0

Ontmoet Tom Tosseyn: ontwerper van het nieuwe Alexander McQueen-logo

F
News

9

Tom Tosseyn werkte samen met Alexander McQueen voor een nieuw embleem. Het logo is een mix geworden van McQueen's iconische swallow- en skull-symbolen.

Tom Tosseyn is grafisch designer en creatief genie. Hij heeft een duidelijke stijl en een goed oog voor mode. Maar hij zat niet altijd in de modesector. Tosseyn begon met design voor events, maar vond zijn roeping toen er een job vrijkwam bij Diesel. Sindsdien is hij niet meer te stoppen! Zo ontwierp hij het nieuwe embleem voor niemand minder dan modehuis Alexander McQueen.

Hoe ben je bij Alexander McQueen terechtgekomen?

"Ik heb even geleden nog een ander project voor McQueen gedaan, ik moest een limited edition totebag ontwerpen. Hiervoor gaven ze mij een tekst waar ik mee aan de slag moest, waar ik black art poetry van gemaakt heb. Ze waren erg tevreden over mijn werk en vinden mijn stijl passen bij het merk. Dus mocht ik ook het nieuwe embleem ontwerpen."

Het nieuwe embleem is een mix van Skull en Swallow
9
Foto © Tom Tosseyn
Het nieuwe embleem is een mix van Skull en Swallow
9
Foto © Tom Tosseyn

Wat is black art poetry?

"Ik heb in die gekregen tekst zinnen zwart gekleurd en enkele woorden vrijgelaten. Die nieuwe woorden vormen dan een andere tekst, of gedicht. Dat nieuwe gedicht stond dan ook op die tote bag."

Waarom wou Alexander McQueen een nieuw logo?

"Voor de nieuwe capsulecollectie hadden ze een nieuwe print nodig die volgde op de iconische zwaluw van McQueen. Dat embleem zal voor nieuwe kleding gebruikt worden."

Dus McQueen had wel een duidelijke vereiste over het embleem?

"Ja, ze wilden dus wel de zwaluw in het nieuwe ontwerp verwerkt werd. Als je kijkt naar het merk zie je de zwaluw heel veel terugkomen. Het is één van de kenmerkende tekens van McQueen en die was toe aan een nieuw ontwerp. Wat en hoe mocht ik volledig zelf invullen."

Het nieuwe embleem is een mix van Skull en Swallow
9
Foto © Tom Tosseyn
Het nieuwe embleem is een mix van Skull en Swallow
9
Foto © Tom Tosseyn

Je hebt er dan voor gekozen om een ander beroemd McQueen element, de skull, erin te verwerken. Hoe ben je daarop gekomen?

"Ja, ik dacht meteen aan de skull. Ik heb mijn inspiratie binnenin het merk zelf gezocht. De zwaluw op zich vond ik wel goed maar misschien niet sterk genoeg. Het skull-symbool daarentegen vond ik een heel krachtige uitstraling hebben."

Hoe heb je die twee gecombineerd?

"Ik begon eerst met schetsen. Hoe kan ik deze twee tot één beeld samenvoegen? Ik heb toen eerst de zwaluw op zich hertekend. Als je wat langer kijkt naar het beeld kan je zowel de zwaluw als de skull apart zien. De skull draagt de zwaluw eigenlijk een beetje als masker of make-up."

Verliep de samenwerking met McQueen vlot?

"Ja, dat verliep heel vlot. McQueen laat me volledig mijn ding doen. Ik denk ook dat ze mij vragen om mijn bepaalde stijl en mijn persoonlijkheid. Dat klikt gewoon goed."

Het nieuwe embleem is een mix van Skull en Swallow
9
Foto © Tom Tosseyn
Het nieuwe embleem is een mix van Skull en Swallow
9
Foto © Tom Tosseyn

Werkte je alleen of had je een team dat je ondersteunde?

"Nee, enkel ik. Ik werk altijd alleen en heb ook geen studio. Mensen vragen mij voor mijn stijl en mijn eigen gevoel. Dat is heel moeilijk om over te dragen aan iemand anders. Het is niet makkelijk om meerdere mensen volgens dezelfde esthetiek te laten samenwerken."

Hoe begin je met designen? Heb je een soort stappenplan?

"Ik laat mijn opdracht altijd eerst even bezinken. Dan laat ik mijn ideeën bruisen en daarna begin ik met schetsen."

Hoe werd het logo ontvangen, waren de reacties positief?

"Er was al een press release in Los Angeles, Londen, Berlijn en Amsterdam. In Amsterdam hebben we de release van het logo dan gekoppeld aan enkele parties. Zo krijgt het embleem meer exposure. Ik denk wel dat reacties positief waren, ik zag op Instagram dat een shop in Tokyo was volgehangen met het nieuwe embleem. Volgens mij was het echt de nagel op kop."

Het nieuwe embleem is een mix van Skull en Swallow
9
Foto © Tom Tosseyn
Het nieuwe embleem is een mix van Skull en Swallow
9
Foto © Tom Tosseyn

Staat er al een volgend project op je agenda?

"Met McQueen staat er niet meteen een volgend project op de agenda. Maar wie weet. Nu ben ik terug voor Tim Coppens en zijn collectie bezig."

Waar haal je zoal jouw inspiratie als je iets ontwerpt?

"Ik haal mijn inspiratie vooral van rondom mij. Uit mijn omgeving, waar ik ook sta of loop, er valt altijd wel iets te zien. Kunst, architectuur en vooral het straatbeeld zijn een bron van mijn inspiratie."

Meer weten over Tom Tosseyn?

Zin in meer Tom Tosseyn? Neem dan zeker eens een kijkje op zijn blog. Je vindt er zijn laatste werk, prints die hij creëerde, designs voor albums en veel meer. Belmodo is alvast benieuwd wat zijn volgende project zal zijn!

23.05.2016
Geschreven door Florence Van de VeldeWedstrijden
Word Belmodo lover

Schrijf je in op de nieuwsbrief


Schrijf je in
Volg Belmodo

Belmodo gebruikt cookies om uw surfervaring aangenamer te maken.
Lees meer over cookies of bekijk de algemene voorwaarden.

sluiten