0

Op gesprek bij Sébastien Vandekerckhove

F
News

9

Sinds kort is België een juwelenontwerper rijker. Sébastien Vandekerckhove staat voor cleane, pure en elegante objecten en sieraden.

Sébastien haalde zijn inspiratie uit de architectuur van het Interbellum, waarbij "less is more" centraal staat. Bij hem geen overdreven kantjes en tierlantijntjes, maar wel rechte lijnen en geometrische figuren.

Op vlak van design is hij niet aan zijn proefstuk toe. Na zijn studies fashion Design aan het KASK in Gent, ontwierp hij al sportschoenen en kleding, maar zijn echt passie ligt bij ontwerpen van juwelen. In 2010 volgde hij een opleiding edelsmeden aan het IkA in Mechelen.

Belmodo-sebastien-vandekerckhove-1
9
Foto © Lukaorluca

Je bracht ondertussen al twee collecties uit, Ceres en Limited Edition. Ceres is veel minimalistischer dan de Limited Edition collectie, door wat liet je je inspireren?

 

"Ik heb twee jaar aan de Limited Edition collectie gewerkt. Bij deze collectie heb ik geen rekening gehouden  met hoe lang het zou duren om de stukken te maken of wat de kostprijs zou worden.  Ik liet mezelf helemaal vrij te gaan zover ik kon. Dat is uiteraard het leukste voor mij! Ik heb voor deze collectie bijvoorbeeld kettingen gemaakt die opgebouwd zijn uit honderden nageltjes.  Ook  ben ik zes weken naar India gegaan om bepaalde traditionele technieken eigen te maken. Bij deze stukken was ik werkelijk vrij, ik kon volledig mijn zin doen."

Uit de Limited Edition collectie is uiteindelijk de Ceres-collectie gegroeid. Bij deze collectie die commerciëler is, hou ik meer rekening met  de draagbaarheid en de prijs."

Belmodo-sebastien-vandekerckhove-10
9
Foto © Lukaorluca
"Ik wil mijn eigen stijl behouden en op dezelfde lijn blijven verder werken."

Kan je kort uitleggen hoe een juweel tot stand komt?

"Naast het ontwerpen van juwelen werk ik fulltime als stylist en designer voor een kledingmerk. Tijdens het samenstellen van de moodboards voor dit kledingmerk vind  ik ook geregeld inspiratie  voor mijn juwelen. Anderzijds word ik heel fel geïnspireerd door fotografie, zoals bijvoorbeeld de beelden van Hedi Slimane. Ook boeken vormen een inspiratiebron bijvoorbeeld  Heavenly Bodies. Het bevat prachtige foto’s van skeletten versierd met juwelen uit 1500 en 1600. Al die zaken sla ik dan mentaal op en dan ga ik aan de slag met een moodboard. Na dat moodboard experimenteer ik met materiaal zoals zilverdraad en nageltjes. Zo kwam ik aan de Limited Edition-collectie.

Zelden maak ik tekeningen van een voorontwerp. Ik hou er dan zo sterk aan vast waardoor het onmogelijk lijkt om datgene ik in mijn hoofd heb te evenaren. Het werkt gewoon belemmerend voor mij. Ik ga van het begin af aan de slag met het materiaal zelf en maak zo mijn eigen composities. Op deze manier werk ik veel vrijer, aangenaam voor een controlefreak zoals ik."

Belmodo-sebastien-vandekerckhove-Belmodo-sebastien-vandekerckhove-18
9
Foto © Lukaorluca

Vanwaar de keuze om met gele koper en zilver te werken?

"Dat doe ik omdat geel koper en zilver zijn veel betaalbaarder dan goud, niet onbelangrijk voor het publiek waar ik me op richt. Sowieso wordt het geel koper achteraf nog verguld. Het is niet alleen betaalbaarder voor de consument, maar ook voor mij. Ik sluit zeker niet uit ooit met goud te gaan werken, maar momenteel  kies ik bewust voor geel koper en zilver."

Belmodo-sebastien-vandekerckhove-6
9
Foto © Lukaorluca

Je collectie is momenteel enkel verkrijgbaar in Touché in Gent. Is het de bedoeling dat het zo exclusief blijft?

"Het is wel de bedoeling om uit te breiden, maar hoe dan ook wil ik het kleinschalig houden.

Een Sébastien Vandekerckhove-juweel moet exclusief blijven. Alle stukken zijn handgemaakt door mij en dat is toch een meerwaarde. Ik vind het ook gewoon leuk om te doen. Het is dus niet mijn bedoeling om binnen een paar jaar honderden winkels te hebben over de hele wereld, het moet haalbaar blijven.

"Niettemin ga ik binnenkort op zoek naar andere winkels buiten Gent. Met een maximum aan  vijf à zes winkels over heel België zou ik heel tevreden zijn. Ik wil mijn eigen stijl behouden en op dezelfde lijn verder blijven werken."

Belmodo-sebastien-vandekerckhove-4
9
Foto © Lukaorluca

Waar zie jij jezelf en je collectie dan binnen 10 jaar?

"Het zou fantastisch zijn, mocht ik ooit volledig kunnen leven van het juwelen-maken, maar met een 50/50 combinatie met mijn huidig werk  zou dat ook al super zijn. Ik doe mijn job heel erg graag. Ik heb mode gestudeerd en ik heb heel hard gewerkt om te staan waar ik nu sta. Dat wil ik niet zomaar opgeven! Het is een ideale combinatie om te werken als designer voor een kledingmerk en dan ook nog eens mijn eigen juwelencollecties uit te brengen.

De reden waarom ik ooit met edelsmeden ben begonnen is omdat ik ook af en toe de snelle modebusiness wou ontvluchten. Ik werk heel graag binnen deze sector maar wou ook iets uitbrengen dat 100% van mezelf is en minder trendgevoelig is dan kleding. Daarnaast wou ik ook echt iets met mijn handen gaan doen. Ik teken iedere dag kleding op de computer en het is dus wel verfrissend om iets te brengen wat volledig handmade is. De combinatie van beide jobs is ideaal en ik kan er al mijn creativiteit volledig in kwijt, al zou de balans iets meer 50/50 mogen staan."

Belmodo-sebastien-vandekerckhove-17
9
Foto © Lukaorluca

Je verkooppunt is niet alleen in Gent, maar je woont er ook en je hebt er gestudeerd. Denk je dat dat bijdraagt aan je collectie en aan wie je bent?

"Ik denk dat wel. Ik ging al in de humaniora in Gent naar school, dus nog voor de academie. De stad en de mentaliteit hebben mij dus wel  gevormd en mij wat meer down-to-earth gemaakt. Ik hou van  de Gentse mentaliteit en nuchterheid. Dus ja, het heeft mij ook voor een deel gemaakt tot wie ik vandaag ben en ik heb hier uiteraard ook iedereen waar ik steun aan heb dicht bij mij."

Belmodo-sebastien-vandekerckhove-13
9
Foto © Lukaorluca
Belmodo-sebastien-vandekerckhove-14
9
Foto © Lukaorluca

Momenteel heb je enkel een juwelencollectie, maar je hebt ook ervaring met fashion en schoenen. Zijn er daar nog plannen in de toekomst?

"Daar ben ik niet zo mee bezig, behalve op mijn werk dan. Ik zeg niet dat het er nooit zal komen, want ik doe graag nieuwe dingen en zou nog zoveel cursussen en opleidingen willen volgen. Ik sluit niets uit! Nu ga ik eerst de specialisatiejaren van mijn opleiding edelsmeden afwerken. Ik ben er al zes jaar mee bezig , heb nu nog drie jaar te gaan, en ben er nog steeds niet op uitgekeken. Er zijn nog zoveel technieken die ik onder de knie wil krijgen. Alleen heb ik wat schrik dat een mensenleven tekort is om alles te leren."

Eentje om zeker en vast in de gaten te houden die Sébastien Vandekerckhove

De juwelen van Sébastien Vandekerckhove zijn momenteel te koop bij Touché - Kalandestraat 1, 9000 Gent.

Je kan Sébastien volgen via Instagram en Facebook.

14.07.2016
Geschreven door Laura De SmetWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten