9

Op gesprek bij onze girlcrush Rens Kroes

F
News

Rens Kroes brengt haar derde boek uit, 'On The Go'. Het is een inspiratieboek vol meeneemgerechtjes die perfect passen in onze actieve lifestyle.

Rens Kroes scoorde eerder al met de boeken 'Powerfood' en 'Powerfood: van Friesland naar New York'. Je vindt er alles in terug, van ontbijt tot lunch tot tussendoortje. Het grootste voordeel aan haar gerechtjes? Je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen.

Bloemkool couscous
9
Foto © Rens Kroes

Ik meette Rens in het prachtige art-decohotel Firean in Antwerpen. Rens is één al Frieslandse rust die honderduit en vol passie vertelt over eten en gezond leven

Je brengt ondertussen je derde boek uit. Waarin verschilt het van de vorige twee?

"Mijn eerste twee boeken zijn onstaan doordat ik vaak blogde en mijn lezers vonden het interessant. Ze kwam toen naar me toe met de vraag of ik niet meer recepten met hen wilde delen. Uiteindelijke kwamen uitgeverijen naar me toe met de vraag of ik geen boek wilde uitbrengen. Ik schreef 'Powerfood' met de veronderstelling ‘mensen gaat dat wel leuk vinden’. Ik wist niet dat het zo’n succes ging worden. In Nederland zijn er ongeveer 160.000 boeken verkocht en ik dacht in België ongeveer 65.000. Ik kreeg nog meer vraag naar recepten en ik schreef het tweede boek in dezelfde stijl."

"Ondertussen ontstond ook mijn derde boek. Ik kreeg nieuwe ideeën en nieuwe energie. Ik vroeg aan mijn lezeressen en op sociale media waar ze behoefte aan hadden en de vraag naar lunchrecepten om mee te nemen, kwam vaak voor. Ik ging nadenken over wat ik zelf meenam toen ik jonger was en wat ik nu nog steeds doe."

"Mijn boeken zijn ook meer een inspiratiebron. Bij 'On The Go' zijn dat bijvoorbeeld dan meer lunchrecepten. Wat is anders dan een broodje met kaas of een salade? Ik ging nadenken over wat je nodig hebt in de keuken, om alles mee te nemen. In bedacht leuke spreads enz. Alles moet koud ook lekker zijn. Uiteindelijk hoeven de lezers niet per se de recpeten in mijn boek perfect na te maken, zolang ze maar inspirerend werken."

Breakfast pancakes
9
Foto © Rens Kroes

Wat onderscheidt jouw kookboeken zich van andere kookboeken?

"Ik bekijk alles vanuit het lifestyle gedeelte. Andere chefs leggen de nadruk vooral op hun kookkunsten en minder het gezonde en de persoon die er achter zit. Ik ga meer in de diepte, waar ik vandaan kwam. Je leest wie me inspireert en wat ik zelf eet. Ik onderscheid me door het persoonlijke gedeelte, het gezonde aspect en de positiviteit."

"Het is ook fijn voor mij dat het zo dicht bij mij ligt. Ik leef ook echt zo. Ik doe me niet anders voor dan ik ben. Ik ben een vrolijk persoon. Natuurlijk heb ik ook dagen dat ik me slechter voel, maar wat je lees in het boek is echt hoe ik ook echt ben. Ik probeer mensen ook niets op te leggen. Ik zeg niet ‘dit moet zo en dit is gezond’. Ik schrijf gewoon wat goed is voor mij en voor mijn lichaam. Als anderen dat fijn vinden, mogen ze dat ook lekker doen."

Vanwaar komt je passie voor koken en gezond eten?

"Mijn grootvader was de eerste biologische boer in Friesland. Natuurlijk was alles biologisch honderd jaar geleden, maar toen waren boeren ook al veel bezig met pesticiden. Hij wilde daar echt niets mee te maken hebben, alles moest all natural zijn! Ook mijn oma wist alles over kruiden, wat heel erg leuk was. Ze had een grote kruidentuin. Mijn moeder werd zo opgevoed en werd voedingsdeskundige. Ze gaf ons die levensstijl mee."

Zuurkooltaart
9
Foto © Rens Kroes

Welk producten gebruik jij het meest in je keuken?

"Ik gebruik heel vaak vanillepoeder in mijn baksels, heerlijk! En citroenen en avocado. Iederen is zo gek op avocado. Havermelk is ook leuk, dat kan je trouwens ook gewoon zelf maken."

In je boeken vind je heerlijke Nederlandse recepten terug, maar ook invloeden vanuit andere werelddelen. Gaat je voorkeur uit naar een bepaalde streek?

"Ik hou ontzettend veel van Oosterse en Noord-Afrikaanse gerechten. Ik hou van komijn, dat vind ik heerlijk. Als je dat gebruikt, wordt het al heel snel Oosters of je krijgt toch dat gevoel. Ook Indisch en Indonesisch vind ik heerlijk. Ik kan zo wel even doorgaan, haha!"

"Japans is ook echt een aanrader. Ik ben een tijd terug naar de Okiniwa-eilanden gegaan. De mensen daar zijn er heel sociaal, ze hebben veel vrienden en leven dicht bij de zee. Ze hebben er elke dag een doel in hun leven, bewegen veel en werken vaak in hun tuin. Okiniwanen leven trouwens ook heel erg lang. Gezond leven is dus niet allen je voeding, maar ook ontspanning is belangrijk."

Styling: RENSKE van Der Ploeg
Visagie: Cecile holle
9
Foto © Anne Timmer

Vanwaar kwam het idee om de lijstjes in het begin van je boek te plaatsen?

"Mijn lezers hadden daar behoefte aan, denk ik. Ze weten vaak niet waar ze aan moeten beginnen. Dus ik dacht, ik start bij het begin: wat moeten de mensen in huis hebben? Alles moet trouwens liefs ook milieuvriendelijk zijn. Zo geef ik meer richtlijnen aan de lezers."

Is je kookboek voor iedereen of moet je al een beetje met eten bezig zijn?

"Ik geloof wel dat mensen bewust moeten zijn van hun voeding. Ik wil hen graag inspireren. Soms zijn er zelfs mannen die gek zijn op mijn recepten. Het is allemaal echt niet moeilijk en het is ook nog eens superlekker. Eens de mensen het boek hebben, is het gemakkelijk. De stap er naartoe is misschien wel een net iets hogere drempel."

Munt-granaatappelsalade met cashewdressing
9
Foto © Rens Kroes
Styling: RENSKE van Der Ploeg
Visagie: Cecile holle
9
Foto © Anne Timmer

Op je blog zijn er al veel receptjes terug te vinden. Waarin verschillen die van je boek?

"Niet alles wat in mijn boek staat, staat ook op mijn website. Soms deel ik wel eens iets, maar niet zo vaak. Mijn blog is ook ietsje anders, maar de stijl of het dieet die blijven natuurlijk wel hetzelfde over de hele lijn."

Wat is jouw guilty pleasure als het over eten gaat?

"Als het over eten gaat, heb ik niet echt een guilty pleasure. Ik mag gewoon alles van mezelf. Ik heb wel guilty pleasures die niet over eten gaan, zoals gellac bijvoorbeeld, ook al weet ik dat dat niet zo goed is voor je nagels."

Zijn er zaken die we nooit zullen terugvinden in één van je boeken? Iets wat je zelf niet lekker vindt bijvoorbeeld.

"Ik gebruik nooit geraffineerde suikers of rood vlees. Je zult ook nooit koemelk in mijn recepten terugvinden, enkel gefermetteerde. Ik gebruik zo’n producten liever niet omdat ik het niet goed verteer."

Spring rolls met best dip ever
9
Foto © Rens Kroes
Styling: RENSKE van Der Ploeg
Visagie: Cecile holle
9
Foto © Anne Timmer

Heb je nog tips voor mensen die willen starten aan een gezondere levensstijl (zoals ikzelf)?

"Je kan ook gewoon gezond zijn en toch stevig zijn. Ik geloof niet dat stevige mensen sowieso ongezonder zijn. Zorg ervoor dat je misschien iets minder eet. Leg de nadruk vooral op groenten en vers eten. Vermijd koolhydraten en zoetigheid, maar stop ook niet met die te eten. Als 70 procent van je maaltijd groenten zijn, dan zit je goed. Groenten kunnen trouwens ook gewoon heerlijk zijn!"

"Maak vooral tijd voor je maaltijden. Denk na over wat je doet met je lichaam en over wat je precies eet. Bewustzijn is het allerbelangrijkst! Ga ook geen calorieën tellen want dat frusteert alleen maar. Geniet en luister naar je lichaam."

Wat is je lievelingsrecept uit dit boek?

"Ik vind eigenlijk alles lekker. Voor deze zomer zijn de springrolls wel heel leuk!"

De boeken zijn echt een aanrader voor iedereen die gezonder wil leven, maar toch nog wil genieten. Bekijk ook zeker eens haar blog en krijg een even grote #girlcrush als wij hebben.

On the go is beschikbaar bij Standaard Boekhandel voor € 14,99. Powerfood en Powerfood: van Friesland naar New York vind je er voor € 19,99.

15.07.2016
Geschreven door Laura De SmetBelmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten
Nederlands Français
Popular
Latest

Nieuw boek Tiany Kiriloff: gesigneerd


Shop now
Wedstrijden
AgendaWin de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen

Guest editor

Eline Starink

Word Belmodo lover


Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in

Volg Belmodo

Sponsored
Wedstrijden


Win de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo