5

Op de koffie bij Elisa Sednaoui

F
News

Na Antwerpen en Brussel krijgt ook Knokke vanaf maart 2016 haar eigen Fashion Weekend. De knappe Elisa Sednaoui is er al vast bij. But why?

Het modemekka aan zee, Knokke, kon niet langer achter blijven. Naast het bekende Antwerp Fashion Weekend werd het dringend tijd voor een inhaalbeweging. Op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 maart 2016 kan je jezelf letterlijk en figuurlijk gaan onderdompelen in een zee van fashion tijdens Knokke Fashion Weekend!

Het weekend wordt gelanceerd met een high end gala op vrijdagavond met de naam 'Friends with Benefits'. Doet waarschijnlijk niet meteen het fashion belletje rinkelen, maar iets totaal anders. Laten we de term benefits even uit deze dirty context halen en in het modedaglicht stellen. Dit charity event wordt georganiseerd ten voordele van de Elisa Sednaoui Foundation

"Every kid deserves to be a child as long as possible", zei Elisa Sednaoui.
Elisa Sednaoui
5
Foto © L'Officiel

Elisa heeft Italiaanse, Franse én Egyptische roots. Daarnaast is ze een succesvolle actrice en wereldbekend model, maar ook iemand met het hart op de goede plek. Sinds 2013 heeft ze haar eigen Foundation opgericht om naschoolse activiteiten en creatief leren te promoten bij kinderen uit kansarme gezinnen. 

Toen ik te horen kreeg dat ik deze imposante diva mocht ontmoeten voor een koffietje en een babbel begon ik meteen wat vragen op mijn Belmodo blocnote te schrijven. To be honest heb ik nog nooit eerder iemand zo gepassioneerd ontmoet. Lees er hier alles over!

Elisa Sednaoui
5
Foto © Marie Claire

Ik ga meteen met de deur in huis vallen! Voor het interview heb ik wat research gedaan naar je Elisa Sednaoui Foundation. Wat heeft jou gedreven om hier jou schouders onder te zetten?

"Eigenlijk was het nooit mijn droom om model te worden, maar diplomaat. Het was meer een noodzaak en ben daar simpelweg ingerold. Ik moest op jonge leeftijd al leren voor mezelf te zorgen en het modellenwerk bood zich aan. Voor mij was dat op die leeftijd een geweldige kans. Op mijn 18 heb ik 100% voor fashion gekozen en volop genoten van de ervaring. Ergens in mijn kleine teen ben ik rationeel, maar ik volg altijd mijn hart en passie. Toen ik in Egypte was voor het draaien van een film werd ik geconfronteerd met kinderen die niet de kansen hadden om zich op alle mogelijke manieren te ontplooien. Zij moeten mee helpen in het huishouden, gaan werken en geld verdienen voor het gezin. Dat brak mijn hart en daar wilde ik iets aan doen."

Heeft het moederschap jouw passie daar nog meer in versterkt?

"Deels wel ja. Omdat ik vanaf de geboorte van mijn zoontje zelf beter kon aanvoelen hoe belangrijk het is om je kind alles te kunnen geven wat hij wil. Wanneer ik in Egypte zag dat er veel ouders zijn die niet de middelen hebben die ik heb, brak mijn hart. Vanaf dat moment wilde ik de kinderen daar ook geven wat ik mijn zoon gaf. Ik ervaarde het als een teken. Dankzij mijn modellen- en acteerwerk heb ik veel geld verdiend en daar kon ik iets mee doen. Op dat moment realiseerde ik me dat dat mijn roeping was en dat dat hetgeen was dat ik absoluut moest doen. Kinderen, net zoals mijn zoontje, kind laten zijn, hun honger naar kennis stillen en levens veranderen."

Heeft de modellenwereld jouw jeugd ook sterk veranderd?

"Rond mijn 19 ben ik ook beginnen acteren. Voor mij ging dat heel natuurlijk, maar voor de buitenwereld leek het een echte evolutie naar volwassenheid. Het moeilijke voor mij persoonlijk was de communicatie met de pers en de roddelboekjes. Het feit dat je woorden constant worden verdraaid en dat mensen je gaan bekritiseren, is niet makkelijk. De modellenwereld en het leven tussen acteurs is niet altijd rozengeur en maneschijn. Hoe vaak ik heb moeten aanhoren: "Girl, that's not good enough, do it better," wil je niet weten. Je kan heel makkelijk gedemotiveerd raken. Als ik er op terugkijk, heb ik er geen spijt van maar het heeft wel duidelijke marks achtergelaten op wie ik nu ben. In the end zou ik niets aan mezelf veranderen, maar soms heb ik spijt dat mijn tienerjaren niet zorgelozer waren."

Oké, nu even terug naar Knokke. Had je er al eerder over gehoord of wat was je connectie met deze stad?

"Wel, heel grappig, mijn oma had hier vroeger een vriendje. Dus Knokke ken ik al van kleins af aan. Naar het schijnt was het een heel knappe, blonde god. Als kind wist ik dus wel dat Knokke een heel mooie, chique badstad was langs de Belgische kust. Badly, ben ik er zelf nooit geweest. Daar zal wel snel verandering in komen want ik kom vaak naar België. Plus, in maart ben ik zeker van de partij!"

Nu we toch bezig zijn over Knokke, hoe zijn ze bij jou terechtgekomen om samen te werken voor het allereerste Fashion Weekend? 

"Dat is eigenlijk een heel gek verhaal! Ik heb Laurence, de organisatrice van het FW, ontmoet in Parijs. Toevallig was zij de winnares van een loterij die ik organiseerde met Christian Louboutin ten voordele van mijn foundation. Die avond raakten we aan de praat en vertelde ze mij dat ze mijn organisatie wilde steunen. Het plaatje klopte voor mij. Haar voorstel leek me een geweldig idee en ik vond het super om iets te organiseren in België. Ik hou van jullie kleine landje! De Belgische fashion, de levenskwaliteit, de mentaliteit, simpelweg alles. En ik heb gehoord dat ze in Knokke leuke feestjes organiseren dus dat is ook een pluspunt."

Elisa Sednaoui
5
Foto © Vogue
Elisa Sednaoui
5
Foto © gettyimages
"I am 1 part Egyptian flattering, a good dose of French romance and a touch of Italian fun!", aldus Elisa Sednaoui.

Vind jij je eigen stijl 'à la francaise' of eerder iets totaal anders?

"Mijn stijl is heel afwisselend. Het is heus niet zo dat ik er elke dag pico bello uitzie. Mijn make-uplook van vandaag is ook absoluut niet alledaags. De ene dag heb ik de finesse van een echte Parisienne en de andere dag komt meer mijn Italiaans temperament naar boven in mijn outfit. Ik maak het graag speels en combineer verschillende stoffen, prints en stijlen met elkaar. Fashion is leuk, fashion is fun! Dat mogen de Belmodo lezers nooit vergeten. In mode zijn er geen regels of do's & don'ts. Sinds ik in Londen woon, merk ik aan mezelf dat ik meer playfull ben."

Waar heb jij je gevoel van stijl vandaan? De mama, oma of je job?

"Eigenlijk geen 1 van de 3 opties die je nu net hebt opgesomd. Alles rond stijl en mode heb ik geleerd in België. Ik had hier veel vrienden, ook 1 keertje een lief en natuurlijk mijn job. Hier kwam ik vaak in aanraking met echte kwaliteit, kennis van zaken en een bepaalde 'know how'. Wat mij altijd heel erg aansprak aan de Belgische stijl was aan de ene kant het strakke en minimalistische, maar ook het combineren van oud en nieuw. De Belgen zijn een beetje quirky. I like that!"

Ben je al veel problemen tegengekomen? 

"Zeker en vast. Wat ik altijd onderschat heb, is dat we niet enkel kinderen een nieuwe opvoeding willen geven, maar in the end ook de ouders. We helpen de kinderen, we steunen de kinderen in hun dromen, wat ze later willen worden en wat ze willen studeren. Los daarvan kan niets daarvan worden gerealiseerd als de kinderen hier van thuisuit niet in gesteund worden. In de Egyptische cultuur zitten veel verschillen t.o.v. de Belgische way of living. Vrouwen gaan vaak niet studeren, werken niet, mogen niet zomaar buiten komen, mogen niet lachen, dansen of zingen want dat is allemaal uitdagend of provocerend. Het is dus ook heel belangrijk dat we de ouders van deze kinderen ervan kunnen overtuigen dat mijn project van groot belang is. Daar hebben we dus al vaker problemen mee ondervonden."

Last but not least! Merk je een vooruitgang sinds je begonnen bent met je project in Egypte? 

"Ik ben heel trots op wat we tot nu toe al hebben kunnen verwezenlijken. Wat voor mij erg belangrijk is, is dat we in vergelijking met het begin veel beter georganiseerd zijn. Op dit moment werken we aan een vast lessenrooster. We kunnen nu concrete vakken aanbieden en meer gestructureerd te werk gaan. Het project dat ik nu leid in Egypte kan wereldwijd uitgebreid worden. Kinderen overal ter wereld kunnen hierdoor geholpen worden en nieuwe kansen aangeboden krijgen. Mijn 10 vaste medewerkers zijn nu volledig opgeleid en klaar om het Noordelijke platteland rond te reizen en kwalitatieve scholing aan te bieden. Dat maakt mij erg trots en geeft mij tegelijk ook nieuwe moed om door te zetten."

Je bent geen echte fan als je niet vraagt om samen op de foto te gaan. Ik zie er nog steeds uit als een seutje naast haar, maar hey special thanks aan de fotograaf om de foto zo licht te maken. Zo zie je men walletjes ook wat minder!

Wil je graag wat meer info over het event? Check dan zeker de officiele facebookpage van het event hier en je kan hen ook volgen op instagram.See you in Knokke!

01.01.2016
Geschreven door Jan Van EldereBelmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten
Nederlands Français
Popular
Latest

Nieuw boek Tiany Kiriloff: gesigneerd


Shop now
Wedstrijden
AgendaWin de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen

Guest editor

Eline Starink

Word Belmodo lover


Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in

Volg Belmodo

Sponsored
Wedstrijden


Win de HP ENVY Photo 7830 printer en HP Instant Ink

Deelnemen


Win een Atelier Veritas Box

Deelnemen
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo