodanig verdwaald in mijn Gena Rowlands madness dat ik haar begon na te spelen in mijn persoonlijk leven. Kenners van haar rollen weten dat dat meestal geen goed idee is.

Opening Night
5
Foto © Kim Hertogs

Maar terug over naar de Opening Night. Morgen is het zover: Film Fest Gent knalt uit de startblokken en ik zal erbij zijn. Het was geen sinecure om in de drukte rond mijn recent geopende Buchbar (hierover later meer) tijd te vinden om mij hier op gepaste wijze op voor te bereiden, maar ik heb gedaan wat ik kon.

1ste vraag: ‘what to wear?’ Meestal grabbel ik een paar uur voor aanvang een mengeling van nieuwe spullen en oude vintage vondsten uit m’n kast en creëer ik op die manier mijn outfit. Deze keer heb ik het anders aangepakt. Ik ben op bezoek gegaan bij Christian Wijnants in Antwerpen. Uit goede bron heb ik vernomen dat het er ten huize Wijnants zeer integer en vriendelijk aan toe gaat - in tegenstelling tot vele andere modehuizen - zo beweren kwatongen. De ideale plaats om eens langs te gaan dus.

Opening Night
5
Foto © Kim Hertogs

Ik word opgewacht door Quinten en ergens achterin een groot art-deco-gebouw bevindt zich het Christian Wijnants hoofdkwartier. Quinten troont me mee naar een kamer waar allerlei nieuwe en out-of-stock creaties hangen. Er staat ook een rekje met kleren die hij speciaal voor mij heeft geselecteerd. Als laatste zie ik een groepje mensen rond een tafel zitten. Er is blijkbaar een vergadering bezig op fluisterniveau. Ik herken Christian Wijnants himself en zwaai verlegen zijn kant op. Hij zwaait verlegen terug. Haast geruisloos sluipt het groepje vergaderend de ruimte uit.

Ik probeer de kleren uit en Quinten keurt met kritische blik. Het wordt al snel duidelijk dat mijn benen een halve meter te kort zijn voor bepaalde creaties, maar toch vinden we snel een winnaar. "En neem dit ook maar mee als reserve", zegt Quinten. "Je weet nooit dat je twijfelt op het moment zelf." En zo stap ik met een dubbele outfit mijn fiets weer op richting huis.

Opening Night
5
Foto © Kim Hertogs

Nu ik toch bezig ben, maak ik in 1 trek ook een afspraak bij de kapper en de manicure. Voor alles moet er een 1ste keer zijn - en ik motiveer mezelf met de leuze dat ik onderwerpen nodig heb voor een mode- en lifestyleblog. Als ik bij de manicure zit, bedenk ik wat ik hier in godsnaam over kan schrijven. Nagelriemen en eeltvijlen zijn niet echt ‘glam’ te noemen en ik denk aan wereldproblemen. Ebola, massaverkrachtingen en de moeilijkheid van een regeringsvorming. En tegelijkertijd denk ik ‘ik kan hier sterven’. Alle werelden clashen in mijn hoofd en mijn geweten doet raar, maar ik onthoud toch vooral ontspanning en rust. Die wereldproblemen probeer ik morgen dan wel op te lossen, beloof ik mijn knagende geweten.

Opening Night
5
Foto © Kim Hertogs

Met de kapster spreek ik af dat we nu eindelijk écht korte metten zullen maken met dode punten - overblijfsels van een platinablond kapsel - en dus ga ik weer voor kort. In de jaren ’20 werd dat heel chique ‘Garçonne’ genoemd. Perfect voor de Opening Night van Film Fest Gent als je het mij vraagt; een Garçonne-look met Christian Wijnants om vingers en nagelriemen bij af te likken. Daar doe ik het voor.
Wedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten